Prima pagina    Forum twitter rss

Visul lui Berceanu: 282 km de autostrada din bani UE in 2015


autostrazi Romania,fonduri,europene,finantare Chiar dacă anul acesta nu vor fi inauguraţi decât 101,64 km de autostradă, pentru 2015 autorităţile se pregătesc de tăiat panglica pentru 281,72 km, finanţaţi din fonduri europene  Cu toate că în 2010 foarfeca de tăiat panglici a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, va sta mai mult prin sertar, nefiind programaţi pentru inaugurare decât 101,64 km de autostradă, şi aceştia pe porţiuni, se pregăteşte începerea unor proiecte de aproape şase miliarde de euro
.

Prin aceste proiecte cofinantate din fonduri europene nerambursabile se pregateste constructia, pana in 2015, a 281,72 km de autostrada si modernizarea a 160 km de cale ferata, toate situate pe Coridorul paneuropean de transport IV.

"Am reusit sa deblocam mecanismul absorbtiei fondurilor europene, iar in acest an vom incepe procedurile de licitatie pentru patru tronsoane de autostrada si trei sectoare de cale ferata. Unele dosare au fost deja aprobate de Comisia Europeana, iar pentru altele acest lucru se va intampla in februarie-martie", a declarat pentru Gandul secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Constantin Dascalu.

Cele patru tronsoane de autostrada pentru care vor fi organizate licitatii in acest an sunt Nadlac - Arad (38,5 km), Orastie - Sibiu (70,42 km), Lugoj - Deva (91 km) si Deva - Orastie (32,8 km). In acest sistem de finantare cu fonduri nerambursabile va intra si tronsonul Arad - Timisoara, inclusiv centura ocolitoare a Aradului (in total 49 km) unde se lucreaza deja cu bani imprumutati de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Se mai adauga cinci loturi de lucrari la drumuri nationale - pe DN1H (intre Zalau si Alesd), DN24 (Galati - Vaslui - Crasna) si DN24B (Crasna - Albita).

Pe calea ferata, sunt prevazute pentru modernizare, astfel incat trenurile sa poata circula, tot din 2015, cu viteze de pana la 160 km/ora, trei tronsoane, situate pe Coridorul IV, in lungime totala de 160 km. Este vorba de Curtici - Radna (52 km), Gurasada - Simeria (39 km) si Coslariu - Simeria (69 km).

Tichia de margaritar

Tot in domeniul feroviar, a fost trimis la Comisia Europeana proiectul de introducere a ERTMS (European Rail Traffic Management System), care va permite o mai buna coordonare a circulatiei trenurilor. Initial, sistemul va fi introdus pe singura portiune de cale ferata modernizata din Romania, Bucuresti - Campina (92 km). Problema este insa ca, la cinci ani de la finalizarea lucrarilor de modernizare, din cauza ca nu au fost bani pentru lucrari de inretinere, au aparut probleme la terasament, iar in unele zone au fost introduse restrictii de viteza. Va fi vorba deci de o cale ferata cu terasamentul slabit, dar dotata cu un sistem modern de semnalizare.

Proiectul are o valoare de 62 milioane de euro. Constantin Dascalu a precizat ca, ulterior, odata ce se vor finaliza lucrarile de modernizare, sistemul ERTMS ar putea fi introdus si pe tronsoanele Bucuresti - Constanta si Campina - Predeal. Totul depinde insa de capacitatea statului roman de a cofinanta proiectele respective. Apoi, tot statul trebuie sa plateasca exproprierile si mutarea retelelor de utilitati.
Data: 06.01.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 272 ori.

Cuvinte cheie: finantare,autostrazi,Romania,fonduri europene

rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 312 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.

Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri