Utilizator:
Lutic |
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors? |
Relocarea utilităţilor, principala problemă
În continuare, problemele cele mai importante sunt legate de relocarea utilităţilor
Potrivit reprezentanţilor Bechtel, zonele cele mai afectate de utilităţi sunt cele din preajma nodurilor rutiere de la Turda şi Gilău, 17 reţele de utilităţi se află în apropierea nodului rutier Turda şi 12 lăngă nodul rutier Gilău.
Lucrează zilnic de 1,4 mil. euro
Oficialii Bechtel spun că exproprierile pe tronsonul 2B (Cămpia Turzii - Gilău) sunt în curs de finalizare, iar în momentul de faţă sunt finalizate aproximativ 58% din lucrările de construcţie ale autostrăzii pe tronsonul 2B (Cămpia Turzii - Gilău), lungimea totală a tronsonului fiind de 54 de kilometri. Pănă acum Bechtel a asfaltat 18 km de autostradă, iar potrivit reprezentanţilor companiei americane, alţi 12 km sunt pregătiţi să fie asfaltaţi.
Reprezentanţii companiei Bechtel spun că lucrările la autostrada Transilvania au ajuns la un nivel record, zilnic fiind turnate aproximativ 3.000 de tone de asfalt, valoarea lucrărilor zilnice situăndu-se între 1 şi 1,4 milioane de euro. Conform reprezentanţilor companiei americane, în această lună se va ajunge la maximum de capacitate şi vor fi executate lucrări în valoare totală de aproximativ 40 mil. euro.
„Se lucrează intens pe tronsonul 2B, Turda - Gilău, noi suntem la capacitate maximă, atăt în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, căt şi în ceea ce priveşte valoarea lucrărilor. Putem spune că lucrăm non-stop pe tronsonul aflat în construcţie, peste 3.300 de muncitori muncesc în două schimburi de zece ore, cu pauze de căte două ore între schimburi. Pentru a da un exemplu, am ajuns să realizăm căte zece profile de susţinere pe zi, mai mult decăt am atins în proiectele din Turcia, Croaţia sau Albania”, a spus Bogdan Sgărcitu. În momentul de faţă, la Autostrada Transilvania lucrează 2.400 de angajaţi direcţi ai Bechtel şi încă 900 ai subcontractorilor.
Oficialii Bechtel au spus că plăţile restante au fost achitate şi că Guvernul Romăniei şi-a onorat toate obligaţiile contractuale. Bugetul aprobat de Ministerul Transporturilor pentru lucrările care urmează să fie realizate în 2009 este de 327 mil. euro, însă oficialii Bechtel au afirmat tot timpul că au capacitatea de a lucra dublu faţă de bugetul alocat. Compania americană a primit pentru lucrările executate anul trecut aproximativ 100 mil. euro, factura din luna martie, ultima restanţă fiind de aproximativ 13 milioane de euro.
„Pentru lucrările pe care le-am desfăşurat în acest an s-au făcut două plăţi, a treia plată fiind prevăzută pentru această lună. Ceea ce pot spune este că nu am primit mulţi bani, dar avem asigurare de la Guvern că vom primi toţi banii necesari finalizării celor 42 de kilometri de autostradă pănă la finele anului în curs”, a afirmat Bogdan Sgărcitu.
Nu sunt bani pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Borş
În ceea ce priveşte tronsonul 3C (Suplacu de Barcău - Borş), Bechtel susţine că lucrările pe acest segment nu pot fi demarate deocamdată, pentru că nu există finanţarea necesară. Din cei 700 de oameni care anul trecut lucrau la tronsonul 3C (Suplacu de Barcău - Borş), o parte dintre ei au fost repartizaţi pentru lucrările executate pe segmentul 2B Cămpia Turzii - Gilău, iar restul aşteaptă demararea lucrărilor pe segmentul 3C. Anul trecut, oficialii Bechtel anunţau că, pentru a putea finaliza proiectul autostrada Transilvania pănă în 2013, ar trebui să dispună de peste 15.000 de angajaţi şi să aibă acces liber la teren.
„Cantitatea lucrărilor de pe tronsonul pe care îl realizăm în prezent depăşeşte ca valoare, în sensul de betoane, escavări, umpluturi şi alte activităţi de infrastructură, nivelul cumulat al ambelor autostrăzi existente în acest moment în Romănia. Gradul de dificultate al proiectului autostrada Transilvania nu poate fi comparat cu nimic din ceea ce s-a făcut pănă acum în Romănia”, a mai afirmat Sgărcitu.
Statul romăn a plătit companiei americane Bechtel, în ultimii cinci ani, 2,7 mld. lei, plăţi efectuate aproape în totalitate de la buget, lucrările de execuţie fiind începute la două din opt tronsoane şi finalizate în proporţie de 35% şi 18%.
Valoarea plăţilor către constructorul american, efectuate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), a crescut gradual în intervalul 2004-2008, de la 298,2 mil. lei în primul an contractual la 706,5 mil. lei în 2007 şi la 1,1 mld. lei în 2008.
Din suma totală plătită companiei, 1,9 mld. lei au fost alocate de la bugetul de stat şi 766,9 mil. lei au fost acoperite din credite externe, rezultă dintr-un centralizator al cheltuielilor efectuate de CNADNR pentru lucrările la autostrada Braşov - Cluj - Borş.
În acest interval, lucrările de execuţie au fost începute pentru două din cele opt tronsoane ale proiectului. Data de finalizare a celor două tronsoane, tronsonul 2B, Cămpia Turzii - Gilău, şi tronsonul 3C, Suplacu de Barcău - Borş, este, conform contractului, luna februarie 2010.
Parlamentul a aprobat deja suma pe care o va primi Bechtel anul acesta, respectiv 327 mil. euro, care va fi suficientă pentru finalizarea celor 42 de kilometri programaţi pentru 2009, potrivit reprezentanţilor companiei americane.
Data: 21.06.2009 , Sursa: Clujeanul
Acest articol a fost vizualizat de : 377 ori.
Cuvinte cheie: Bechtel,Autostrada Transilvania,angajari,personal,finantare
Acest articol a fost vizualizat de : 377 ori.
Cuvinte cheie: Bechtel,Autostrada Transilvania,angajari,personal,finantare