Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Transporturile au uitat sa puna pe Centura pasarele de 8 milioane euro


centura Bucuresti Un tronson de 12,5 km din Centura de Sud a Bucureştilor va mai "înghiţi" opt milioane de euro, pentru că la semnarea contractului de modernizare nimeni nu s-a gândit la pasarele pentru pietoni şi separatoare de sens Consorţiul de firme care lărgeşte la patru benzi un tronson de 12,5 km din Centura de Sud a Capitalei, care porneşte de la intersecţia cu Autostrada Bucureşti - Piteşti (A1) şi se opreşte înainte de E70 Bucureşti - Giurgiu, va primi o sumă suplimentară de 33,26 milioane de lei, respectiv circa 8 milioane de euro
.

"In momentul semnarii, a fost un proiect sarac, in care nu au fost prevazute nici elementele de siguranta circulatiei si nici nu erau respectate toate cerintele de mediu. Largirea la patru benzi impune despartirea fluxurilor de circulatie si alte elemente care ne-au fost solicitate de Politia Rutiera. In plus, Ministerul Mediului ne-a mai cerut unele solutii pentru scurgerea apei de pe carosabil", a declarat pentru Gandul Marin Ionescu, director general adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). In afara de separatoarele de sens, vor fi instalate si pasarele pentru pietoni, pentru a se putea trece dintr-o parte in alta fara a afecta traficul.

Contractul semnat in 2008 cu consortiul de firme condus de Straco Grup SRL avea o valoare de 20,35 milioane de euro, iar termenul de punere in functiune a fost stabilit pentru 2012. Pe Centura de Sud mai sunt alte doua tronsoane care urmeaza sa fie largite la patru benzi.

De la finalul primului tronson si pana dupa intersectia cu drumul judetean 401, spre Vidra, contractul a fost castigat de asocierea Euroconstruct Trading 98 - Romstrade, pentru suma de 26,86 milioane de euro. Acest tronson are o lungime de 10 km.

Ultimul sector, in lungime de 9,4 km, se intinde pana la intersectia cu Autostrada Soarelui, lucrarile fiind executate de consortiul format din Delta ACM 93, Tehnologica Radion si SIRD.

Probleme similare si in zona de nord

Si pe Centura de Nord a Capitalei au fost probleme legate de proiectare, mai exact elemente care nu au fost luate initial in calcul. Cu un efort bugetar de aproape 100 milioane de euro, largirea la patru benzi pe o distanta de 20,46 km se va incheia in acest an, insa investitia nu va aduce, cel putin deocamdata, mari avantaje pentru soferii care vor sa ocoleasca Bucurestiul.

Partea carosabila va fi extinsa la patru benzi intre DN7 si DN2, proiect care a fost estimat la 93,58 milioane de euro. Pe acest sector urmau sa fie construite si trei poduri, care nu vor fi gata anul acesta. Doua dintre ele ar trebui sa treaca peste drumuri judetene, la Tunari si Stefanesti, insa au fost proiectate la o banda pe sens, ceea ce ar gatui traficul venit de pe doua benzi.

Cel de-al treilea pod trebuie sa treaca peste calea ferata la Otopeni, langa podul existent de pe DN1. La acesta se lucreaza, insa exproprierile si ritmul constructorului au intarziat lucrarile, asa ca nici el nu va fi gata pana la finele acestui an.

Centura de Nord nu va lega A1 de A2

Marea problema este insa ca, odata largita la patru benzi, Centura de Nord nu va lega A1 de A2, spre Cernavoda. In 2008, sectoarele care faceau legatura intre A1 si si DN7 (8,64 km, valoare estimata de 32,42 milioane de euro), respectiv intre A2 si DN2 (10,98 km, valoare de 56,14 milioane de euro) nu au fost scoase la licitatie.

Largirea centurii actuale nu este insa decat o solutie de moment si nu rezolva integral problemele de trafic din jurul Bucurestilor. O solutie mai buna, dupa cum sustin expertii, este reprezentata de constructia unei variante ocolitoare cu profil de autostrada, care sa inconjoare Bucurestiul, exterioara celei existente.

In lungime de 100,76 km, ea urmeaza sa fie construita in regim de concesiune, adica firma care va executa lucrarile isi va recupera banii din taxele de acces percepute soferilor. Singurul impediment este acela ca statul roman nu are bani pentru exproprierea terenurilor si a eventualelor constructii.
Data: 23.02.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 372 ori.

Cuvinte cheie: centura Bucuresti

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 339 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri