Tronsoanele de autostrada Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva sunt o prioritate pentru 2011


Asta anunță oficialii din Ministerul Transporturilor, care au prezentat proiectele prioritare pentru 2011. Mult mai puţin interesante sunt, pentru conducerea de la Bucureşti, drumurile naţionale din județul Timiş sau Gara de Nord din Timişoara, a căror reabilitare este pusă pe lista de aşteptare. Vedeți în continuare lista proiectelor!

O prezentare făcută vineri de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) oferă o imagine suficient de clară a importanţei ce se acordă unuia sau altuia dintre proiectele pentru care se primesc bani europeni

. Minuţios structurată pe domenii – drumuri, CFR, naval etc. – prezentarea impune o concluzie ce nu prea ne avantajează: cel puţin în ceea ce priveşte proiectele lansate în 2010-2011, Timişul e mai la coada listei judeţelor ce vor beneficia de finanţare europeană.

Desigur, lucrările aflate în curs de execuţie beneficiază de atenţia oficialilor din MTI. Aşa sunt cei 32,2 km ai autostrăzii Timişoara – Arad sau cele două variante de ocolire – Nord şi Sud – ale Timişoarei, deci continuarea lucrărilor la șoseaua de centură.

În privinţa proiectelor ce vor fi demarate în 2011 însă, Timişul este prezent doar cu două tronsoane de autostradă,  Timişoara – Lugoj (35,6 km), care va beneficia de o finanţare de 217 milioane de euro (33 de milioane de la buget) şi a cărei finalizare este programată în 2013, şi Lugoj-Deva, cei 99,5 km urmând a fi realizaţi, în etape, până în 2015. Această din urmă investiţie se va realiza cu nu mai puţin de 1 miliard de euro (1,025), din care statul pune la bătaie suma de 154 de milioane, prima dintre cele trei părţi fiind gata, promite ministerul, peste doi ani.

În rest, zero pentru Timiş. Niciunul dintre proiectele de reabilitare a drumurilor naţionale care vor fi începute în acest an nu vizează vreo magistrală din cel mai vestic judeţ al ţării, fie ea rutieră sau feroviară.

Mai mult decât atât, deşi în 2011 se va lansa modernizarea a 16 gări importante din ţară, Gara de Nord din Timișoara nu se regăseşte printre ele.

Lipsa de interes a MTI pentru principala poartă feroviară a Timişoarei decurge probabil din situaţia în coadă de peşte în care se găseşte deocamdată chestiunea procesului intentat firmei care luase în urmă cu câţiva ani în antrepriză lucrările de reabilitare, problemă netranşată încă nici acum de Curtea de Arbitraj de la Paris.

Dacă Gara de Nord mai aşteaptă, la Reşiţa vor ajunge în schimb peste 6 milioane de euro pentru modernizarea principalei staţii feroviare cărăşene, lucrările urmând a fi încheiate în 2013.

Marius Horescu


Data: 14.01.2011 , Sursa: Tion
Acest articol a fost vizualizat de : 155 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi Romania

tweet This! Distribuie   rss

Citeste si...


» Vizibilitatea pe autostrada A2 este redusă din cauza ceţii.

» Tronsoanele de autostrada Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva sunt o prioritate pentru 2011

» Planuri mari pentru autostradă

» După doi ani de lupte în instanţă, contractul pentru reabilitarea Bulevardului Dorobanţilor din Brăila a fost, în sfârşit, atribuit

Cum au râs miniştrii de „bibilicile” lui Botiş. PLUS - Cearta pe autostrada care nu se mai termină

» Arhitectul-şef al Capitalei se dezice de Pasajul Basarab

Miniştrii Transporturilor şi Culturii s-au contrat în Guvern pe tema Autostrăzii ...

» Pasaj decorat cu 1,5 milioane de lei

Pasajul Lipscani devine Latin: Oprescu investeşte 440.000 de euro într-o frescă

Cluj: O femeie a murit lovită de bucăţi dintr-un pasaj de cale ferată care fusese izbit de ...
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circulaþia rutierã pe Autostrada Soarelui, opritã temporar
infrastructura.haos:

Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi dupã-amiazã, din cauza unui incendiu la o miriºte din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulaþia fiind deviatã spre DN 3, pe ambele sensuri, informeazã Centrul Infotrafic din cadrul Poliþiei Române. Potrivit

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
infrastructura.haos:

radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
infrastructura.haos:

Conform calendarului Autostradazii Cernavoda - Constanta, Semnarea contractului de "Proiectare si Constructie" ar trebui sa aiba loc la 28.02.2008 iar perioada de executie 15.03.2008 si 15.03.2010.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
Lutic:

in sfarsit se pare ca vor incepe lucrarile iar centura constanta cica va fi gata in data de 1 mai 2011

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
daniel28:

Nici macar nu s-a licitat. In derulare este doar invitatia la precalificare pt centura Constantei, la care documentatiile se depun pana pe 17.08.2007. Asa ca mai ai de asteptat.