Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Unica sansa: si euro, si autostrazi


A trecut ceva vreme de când discutăm despre bolile economiei noastre. Multe dintre aceste boli au fost deja vindecate. Altele însă ne mai dau de furcă. N-au fost găsite până acum cele mai bune medicamente pentru vindecarea lor.

Una dintre boli, într-adevăr gravă, căreia nu i-a fost administrat un leac eficient, este dramatica întârziere înregistrată în construcţia de autostrăzi. Care ar fi soluţia? Mulţi dintre practicienii şi teoreticienii din economia noastră, care cred că bugetele de austeritate ar fi vinovate, susţin sus şi tare că problema infrastructurii va putea fi rezolvată numai prin
... umflarea deficitului bugetar. Asa sa fie? Pe termen scurt, un astfel de "stimulent", folosit intensiv candva (bunaoara, Administratia Nixon, in America, imbratisase teoria deficitului activ, cheltuind pentru investitii bani neacoperiti cu venituri bugetare) ar putea avea efecte pozitive. Dar astfel de efecte nu ar avea cum sa fie prelungite pe termen lung. Asa ca va fi nevoie de alte masuri pentru stimularea investitiilor in infrastructura.

Dar sa ma intorc la judecata celor ce vad in Romania anului 2010 nevoia unui deficit bugetar mai mare. Rationamentul lor e simplu. Vrem autostrazi? Atunci sa lasam deficitul bugetar sa urce spre cer. Vom putea cheltui fara sa avem venituri bugetare; mai departe, cu banii scosi din deficite vom cofinanta atra­ge­rea de fonduri europene, iar cu fondurile europene vom construi autostrazi.

Daca insa in loc sa scada (si inca sub 3 la suta) deficitul bugetar va creste, nu vom mai indeplini o conditie pentru intrarea in zona euro la 1 ia­nuarie 2015. Asa ca a fost scoasa din palarie inca o solutie: sa amanam aderarea la zona euro.

Despre autostrazi discutam de doua decenii. Discutam... fara sa fi fost insa dat si asteptatul impuls financiar. Si nici nu va fi dat pana cand factorii economici, pe verticala si pe orizontala, atat la nivel "macro", cat si "micro", nu vor infaptui prea mult amanata reforma structu­rala. Ar fi conditia inevitabila pentru in­sa­na­to­sirea cresterii economice. Iar din cresterea sanatoasa ar veni bani pentru mo­dernizarea infrastructurii. Restructurarea economiei este asadar singura sansa, singura masura in stare sa produca bani pentru autostrazi. Inclusiv sa atraga bani europeni.

In 2000, in primavara, Romania si-a fixat un program de 15 ani pentru a cuceri trei zone de protectie. In 2004, primirea in NATO a marcat intrarea noastra in zona de protectie militara. In 2007, aderarea la Uniunea Europeana ne-a asigurat intrarea in zona de protectie econo­mica. La 1 ianuarie 2015 ar urma sa intram in zona de protectie monetara. Zece ani au trecut deja. Au mai ramas cinci. O jumatate de deceniu ce ne va cere mai multa munca, mai multa competenta si concurenta la sange. De aici ina­inte, fundamental este ca ochii autoritatilor si ai intregii societatii sa nu se mai dezlipeasca de balantele cu care cantarim rezultatele. Cele mai importante fiind bugetul - cu cele doua talere, veniturile si cheltuielile; balanta comerciala - cu importurile si exporturile; si, desigur, ba­lan­ta externa - cu platile si incasarile. Plus nevoia de a scapa de povara cea mai grea: pierderile companiilor care... se fac ca produc.

Si deficitul bugetar? Sa fim seriosi! Cand Grecia vine la vale - una din cauze fiind tocmai de­fi­ci­tul bugetar -, cand Spania si Portugalia au probleme mari, iar Italia nu se simte nici ea prea bine, si cand Comisia Europeana e tot mai stingherita de discordanta intre politica monetara unitara si politica bugetara diversificata, lasata la voia fiecarui stat, cine ne-ar putea in­cu­raja pe noi sa incalcam Pactul de Stabilitate?!
Data: 15.02.2010 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 492 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi Romania,finantare

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 339 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri