Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Tunel pe centura Aradului


Ministerul Transporturilor a optat împreună cu firma constructoare pentru un tunel lângă aeroport.
Vom avea centură în regim de autostradă cu tunel în vecinătatea aeroportului. Aceasta este ultima decizie luată de Ministerul Transporturilor în urma consultării cu constructorul centurii Aradului. Varianta pentru care se optase până acum vorbea de finanţarea prelungirii cu 350 de metri a pistei Aeroportului Arad, pentru ca autostrada să nu mai încurce traficul aerian

. Realizarea soselei la doar 392 de metri de pista ar fi disturbat buna functionare a echipamentelor aeroportuare si a Instrument Landing System (ILS), aparat care poate ghida avioanele la aterizare in conditii de ceata.

Intreaga investitie a pornit de la scandalul legat de faptul ca sosea intersecta perpendicular pista. Cum problema a fost descoperita, se spune, dupa proiectare, iar efectele erau dezastruoase pentru baza aviatica aradeana, s-au cautat solutii. Una viza prelungirea pistei cu 350 de metri (cu un cost undeva pe la cinci milioane de euro), alta, mult mai costisitoare, construirea unui tunel aflat la minimum trei metri sub nivelul solului, prin care sa treaca autostrada propriu-zisa. O alta varianta, aproape imposibil de realizat, se referea la mutarea totala a amplasamentului centurii (caz in care trebuia refacuta documentatia).

Solutia ieftina, abandonata
Initial, in consiliul tehnico-economic al Ministerului Transporturilor s-a aprobat finantarea prelungirii pistei. Urma sa se faca un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic, acte aflate deja in lucru. Reprezentantii Aeroportului rezolvau astfel doua probleme: realizau pe banii ministerului un vis de ani de zile, prelungirea pistei, dar si plangerile aradenilor legate de zgomotul creat de survolarea avioanelor (se schimba directia de aterizare a avioanelor, adica se muta de la survolarea dinspre oras la cea dinspre IAS Muresul).

Oficialii sperau ca lucrarile la prelungirea pistei vor incepe in primavara, moment pana la care aeroportul ar fi avut ceva de suferit in conditiile in care pista era scurtata 300 de metri, pentru a lasa un spatiu in apropierea santierului autostrazii.

Tunel in regim de autostrada
Lucrurile s-au schimbat intre timp. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, factorii decizionali au optat in cele din urma pentru realizarea unui tunel in vecinatatea aeroportului, in conditiile in care nu puteai obliga firma constructoare sa execute o alta lucrare decat cea la care s-a obligat prin contract (centura in regim de autostrada).

„Nu putem sa le impune altceva. Schimbarea solutiei initiale a fost acceptata de constructor. Vreau insa sa va spun ca nu vom suplimenta bugetul alocat centurii Aradului pentru realizarea acestui tunel care va fi tot in regim de autostrada. Vom avea, ca atare, in vecinatatea aeroportului, autostrada ingropata. Tunelul va avea doua benzi pe sens iar constructia acestuia nu va intarzia termenul final de predare al centurii”, sustine Eusebiu Pistru.

 


Data: 08.01.2010 , Sursa: Adevarul de Arad
Acest articol a fost vizualizat de : 738 ori.

Cuvinte cheie: coridorul IV,centura Arad,tunel,autostrada

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 192 »
Ultimele discutii pe forum
Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Constructorul podului peste Dunăre Calafat-Vidin pe malul românesc va fi selectat la 15 octombrie, când Ministerul Transporturilor va încheia contractul de execuție în valoare de aproximativ 110 milioane de euro

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE MAIN BATCHING CONCRETE PLANT AND PRE CAST SEGMENTS LINES Podul Calafat - Vidin
INFRASTRUCTURES RAILWAY AND HIGHWAY DRAINAGE STRUCTURE Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE PILES IN THE JETTY IN THE PRE CAST SEGMENTS PLANT Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE CAUSEWAY IN THE NO NAVIGATION CHANNEL

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
15.01.2008: The construction of Danube Bridge 2 is four months late The construction of the Danube Bridge 2 has been delayed by 4 months due to a discrepency between Bulgarian and Romanian legislation according to the Bulgarian Minister of Transportation, Peter Mutavichev. conform www.vidin-calafat.com Dupa ani si ani de cand se discuta realizarea podului tot mai apar diferente legislative? Cum s-a asteptat atata, sa fie macar vorba de 4 luni si nu de 4 ani.

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Bulgarii s-au apucat de treaba inca din 2007, dar nu la podul propriu-zis. De fapt, firma spaniola FCC a inceput organizarea de santier, a inceput constructia racordului rutier pe malul bulgar, a construit fabrica de betoane, a facut ceva teste cu piloni pe mal, a adus utilajele cate vor transporta acele piese din beton care se vor asambla din aproape in aproape si alte lucrari mai mici.

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
aby2700
Super tare proiectul asta. In imaginea de mai sus am vazut ca lucrarile ar fi trebuit incepute in 2007. Stii cumva in ce stadiu se afla acum proiectul?


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri