Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Maculatura pentru sosele, supraevaluata cu zeci de milioane de euro


Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) plateste anual zeci de milioane de euro pentru studii de fezabilitate a unor drumuri. Multe dintre aceste sosele nici nu se vor construi in urmatorii ani. Sumele aprobate ca plata pentru aceste hartii sunt umflate atat de tare, incat bat orice recorduri in materie. Specialistii consultati de reporterii „Gardianul” au confirmat faptul ca aceste „machete” sunt serios supraevaluate. Recordul il detine studiul de fezabilitate pentru drumul expres Pitesti – Craiova, pentru care CNADNR a platit 7,5 milioane de euro. Un calcul simplu arata ca s-au tocat circa 60.000 de euro pentru studiul fiecarui kilome-tru. In afara de acesta, CNADNR a mai supra-licitat studiile pentru alte patru drumuri expres, devizul total depasind 26 milioane de euro. In com-paratie, studiul de feza-bilitate a drumului expres Braila – Galati a costat numai 8.000 de euro/kilo-metru. Un document intern al CNADNR demonstreaza ca preturile au fost umflate mult peste limitele bunului-simt. Documentul, avizat de Mihai Grecu, directorul general de atunci, stabileste sume si de 10 ori mai mici decat cele p
latite pentru studiile de fezabilitate
. Michael Stanciu, prese-dintele Search Corporation SRL, firma care se ocupa de intocmirea studiilor, sustine ca suma primita pentru “Pitesti – Craiova” este corecta si e justificata si de graba cu care s-a cerut produsul.

Devizele pentru efectuarea de studii de fezabilitate depasesc 26 milioane euro pentru 5 drumuri expres. Ele sunt chiar si de 10 ori mai mari decat cele propuse in Consiliul de administratie al CNADNR, potrivit documentelor intrate in posesia noastra. Michael Stanciu, presedintele Search Corporation, principalul beneficiar, sustine ca preturile sunt corecte si ca sunt justificate si de graba cu care s-au dorit aceste studii. Cum graba nu este acoperita de existenta sumelor necesare construirii drumului, ea nu mai poate fi justificata decat, poate, de vecinatatea campaniei electorale.

60.000 euro pentru fiecare kilometru “studiat”!
CNADNR a platit cate 60.000 de euro pentru studiul de fezabilitate al fiecarui kilometru din viitorul drum expres Craiova – Pitesti, desi nu se stie nici macar cand se vor gasi bani pentru acest drum. Beneficiarul acestui adevarat record de generozitate este Search Corporation SRL, una dintre companiile prezente mai mereu printre castigatorii licitatiilor organizate de compania de autostrazi. Search ar urma sa primeasca, in total, uriasa suma de 12,9 milioane de euro. Mai mult de jumatate din aceasta suma, 7,5 milioane de euro, a fost deja incasata si reprezinta plata studiului de fezabilitate a viitorului drum expres, restul sumei urmand a fi achitat pentru serviciul de consultanta, in cazul construirii drumului. La o lungime de 130 de kilometri, rezulta ca CNADNR a platit circa 60.000 euro pentru fiecare kilometru proiectat in studiul de fezabilitate. Suma este mult umflata, de-a dreptul uriasa, daca tinem cont si de incertitudinea realizarii unui astfel de drum, sustin specialistii consultati de reporterii “Gardianul”. Ei ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, ca un pret de 10.000 de euro/kilometru este mai mult decat acoperitor pentru un studiu de fezabilitate. Exemplu in acest sens sta studiul de fezabilitate facut pentru drumul expres Braila – Galati, care a costat 91.000 euro pentru mai putin de 12 kilometri, ceea ce inseamna circa 8000 de euro/kilometru. “Nu pot spune ca am castigat din acest studiu de fezabilitate”, ne-a declarat Eduard Hanganu, director general Cositrans, firma care a realizat studiul pentru drumul expres Braila – Galati . El spune chiar ca un pret cu adevarat acoperitor ar fi de circa 25.000 de euro/kilometru. Afirmatia lui Hanganu, contrazisa de expertii consultati de noi, este de inteles cat timp si compania sa a castigat la licitatie un studiu pentru drumul Arad – Oradea la un pret de circa 50.000 euro/km.

Jaful, probat de documente interne ale companiei
Un document intrat in posesia “Gardianul” probeaza ca preturile au fost umflate cu un tupeu demn de a-i starni pe procurorii DNA. Documentul, intitulat “Nota privind asigurarea finantarii serviciilor de proiectare si consultanta la obiective de investitii in anul 2007”, estimeaza sume si de 10 ori mai mici decat cele platite in final pentru studiile de fezabilitate: - Studiul de fezabilitate “Drum expres legatura directa la Drumul Nordului” a fost contractat cu suma de 7 milioane RON (2,24 milioane euro) - propus in Consiliul de administratie cu 0,6 milioane RON. - Studiul de fezabilitate “Drum expres Pitesti – Craiova” a fost evaluat la 23,4 milioane RON (7,49 milioane euro), desi fusese evaluat initial la mai putin de 3,55 milioane RON. - Studiul de fezabilitate “Drum expres Arad – Oradea” a fost licitat la 20,18 milioane RON (6,28 milioane euro), fata de 2,6 milioane RON, valoarea propusa initial de directorii din CNADNR. - Studiul de fezabilitate “Drum expres Sibiu – Fagaras“ costa bugetul 13,39 milioane RON (4,27 milioane euro), fata de numai 2,37 milioane RON evaluat initial. - Studiu de fezabilitate “Drum expres Sebes - Turda” a fost evaluat la 16,2 milioane RON ( 4,97 milioane euro). Dovada faptului ca estimarile din documentul supus aprobarii CA al CNADNR sunt valorile corecte si de bun-simt, nicidecum sumele colosale “licitate”, stau studiile de fezabilitate pentru “Autostrada urbana Cluj Napoca” si de prefezabilitate pentru viitoarea autostrada Targu Mures - Iasi. Deoarece nu a fost rost de incasat sume colosale, ca in cazurile de mai sus, preturile licitate pentru cele doua au fost chiar mai mici decat cele propuse potrivit documentului CA aflat in posesia noastra. Astfel s-a platit 1,19 milioane RON in loc de 1,2 milioane pentru studiul “Autostrada urbana zona Cluj Napoca”, in timp ce studiul de prefezabilitate “Autostrada Targu Mures - Iasi” a fost adjudecat la 2,34 milioane RON, pret mai mic decat cel initial – 3 milioane RON. Daca tinem cont ca numai pretul pentru cele 5 drumuri expres a fost estimat deja la 5 miliarde de euro (cu tot cu exproprieri) si de greutatea identificarii fondurilor necesare pentru constructia autostrazilor, este foarte probabil ca drumurile sa fie construite la Pastele cailor. Situatie in care si banii pe studiile de fezabilitate au fost dati pe apa sambetei.

Search Corporation: «Suma pentru studiu este corecta»
Michael Stanciu, presedintele Search Corporation SRL (firma acuzata de constructori ca a facut “pe picior” studiul de fezabilitate pentru autostrada Bucuresti – Brasov), sustine ca suma primita este corecta. “Am participat la o licitatie si am castigat la pretul cel mai mic. Este o mare diferenta intre un neavizat care are o firma de apartament cu 3 oameni si zice ca face studiul cu 3000 de euro pe kilometru si o firma care vorbeste de o responsabilitate si despre un studiu care sa stea in picioare la orice fel de analiza. Studiu care a fost facut in 3 luni de zile. Din aceasta cauza, toate firmele care au venit au avut oferte mari. Aici a trebuit sa se depuna o forta enorma pentru a se putea face acest studiu intr-un timp atat de scurt. A fost predat in timp. Saptamana trecuta am fost platiti, la 6 luni dupa predare, lucrarea predand-o in luna ianuarie anul acesta”, ne-a declarat Michael Stanciu. Intrebat cati bani a primit Search Corporation pentru studiul de fezabilitate pentru autostrada Bucuresti – Brasov, Michael Stanciu s-a eschivat: “Nu mai stiu care a fost situatia cu SF-ul la Bucuresti – Brasov, dar acela l-am lucrat intr-un ritm mai normal, in 9 luni de zile”. Surse din cadrul Ministerului Transporturilor ne-au spus ca pretul ar fi fost de circa 2 milioane de euro, de aproape 4 ori mai mic decat cel platit pentru drumul expres Craiova-Pitesti. De partea cealalta, Dorin Debucean, actualul director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, a refuzat sa se pronunte asupra costurilor studiilor de fezabilitate pentru drumurile expres. “Valoarea a fost rezultatul unor licitatii defasurate in luna iunie a anului trecut”. El a refuzat sa comenteze si hartia care estima valorile initiale prevazute pentru realizarea studiilor de fezabilitate. “Nu am cunostinta, ma voi interesa. La acea vreme nu aveam nicio treaba cu Consiliul de administratie”.

Studiul de fezabilitate este doar un preambul al proiectarii
Un studiu de fezabilitate este abia primul pas pentru realizarea unui nou drum, acesta precedand proiectarea si executia. Un astfel de drum presupune urmatoarele:
- alegerea traseului
- alegerea solutiei tehnice (de fixare a terenului, pentru poduri etc...)
- studiul geotehnic si de ridicare topografica
- acorduri de principiu ale proprietarilor de utilitati
- stabilirea cadastrala a proprietatilor si proprietarilor
- evaluarea lucrarii (estimare cantitativa).
Abia ulterior, in faza de proiectare, se aprofundeaza studiile, se executa planse, se iau acorduri definitive de la proprietarii de utilitati si se intocmeste un caiet de sarcini.
Data: 21.06.2008 , Sursa: Gardianul
Acest articol a fost vizualizat de : 69 ori.
Cuvinte cheie: costuri,autostrazi,Romania

 1-20din 184 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
infrastructura.haos
Au inceput lucrarile la centura de nord a capitalei. Lucrarile ar trebui sa finalizate in doi ani. Lucrarile presupun largirea la 2 benzi pe sens. Este binevenita aceasta lucrare, insa cred ca era nevoie de mai mult de doua benzi pe sens, avand in vedere traficul in continua crestere si mai ales ca se va mai adauga o autostrada (cea spre Brasov).

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
most
Am circulat si eu pe acea sosea din Moldova acum 3 ani si am ramas cu o buna impresie. Am plecat de la Bucuresti spre Urziceni si apoi spre Bacau. Ce mi-a placut a fost ca, desi era prevazuta in acelasi stil cu Bucuresti-Urziceni, adica cu doua benzi de circulatie si doua de refugiu (folosite si alea de multi pentru deplasare), pe multe portiuni a fost realizata cu patru benzi normale. Poate ca fondurile nu le permiteau, dar au faut ce trebuie. Chiar si pe portiunile mai inguste, podetele sunt realizate la dimensiune normala care sa permita dezvoltarea ulterioara fara complicatii. Prevazatori baietii! Decat combinatii penibile ca intre Bucuresti si Urziceni, mai bine asa. Acolo, pe langa Adjud parca, am intalnit prima statie de benzna din Romania (asa cum am vazut in strainatate) compusa din doua parti identice, plasata fiecare pe un sens. Cu restaurante, parcari, dotari moderne si o curatenie destul de neobisnuita la vremea aceea pentru o benzinarie. Soseaua asta imi aduce aminte d

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
infrastructura.haos
foarte bun exemplul tau cu drumul comunal. cred ca reflecta foarte bine spiritul pur romanesc care domneste la nivelul Institutiilor publice din tara noastra. sunt foarte multe cazurile in care autoritatile nu colaboreaza intre ele doar pentru ca sunt dintr-un alt partid sau pur si simplu din orgoliu prostesc. Din pacate multe proiecte incepute de unii ajung la lada de gunoi sau sunt amanate cat mai mult cu putinta doar pentru ca cei dinainte sa fie discreditati. de fiecare data cand se schimba un primar, un ministru sau un guvern, se arunca cu noroi in ce au facut cei dinainte si in loc sa se continue lucrurile bune sau cele in faza avansata, se ia de la inceput. Este pacat, mai ales ca UE agreaza finantarile pentru comunitati mari in special in asociere. probabil ati auzit ca sarbii vor sa faca o autostrada de la belgrad la szeged, au inclus is timisoara pe lista (pana la care va exista o ramificatie, drumul nu va trece direct prin timisoara spre belgrad) tocmai pentru a putea obti


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri