Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Vinci si Aktor ne vor construi o autostrada de doua ori mai scumpa decat orice alt proiect din Uniunea Europeana


Costul final al tronsonului Comarnic-Brasov depaseste 80 de milioane de euro/km
Pentru prima oara, un tronson de autostrada va fi construit in concesiune de un consortiu franco-elen, o solutie buna in contextul in care Ministerul Transporturilor nu are suficienti bani la buget pentru a plati constructia. Pe de alta parte, pretul pe kilometru al acestui tronson este de cel putin doua ori peste media din zonele muntoase din Franta sau Grecia. Desi primul contract de concesiune ar fi trebuit sa fie unul avantajos, statul ajunge sa plateasca la finalul acestuia un pret total de 80 mil
. euro/km.

Atat autoritatile, cat si constructorii invoca mereu relieful dificil cand vine vorba despre costul imens pentru con­structia unui kilometru de autostrada in Romania. Valoarea proiectului Comarnic-Brasov se ridica la 1,5 miliarde de euro, rezultand un pret pe kilometru de 25,86 milioane, ceea ce inseamna un cost de cel putin doua ori peste media din zonele muntoase din Grecia sau Franta, de exemplu. „Comarnic-Bra­sov traverseaza un relief foarte dificil, foarte complicat din punct de vedere tehnic, si este o portiune foarte scumpa”, declara in luna mai a anului trecut ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, cand consortiul Vinci-Aktor a castigat licitatia.

Semnarea contractului a tot fost amanata, Berceanu sustinand ca Vinci-Aktor a in­cer­cat sa obtina un contract „mai usor finantabil”. In Grecia, Autostrada Egnatia Odos, cu o lun­gi­me de 670 de kilometri, a costat aproximativ 6,7 miliarde de euro, rezultand un pret mediu pe kilometru de 10 milioane de euro. Egnatia Odos, la fel ca tronsonul Comarnic-Brasov, stra­ba­te mai multe zone muntoase, are 570 de po­duri si 74 de tunele duble (pentru care s-au cheltuit 500 de milioane de euro).

In Franta, costul mediu al constructiei unui kilometru de autostrada este de sase milioane de euro, in­mul­tit cu doi sau cu trei in zonele muntoase, rezul­tand ca in zonele muntoase costul se poate ri­dica la 18 milioane de euro pe kilo­me­tru. Germania a incheiat anul trecut pri­mul con­tract in parteneriat public-privat, pen­tru ex­tin­derea la trei benzi pe sens a autostrazii ce leaga München de Augsburg, in lungime de 52 de ki­lo­metri. Contractul, la fel ca acela pen­tru con­cesiunea Comarnic-Brasov, prevede si asi­­gu­rarea mentenantei de catre constructor, pentru o perioada de 30 de ani, iar statul german va plati 19,2 milioane de euro/km.                       

Un raport al Bancii Mondiale (BM) arata ca statul roman plateste pentru autostrazi cu 40% mai mult decat media europeana, BM facand referire la Bechtel, si la tronsonul Cernavoda-Constanta. In Bulgaria, costul mediu pe kilometru de autostrada este de 4,22 milioane de euro/km, in timp ce in Polonia ajunge la cinci milioane. Pentru realizarea tuturor proiectelor de autostrazi pentru care s-au semnat contracte ori s-au facut studii de feza­bi­litate, Ministerul Transporturilor ar avea nevoie de 18,3 mld. euro, de peste sapte ori bugetul pe 2010 alocat ministerului, care se ridica la
2,5 mld. euro.

Pe de alta parte, Autostrada 86, care inconjoara Parisul, a costat 80 de mili­oane de euro pe kilometru, dar are patru benzi pe sens. In UE, costul mediu al unui kilometru de autostrada este esti­mat la cinci milioane. In Bulgaria, pretul este de 4,22 mil. euro/km, in timp ce in Polonia ajunge la cinci milioane.

Contractul de concesiune pentru tronsonul de Autostrada Comarnic-Bra­sov a fost semnat ieri de catre ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, prese­din­tele grupului francez Vinci, Yves-Thibault de Silguy, si un reprezentant al companiei elene Aktor.

Lucrarile la acest tronson ar trebui sa inceapa in acest an si sa fie finalizate in 2014. Valoarea pro­iec­tului este de 1,5 miliarde de euro, dar, dupa ce vor fi dati spre utilizare cei 58 de kilometri ai tronsonului, statul ro­man va plati constructorului 180 de mili­oa­ne de euro pe an, timp de 26 de ani, adica 4,68 miliarde de euro, de peste trei ori mai mult decat costul de constructie.
Centura Bucurestiului: 19 mil. €/km

Un raport al Bancii Mondiale (BM) arata ca statul roman plateste pentru autostrazi cu 40% mai mult decat media europeana, BM facand referire la Bechtel si la tronsonul Cernavoda-Constanta. Au­tostrada Transilvania are, la randul ei, un cost ridicat din motivele invocate me­reu de autoritati si constructor. Bechtel sustine ca acest cost este determinat de relief, cu structurile pe care acesta le necesita, in proiect existand 58 de pasaje rutiere si 94 de pasarele peste auto­strada.

Ultimele estimari privind costul Autostrazii Transilvania erau de 5,2 miliarde de euro pentru 415 km. Un kilo­metru din Autostrada Bechtel ajunge, in prezent, la 12,53 milioane de euro. Foarte scumpa este si Soseaua de centura a Bucurestiului, care are 100 km.

Potrivit estimarilor Companiei Natio­nale de Autostrazi si Drumuri (CNADNR), costul mediu pe kilometru se apropie de 19 milioane de euro, doar ca aici autoritatile nu mai pot da vina pe relieful dificil, fiind vorba despre o autostrada de campie. Pentru Arad - Timisoara, tronson cu o lungime de 32 de kilometri, Ministerul Transporturilor estimeaza un cost de noua milioane de euro/km. In ceea ce priveste Cernavoda - Constanta, se estimeaza un pret pe kilometru de aproximativ 7,3 milioane de euro, adica de trei ori mai mult decat a costat un kilometru din Autostrada Soarelui pe portiunea dintre Bucuresti si Cernavoda.

Cel mai scump tronson, cu un cost de 11 milioane de euro/km, este cel dintre Cernavoda si Medgidia. In ceea ce priveste Autostrada Jucu - Bistrita, cu o lungime de 75 de kilometri, CNADNR prevede un cost de 10 milioane de euro/km, la fel ca la Autostrada Ploiesti - Albita, in lungime de 288 de kilometri. Pentru autostrada dintre Targu-Mures si Ungheni, cu o lungime de peste 300 de kilometri, costurile estimate sunt in jur de 20 de milioane de euro/km - cate doua benzi pe sens.
Data: 19.01.2010 , Sursa: Financiarul
Acest articol a fost vizualizat de : 523 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Comarnic,Brasov

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 181 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Bucuresti - Brasov ->Comarnic-Brasov
Utilizator:
Lutic
Cica in maxim 2 saptamani se semneaza contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov, care face parte din Autostrada Bucuresti-Brasov! Oare chiar o fi adevarat?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
cristi
Viteza de proiectare a autostrazilor, in diferite tari (km/h): Tara - Ses - Deal - Munte Anglia - 112 - 96 - 80 Austria - 140 - 120 - 100 Belgia - 120 - 100 - 80 Elvetia - 120 - 100 - 80 Franta - 140 - 120 - 100 Italia - 120 - 100 - 80 Japonia - 120 - 100 - 80 S.U.A. - 112 - 96 - 80 ------------------------------- Romania - 120 - 100 - 80 P.S. Tari rank-urile :))

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Intersectie pe o autostrada din Italia(Napoli). Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Oare om vedea vreodata asa ceva si la noi?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Ce ziceti de acest viaduct? Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Asa da!

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Autostrada de mica viteza
Utilizator:
infrastructura.haos
Stimați praticipanți la trafic. Compania națională de „autostrăzi” are plăcerea să vă aducă la cunoștință cea mai proastă veste din domeniul său de incompetență. A! Nu vă gândiți că ne-am adjudecat ultimul loc în lume la lipsa de șosele omenești. Cât timp vor mai exista triburile alea independente de la sud de Uganda, adică până n-o să moară toți în accidente de elefant, o să fim doar de râsul Albaniei. Deci: despre al’ceva e vorba în comunicat. E vorba despre datele tehnice ale autostrăzii de 1.500.000.000 de euroi înșirați pe 169 de kilometri, de la București la Brașov. Sărim peste amănuntele de interes turistic, gen „pe stânga - calea ferată, pe dreapta – localitatea Buda”. Doar e autostradă, ce dracu; din calea ăsteia trebuie să dispară toată bariera, gaborimea de circulație din colțul Sinăii și trecerea de pietoni (Comarnic, Bușteni, Predeal). Autostrada e făcută să te sui pe ea,


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri