Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Un kilometru de autostrada, de 12 ori mai ieftin in Bulgaria


costuri autostrada

Un kilometru de autostradă costă 27 milioane de euro în România şi doar 2,2 milioane de euro în Bulgaria, a declarat, luni, premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Agerpres.

Şeful guvernului bulgar a dat startul construirii unui tronson de autostradă, între oraşele Stara Zagora şi Nova Zagora, din sudul ţării, şi a prezentat ziariştilor câteva date despre costul unui kilometru de autostradă în diverse ţări din Uniunea Europeană
. In Austria si Grecia pretul este de 10 milioane de euro, in Ungaria - 11 milioane, in Germania si Cehia - 19 milioane, in Romania - 27 milioane de euro, in timp ce in Bulgaria doar 2,2 milioane de euro. Acest pret a fost oferit de consortiul bulgaresc Unified Highway Trace pentru tronsonul cu o lungime de 32 de kilometri din autostrada Tracia, care urmeaza sa lege orasul Burgas, de pe litoralul Marii Negre, de capitala Sofia si frontiera cu Serbia.

Din cei 443 kilometri ai autostrazii, pana acum sunt terminati 280 kilometri. Acest tronson urmeaza sa fie terminat pana in vara anului 2012. Borisov i-a avertizat luni pe constructori ca statul nu le va plati niciun ban mai mult decat cel fixat in contract si nu va accepta nicio intarziere nici macar cu o zi.

Intreaga autostrada urmeaza sa fie gata in 2012. In ultimele doua luni urmeaza sa aiba loc si licitatiile pentru celelalte doua tronsoane neterminate intre Burgas si Sofia. Constructia celor 60 de kilometri intre Sofia si frontiera cu Serbia urmeaza sa inceapa cel mai probabil anul viitor.

Ministrul bulgar al dezvoltarii regionale Rosen Plevneliev a declarat recent ca decizia de construire a autostrazii Tracia a fost luata inca din anul 1964, anul in care el s-a nascut. Cred ca terminarea acesteia nu mai trebuie amanata, a mai spus Plevneliev.

Pretul estimat pentru un kilometru din cei 55 ai Autostrazii Comarnic - Brasov este de circa 22 milioane de euro.

Un kilometru de autostrada costa 10 milioane de euro in cazul Autostrazii Transilvania, cel mai mare proiect de autostrada derulat de Romania cu fonduri de la buget.

Pentru proiectele care vizeaza constructia de autostrazi in campie, sumele put cobori cu mult sub zece milioane de euro pe kilometru.

De multe ori, comparatiile care vizeaza costul unui kilometru de autostrada din Romania cu cele din alte tari apar dezechilibrate daca in calculul final sunt incluse si celelalte cheltuieli. Si asta pentru ca nu se poate calcula costul pe kilometru pe baza costului total al unui proiect impartit la cati kilometri are tronsonul respectiv, deoarece costul total include si exproprierile, studiile de fezabilitate necesare, mutarea utilitatilor, scrie Agerpres.
Data: 03.05.2010 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 335 ori.

Cuvinte cheie: costuri autostrazi ROmania

tweet This! Distribuie rss

«  21-40din 343 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri