Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Taxa si Rabla


Guvernul a lansat ieri, oficial, a treia varianta a taxei auto * Aceasta va intra in vigoare de la 1 iulie 2008 si se calculeaza in functie de vechimea masinii, emisia de CO2 si de noxe * Conform PD-L, nivelul de poluare il stabileste RAR contra unei taxe de 500 de euro * Programul "Rabla" s-a extins la 40.000 de masini
    
 
    
Guvernul a aprobat, ieri, Ordonanta de Urgenta prin care este introdusa taxa de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe
. Aceasta va inlocui taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare. Practic, dupa aprobarea taxei de prima inmatriculare a urmat prima varianta de modificare, care a intrat in dezbatere publica, dar la care s-a renuntat, fiind inlocuita de cea de-a treia varianta de taxare a automobilelor ce intra pe piata romaneasca (care s-a aprobat ieri) si care se aplica de la 1 iulie 2008. Formula de calcul si coeficientii de corectie pot fi gasiti pe www.ziua.ro.
Dupa noua grila, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania (fata de varianta aflata in vigoare), in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimetri cubi. Practic, cuantumul taxei se stabileste in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe. Tinand seama insa de recomandarile Comisiei Europene, noua formula prevede si un coeficient de reducere a taxei, care va conduce la diminuarea sumei de plata proportional cu deprecierea reala a masinii. De exemplu, masinile mai vechi de 15 ani vor avea o reducere de 95% fata de una de aceeasi capacitate, dar noua. Potrivit proiectului, nu se va plati nici o suma pentru masinile hibrid, electrice, Euro 5 si Euro 6. Astfel, conform calculelor Guvernului, pentru o Dacie Logan cu motor de 1400 centimetri cubi Euro 4 se va plati o taxa de 246 euro, iar pentru un Volkswagen Passat de 1900 cmc tot Euro 4 se vor plati aproximativ 570 euro.
"Un exemplu fericit"   
  
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului Mediului si Administratiei Fondului de Mediu sa prezinte rapoarte periodice in care sa se detalieze modul de utilizare a sumelor care vor fi obtinute din noua taxa de poluare auto.
El a apreciat, la inceputul sedintei Guvernului, ca audierea publica privind taxa pe poluarea pentru autovehicule a fost "un exemplu fericit" de dezbatere civilizata si transparenta, fiind exprimate 101 puncte de vedere pro si contra, incluse in raportul comisiei de experti. Participantii la audierea publica pe tema taxei auto au recomandat Executivului plata in rate sau reducerea taxei, introducerea obligativitatii acesteia si pentru masinile deja inmatriculate si revizuirea metodei de calcul, tinandu-se cont de intreg ciclul de viata al autovehiculului. Pe de alta parte, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a spus, ieri, ca nu a auzit de o propunere privind plata in rate a taxei.
Tariceanu a amintit ca fondurile colectate din taxa pe poluare pentru autovehicule vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor si programelor pentru sapte domenii de protectie a mediului, printre care innoirea parcului auto, avand in vedere ca 54% din masinile din Romania au un grad ridicat de poluare. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, a declarat, pentru Mediafax, ca utilizarea sumelor colectate din taxa de poluare auto pentru innoirea parcului auto ar trebui analizata si din perspectiva unui eventual ajutor de stat. "Este o solicitare sa se introduca si autobuzele, dar deocamdata nu putem sa spunem daca e bine sau nu, pentru ca ar insemna ajutor de stat pentru acele companii care sunt autonome, nu sunt in autoritatea publica si atunci trebuie sa studiem putin subiectul acesta. Problema asta e delicata, pentru ca daca exista o firma privata care are autobuze este ca si cum ai da prima de casare unei astfel de firme private", a spus Ciocanea.
Restituiri de taxa dupa 1 iulie
Persoanele care au achitat sau vor achita, in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, o taxa mai mare decat cea care va fi aplicata de la 1 iulie isi vor putea recupera banii dati in plus printr-o cerere depusa la Trezorerie. In schimb, persoanele carora le-ar reveni de plata, dupa 1 iulie, o taxa mai mare decat cea din prezent nu vor fi afectate de noile reglementari. Solicitarile vor putea fi facute numai dupa 1 iulie.
Programul "Rabla" extins la 40.000 de masini
Prima de casare a autoturismelor vechi va fi mentinuta in acest an la 3000
de lei, iar limita maxima a masinilor care pot fi scoase din uz va fi extinsa de la 16.500 la 40.000 unitati, cu 10.000 de autovehicule mai mult decat cifra anuntata
initial, a declarat, luni, ministrul Mediului, Attila Korodi.
"Guvernul a decis o cofinantare de 3000 lei la un numar de 40.000 de autovehicule. A fost o dezbatere in Guvern, proiectul initial a fost diferit, dar in decizia din Guvern si in dezbaterea interna s-a decis sa existe o plaja mai larga de aplicare a bugetului de 120 milioane lei, de la Fondul de Mediu. Asta inseamna ca am ramas pe acelasi cuantum de sustinere care a fost si anul trecut, dar am largit numarul de masini pe care le vom cofinanta pentru schimbare la 40.000 de bucati", a spus Korodi. Programul ar urma sa inceapa in a doua parte a lunii mai.
Programul de innoire a parcului auto, aplicat in ultimii ani, prevede ca pentru orice tip de autoturism mai vechi de 12 ani predat spre casare sa fie achitata o suma de 3000 lei, sub forma unei prime constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi. (F.B.)
PD-L acuza dubla impunere
Sulfina Barbu (PD-L), fost ministru al Mediului, sustine ca taxa auto, chiar si in ultima ei forma, ramane o taxa eminamente fiscala. In plus, Guvernul percepe impozit de doua ori pentru acelasi lucru, la adapostul principiului "poluatorul plateste".
"Guvernul nu a facut un calcul ce alte taxe implica acest principiu", a spus Barbu. Ea a precizat ca "poluatorul plateste" este invocat atat la taxa pentru prima inmatriculare, cat si la impozitul pe masina, calculat pe capacitatea cilindrica a acesteia. De asemenea, poluarea este luata in calcul si pentru nivelul accizelor la carburanti. Sulfina Barbu acuza Guvernul ca s-a folosit in mod incorect si de propunerea UE ca, pana in 2011, emisiile de dioxid de carbon pe kilometru sa nu depaseasca 120 de grame. "La nivelul de 120 de grame, cuantumul taxei este 0, pe cand la 121 taxa a ajuns deja la 60,5 euro", a afirmat Barbu, adaugand ca, in mod normal, ar trebui sa se taxeze doar emisiile care trec peste prag, in mod proportional cu nivelul depasit. "Concluzia este ca taxa auto este, in proportie de 70%, o taxa de natura fiscala, pe cand considerentele de mediu au o pondere de numai 30%", a opinat Barbu. PD-L are si alte obiectii. In primul rand cere returnarea integrala a sumelor deja incasate, din moment ce taxa a fost declarata ilegala de catre Comisia Europeana. In al doilea rand, pedelistii nu sunt de acord cu costul expertizei RAR. Aceasta costa 500 de euro si are ca scop stabilirea nivelului emisiilor poluante. Costul expertizei cumulat cu nivelul taxei pot duce uneori la depasirea valorii reziduale a autoturismului. (A.I.)
Birul si Codul Silvic
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca sumele colectate din taxa de poluare auto, care va alimenta Fondul de Mediu, ar putea fi folosite si pentru casarea autobuzelor poluante si innoirea parcului auto al transportului public. "Avem o propunere pe care o analizam si luni va trebui sa transam asupra ei, si anume ca din Fondul de Mediu sa dam bani sub forma unei prime de casare pentru reinnoirea parcului, inclusiv la vehiculele din zona transportului public. Aceasta propunere mi se pare rezonabila pentru ca, intr-adevar, si autobuzele care functioneaza in orase sunt foarte poluante si trebuie schimbate", a spus Tariceanu.
Conform proiectului ce s-a aflat in dezbatere publica, banii din aceasta taxa vor fi folositi si pentru impadurirea zonelor defrisate. Totusi, Codul Silvic prevede ca acela ce defriseaza padurea trebuie sa o reimpadureasca in termen de 2 ani. In caz contrar, aceasta constituie o infractiune silvica si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

 1-20din 99 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri