Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Ministrul Finantelor dezvaluie unde ar fi trebuit sa ajunga miliardele de euro din privatizarea BCR. Afla aici cum ar fi putut Romania sa aiba 600 km


finantare autostrazi romania România ar fi putut avea 600 km de autostradă, cu 300 km mai mult decât în prezent, dacă banii din privatizarea celei mai mari bănci, BCR, ar fi primit destinaţia planificată.

Dezvăluirea îi aparţine ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a declarat, la întâlnirea "ZF Expert - Cum repornim economia", că fiecare miliard de euro încasat din privatizarea BCR ar fi trebuit utilizat pentru construcţia a 100 de kilometri de autostradă
."Asta a fost conceptia la momentul acela, dar din pacate ea a fost abandonata, dar ar fi trebuit ca pentru fiecare miliard din banii aia sa vedem 100 de kilometri de autostrada. Si poate atunci puteam sa spunem: aici sunt banii din privatizarea BCR si am schimbat 60% din actiunile BCR pe 300 de km de autostrada", a afirmat Vladescu.

Demnitarul nu a explicat insa cine a abandonat ideea, mai ales ca la data incasarii de catre stat a celor 2,2 miliarde de euro din privatizarea bancii el se afla tot in fotoliul de ministru al Finantelor. Sebastian Vladescu a ocupat functia de ministru al Finantelor in perioada 22 august 2005 - 5 aprilie 2007.

Transferul de proprietate a actiunilor BCR s-a finalizat in toamna anului 2006. Atunci, statul roman a incasat circa 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din titlurile BCR, iar BERD si IFC au primit fiecare aproximativ 750 milioane de euro pentru pachetele reprezentand 12,5% din capitatul social al bancii.

In urma cu patru ani, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii.

Cati kilometri avem acum

In prezent, Romania are doar 307 km de autostrada. Autostrada Bucuresti - Pitesti (A1), in lungime de 113 km, a fost construita in anii 60, in timpul regimului comunist al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. In 1987 a inceput constructia Autostrazii Bucuresti - Constanta (A2, redenumita ulterior Autostrada Soarelui), fiind inaugurata portiunea de 17 km dintre Fetesti si Cernavoda. Lucrarile s-au derulat apoi cu viteza melcului, astfel ca in momentul de fata nu sunt finalizati decat 152 din totalul de 225 km, autostrada oprindu-se la Cernavoda.

Anul trecut, autoritatile au reusit sa taie panglica la un tronson de 42 km din Autostrada Transilvania (A3), intre Gilau si Turda. Conform contractului atribuit fara licitatie, in 2004, de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea, companiei americane Bechtel, autostrada ar fi trebuit sa aiba 415 km si sa lege Brasovul de Bors, la frontiera cu Ungaria.
Data: 05.04.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 315 ori.

Cuvinte cheie: finantare autostrazi,Romania

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

«  21-40din 335 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri