Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Ungaria bate la usa Transilvaniei cu autostrada si Universitatea Bolyai


ungaria,autostrada,transilvania  Ambasadorul maghiar în România este nemultumit de mersul lucrãrilor la Autostrada Transilvania. Ungaria mai are de turnat doar 30 km de astfalt pânã la granita cu tara noastrã.

 Sosit ieri la Cluj, diplomatul din tara vecinã, Fuzes Oszkar, a declarat cã nu este multumit de progresul înregistrat la autostrada Brasov-Bors, dar sperã cã pânã la intrarea în spatiul Schengen tronsonul de pe teritoriul României sã se uneascã cu cel maghiar, ajuns deja foarte aproape de granitã
.

 

“Nu sunt foarte multumit, dar îmi amintesc cum s-au construit autostrãzile în Ungaria si, ca atare, mai bine tac. Acest subiect va fi unul dintre punctele cele mai importante ale sedintei comune a celor douã guverne. Ungaria mai are o restantã de 30 de kilometri pânã la granitã, aici (în România – n. red.) diferenta e ceva mai mare.

 

Scopul este ca pânã la aderarea la Tratatul Schengen a României cele douã autostrãzi sã se întâlneascã la granitã”, a precizat ambasadorul. La jumãtatea lunii trecute, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, declara la Cluj cã aderarea României la spatiul Schengen pânã în 2011 este un “obiectiv strategic” al ministerului pe care îl conduce, granitele urmând a fi securizate dupã normele cerute de UE.

 

 Conform site-ului www.autostradatransilvania.ro, “proiectul de 415 km, care parcurge ruta de la nord-vest de Brasov pânã la Oradea, la granita cu Ungaria, va fi încheiat pânã în 2013”. în aceste conditii, este improbabil ca România sã intre în spatiul Shengen “pe autostradã.”

 

în acelasi context al infrastructurii, Fuzes s-a arãtat dispus sã intermedieze cooperarea pe proiecte europene comune româno-ungare, în conditiile în care, pânã în anul 2020, cele douã tãri “ar putea profita enorm” de pe urma acestei strategii.

 

într-o altã ordine de idei, ambasadorul a declarat cã întelege dorinta puternicã a minoritãtii de 1,5 milioane de maghiari din România de a studia în limba maternã, însã chestiunea scindãrii Universitãtii Babes-Bolyai (UBB) si a reînfiintãrii Universitãtii Bolyai cu predare exclusiv în maghiarã poate fi rezolvatã numai prin dialogul dintre minoritate si majoritate.

 

Fuzes Oszkar, al cãrui mandat de ambasador în România a început în iulie, a explicat cã, în principal, activitatea sa va consta în dezvoltarea relatiilor bilaterale româno-ungare.

 

“împreunã vom putea accesa mai multe fonduri structurale europene de la Bruxelles decât separat. Acesta este principalul aspect”, a declarat diplomatul maghiar, subliniind cã atributiile sale nu includ calitatea de a redacta proiecte pentru accesarea de fonduri europene, dar îi permit sã identifice în Ungaria pãrti interesate sã se asocieze cu entitãti din România, ceea ce ar garanta accesarea banilor europeni. “90% dintre proiectele care pot fi accesate din fondurile europene au prioritate dacã sunt comune între tãri, iar noi avem experienta de a facilita adunarea partenerilor într-o structurã comunã.

 

Un exemplu: în cazul în care o universitate din Cluj, una din Olanda si una din Ungaria, împreunã, formeazã o structurã logisticã pentru a accesa fonduri europene, este 99% sigur cã Bruxelles-ul le va încuviinta cu prioritate”, a spus ambasadorul, precizând cã, “dacã Pecs sau Clujul fac aceste lucruri singure, atunci se va considera ca o actiune particularã localã, care nu are caracter european (...), cu sanse mai mici de reusitã”. Conform lui Fuzes Oszkar, în acceptiunea Bruxelles-ului, un proiect devine european dacã existã o cooperare cu mai multi participanti din mai multe tãri europene.

 

Diplomatul maghiar a subliniat cã România si Ungaria se vor bucura în continuare de sprijinul financiar “istoric” al UE, pânã la atingerea unui anumit grad de dezvoltare, dupã care fondurile de la Bruxelles se vor diminua. “Pânã în 2020, cele douã state ar putea beneficia de o sumã de care nu au beneficiat niciodatã în istorie. Dupã ce vom începe sã ne dezvoltãm, resursele financiare vor fi diminuate. Acesti 12 ani sunt foarte importanti”, a spus Fuzes.

 

Babes sau Bolyai

 

“Cred cã o populatie de un milion si jumãtate de locuitori are dreptul la educatie în limba maternã, inclusiv la nivel universitar. Dar este de competenta minoritãtilor, respectiv a majoritãtii, a relatiei dintre minoritate

si majoritate care ar putea fi formula în care acest lucru sã se concretizeze”,

a comentat diplomatul ungar cererile repetate ale comunitãtii maghiare de reînfiintare a Universitãtii Bolyai, cu predare în limba maghiarã.

 

 întrebat dacã, în conditiile actuale, UBB oferã etnicilor maghiari conditii optime de studiu în limba maternã, ambasadorul a spus cã în mãsurã de a judeca aceste lucruri sunt membrii comunitãtii minoritare.
Data: 23.09.2008 , Sursa: Ziua de Cluj
Acest articol a fost vizualizat de : 297 ori.
Cuvinte cheie: transilvania,autostrada

 1-20din 336 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri