Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Tariceanu va institui cu orice pret taxa pentru poluare auto


Organizatia neguvernamentala Advocacy Academy a organizat ieri o audiere publica pe tema taxei de poluare auto, la care au participat peste 100 de cetateni interesati. Dezbaterea a fost deschisa de premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul finantelor, Varujan Vosganian, si ministrul mediului, Attila Korodi, care au pledat vehement pentru necesitatea acestei masuri. Fiecare cetatean interesat a avut posibilitatea sa îsi exprime opinia pe parcursul a trei minute. Opiniile si concluziile rezultate din aceasta dezbatere vor fi înaintate Guvernului sub forma de recomandari.

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a utilizat argumente aproape inspaimantatoare pentru a convinge auditoriul ca nu are cum sa scape de aceasta taxa
. Astfel, potrivit lui Vosganian, taxa de poluare depaseste cu mult pretul de achizitie a autoturismelor în unele state membre UE, precum Danemarca si Grecia, si ajunge pâna la jumatate din valoarea masinii în Olanda. Ministrul a aratat, totodata, ca si în alte state UE exista taxe de poluare incluse în pretul de achizitie, iar în unele tari se plateste anual o taxa de posesie. &bdqu
o;Taxa este inclusa în pretul de achizitie, care se bazeaza pe considerente de natura tehnica, si care în Olanda ajunge de pilda la 50% din pret, la 105% în Danemarca sau pâna la 385% în Grecia pentru masinile vechi. Exista si o taxa de posesie, care în Grecia urca pâna la 1.000 euro/an, în Olanda între 72 euro si 3.500 euro, iar în Germania se situeaza între 125 si 1.000 de euro“, a spus Vosganian, citat de Mediafax. El a amintit faptul ca executivul european a contestat modalitatea de calcul a taxei de poluare si nu introducerea acesteia. „Procedura de infrigement a fost declansata ca urmare a modalitatii de calcul taxei, si nu din cauza introducerii taxei“, a reiterat ministrul, recunoscand, implicit, ca actual mod de calcul este ilegal.

Potrivit ministrului, introducerea taxei începând cu 1 ianuarie 2007 a facut ca din 450.000 de masini înmatriculate pâna în prezent în România, peste 330.000 de unitati sa fie noi, în timp ce în Bulgaria si în Polonia parcul auto a crescut cu 500.000 de masini vechi de peste 10 ani.

La rândul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca proprietarii de masini mici sau de mare capacitate trebuie sa plateasca pentru poluarea aerului, iar Guvernul nu îsi poate permite sa amâne luarea unor masuri doar pentru ca nu sunt populare. „Sunt convins ca fiecare persoana sufera din cauza aerului aproape irespirabil determinat de poluare, iar vinovati suntem toti cei care folosim masini. Pâna de curând, nimeni nu platea nimic, dar de acum încolo vor plati cei care polueaza, indiferent ca vorbim de masini mici sau de mare capacitate. Nu este usor, dar suntem obligati sa întelegem principiul «poluatorul plateste»“, a afirmat premierul.

Masinile non-euro vor fi retrase din circulatie din 2011

Pe de alta parte, premierul Tariceanu i-a atentionat pe proprietarii de masini non-euro ca este foarte posibil sa fie obligati sa renunte la autoturisme de la 1 ianuarie 2011 daca UE va aproba directiva privind scoaterea din circulatie a acestui tip de autovehicule. „Este foarte probabil ca la nivelul UE - si este o atentionare pe care o fac tuturor detinatorilor de masini poluante non-euro - de la 1 ianuarie 2011 sa fie adoptata o directiva pentru scoaterea acestor masini din circulatie“, a spus Tariceanu.
Existenta unor reglementari diferite pentru cumparatorii de autovehicule, pe de-o parte, si detinatorii masinilor poluante deja achizitionate au fost reclamata si de unul dintre participantii la audierea publica organizata ieri. Acesta a aratat ca a cumparat o masina cu motor Euro 4 pentru care a platit o taxa de 1.800 de euro si i-a întrebat pe reprezentantii Executivului de ce vecinul sau, care detine un autoturism Aro, nu este taxat pentru poluare. Sesizarea a fost notata de premierul Tariceanu, care a afirmat, la finalul audierii, ca ideea sustinuta de acel cetatean i s-a parut „ca trebuie retinuta“. „Avem o problema care nu este de neglijat: proiectul actual nu are o reglementare pentru parcul existent, ci doar pentru ce intra ca vehicule“, a aratat premierul.

Mai mult de jumatate dintre masinile care formeaza parcul auto ar putea fi retrase din circulatie începând cu 2011, în baza unei directive a Comisiei Europene privind scoaterea din uz a autovehiculelor non-euro, discutata de executivul european si care ar urma sa fie aplicata în maximum trei ani. Din categoria autoturismelor non-euro fac parte, printre altele, Dacia 1310 fabricata pâna la 1 ianuarie 1996, Trabant, Oltcit, Opel Ascona, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett, Renault 5.

 1-20din 99 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri