Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

UE obliga la echiparea standard a autoturismelor cu ABS


Conform Uniunii, noua normă va reduce cu până la 1.100 accidente fatale anual la nivelul Comunităţii
Noua reglementare va fi şi în avantajul producătorilor de maşini

Uniunea Europeană a dispus intrarea în vigoare de la finele anului trecut a unei noi norme în ceea ce priveşte echiparea standard a autoturismelor cu sisteme de asistenţă la frânare (ABS), ce va reduce numărul deceselor în rândul pietonilor, în caz de accident
. In acelasi timp, aceasta decizie ar putea fi si in avantajul constructorilor care vor incasa mai mult printr-o echipare standard mai mare, decat pana acum.
"Studiile UE arata ca, prin echiparea autovehiculelor cu sisteme de asistare la franare, se pot evita anual, in Europa, pana la 1.100 de accidente fatale in care sunt implicati pietoni. Conform directivei UE, intrata in vigoare la finalul anului trecut, toate modelele de autoturisme si autoutilitare usoare din UE trebuie sa fie echipate standard cu sisteme de asistare la franare", se arata intr-un comunicat al grupului german, prezent si in Romania, Bosch, ce dezvolta astfel de sisteme.
Totodata, din 24 februarie 2011, aceasta reglementare se va aplica si tuturor autovehiculelor noi. Prevederile sunt incluse in noua directiva UE ce urmareste imbunatatirea gradului de protectie a pietonilor aflati in trafic.

Pentru echiparea masinii cu ABS un sofer trebuie sa scoata din buzunar aproape 800 de euro

Spre surprinderea noastra (sau nu), am verificat ce preturi ofera Dacia pentru modelele sale dotate cu si fara ABS, si am aflat ca Dacia este deja in linie cu noile norme, iar pe site-ul oficial toate modelele au in echiparea standard acest sistem. Pentru piata din Romania primul exemplu pe care l-am gasit a fost la Fiat, unde pentru modelul Albea versiunea Active, motor de 1,4 77 CP, echiparea cu ABS, va necesita fonduri in plus de aproape 470 de euro. Printre service-urile auto am mai gasit ca, pentru cei care nu au, montarea unui sistem ABS se face cu aproximativ 200-250 de euro, in timp ce pretul unui ABS se invarte in intervalul 400-500 de euro. Asadar, pentru un sofer care vrea sa-si puna ABS, va trebui sa scoata pana la 750 de euro din buzunar. Din fericire, normele nu spun nimic, deocamdata, despre masinile aflate in trafic si care nu au aceste sisteme, dar cine stie.

Bosch se pregateste pentru normele viitoare

Germanii de la Bosch probabil vor sa anticipeze noile norme ce vor veni de la UE si au dezvoltat un sistem de franare de urgenta cu functie de anticipare ce asista soferul in trei etape. Potrivit anuntului facut de companie, prin intermediul functiei de avertizare la coliziune, sistemul recunoaste un potential obstacol si avertizeaza soferul - mai intai acustic sau vizual, apoi printr-o scurta actionare a franelor. Daca soferul reactioneaza si franeaza, presiunea de franare este adaptata prin intermediul sistemului de asistare la franare in caz de urgenta cu functie de anticipare, astfel incat soferul sa nu intre in coliziune cu respectivul obstacol. In cazul in care soferul nu reactioneaza deloc si daca impactul nu mai poate fi evitat, sistemul franeaza cu forta maxima, cu putin timp inainte de coliziune. O analiza derulata de Bosch in baza de date GIDAS indica faptul ca, prin intermediul unui sistem de franare de urgenta cu functie de anticipare, ar putea fi evitate aproximativ trei din patru coliziuni din spate, soldate cu victime umane.
In prezent, obiectivul industriei de autovehicule este dezvoltarea unor sisteme cu functie de anticipare care, prin intermediul unor senzori radar si video, sa analizeze traficul existent in fata autovehiculului. "Sistemele de franare de urgenta lansate ulterior vor interpreta situatia din trafic si vor oferi soferului un sprijin inteligent in procesul de franare. Astfel de sisteme vor fi tot mai des integrate in urmatorii ani in cadrul autovehiculelor. Din 2010, acest sistem fabricat de Bosch va intra in productia de serie pentru autovehiculele Audi", a declarat, in comunicat, Werner Struth, directorul departamentului Sisteme de Control al Sasiului din cadrul Bosch.
Data: 05.02.2010 , Sursa: Curierul National
Acest articol a fost vizualizat de : 66 ori.

Cuvinte cheie: standarde UE,auto

tweet This! Distribuie rss

Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri