Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Taxa interesului personal


taxa auto Pentru că nu le mai este favorabilă, importatorii critică noua taxă auto
Cea veche era "adecvată realităţilor economiei româneşti"
APIA: Sănătos ar fi un sistem fiscal care să "ardă" maşinile vechi
Susţinător vehement al formei vechi de calcul a taxei de primă înmatriculare, Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA), se contrazice, considerând că actuala taxă "lucrează împotriva interesului naţional"
. Explicaţia e simplă: taxa de primă înmatriculare, care intră în vigoare mâine, defavorizează APIA pentru că prevede scăderea taxei la înmatricularea maşinilor vechi şi creşterea cuantumului pentru cele noi. De partea cealaltă, noua taxă respectă dreptul cetăţeanului de a putea alege un autoturism cu acelaşi grad de poluare, dar la un preţ mai mic...
"Noua taxă lucrează împotriva interesului nostru naţional. Noi trebuie să avem grijă de producţia internă, mai ales în condiţiile în care mai avem un producător (Ford - n.r.) care începe în curând fabricarea de maşini. (...) Suntem foarte permisivi la ceea ce înseamnă să le curăţăm curţile vecinilor şi prietenilor noştri din Vest. Ei îşi urmăresc interesul foarte limpede, şi anume să-şi cureţe parcul, şi evident că maşinile ajung la noi, la bulgari, la polonezi", a afirmat Valmar, director general al unuia dintre cei mai mari importatori auto de pe plan local, Porsche România.
Adăugând că importul de maşini second-hand are toate şansele să crească în actualul context privind taxa auto, Brent Valmar a susţinut că sănătos "ar fi un sistem fiscal care să «ardă» maşinile vechi şi să le încurajeze pe cele noi". "De ideea asta toată lumea se teme, e an electoral, nu ştiu", a mai spus Valmar.
PC: Vechea taxă favoriza importatorii
Modificările succesive ale grilei de calcul au stârnit aprige controverse în ultima jumătate de an. La începutul lunii decembrie, purtătorul de cuvânt a PC, Bogdan Ciucă, declara că partidul a depus, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede anularea taxei de primă înmatriculare aplicate de la 1 ianuarie 2007, dar şi returnarea sumelor plătite cu titlu de taxă specială.
În sprijinul acţiunii, politicianul a apreciat că eliminarea taxei speciale este necesară în condiţiile în care, în formula de atunci, se favorizau importatorii de maşini noi în detrimentul celor care introduc în ţară autoturisme rulate. "În opinia noastră, nu are nimic de-a face cu o taxă de protecţia mediului, este o taxă fiscală 100%, cu un singur scop clar şi declarat, de a trage bani la buget, şi cu un alt scop bănuit, de a favoriza importatorii de autoturisme noi în defavoarea celor care importă autoturisme la mâna a doua sau a celor care îşi cumpără personal aceste autoturisme din Uniunea Europeană. Dacă tot ne doare problema mediului, atunci hai să rezolvăm situaţia la RAR dacă vrem să creăm un filtru serios gândindu-ne la noxe şi la protejarea mediului. Dar nu să inventăm taxe pe care le plătesc în primul rând cei care cumpără maşini între doi şi patru ani. M-am uitat pe un grafic şi vârful de sarcină viza exact autoturismele între doi şi patru ani, cumpărate din comunitatea europeană, deci exact acele maşini care fac concurenţă directă maşinilor noi. Graficul pleacă liniar, creşte între doi şi patru ani şi după aceea scade", a exemplificat purtătorul de cuvânt al PC.
APIA: Era singura potrivită
Câteva zile mai târziu, APIA susţinea modul de calcul al taxei, considerând că este singura care, alături de taxa de casare, poate asigura "realizarea unei politici sectoriale adecvate realităţilor economiei româneşti".
Invocând promovarea producţiei autohtone de autoturisme, reprezentanţii APIA susţineau, într-un comunicat remis la 11 decembrie, "întinerirea parcului naţional auto", pentru că are "efecte benefice atât asupra mediului înconjurător, cât şi pentru siguranţa în trafic" şi "reprezintă o prioritate de interes naţional"... "Constatăm totuşi derularea unei campanii naţionale împotriva acestui obiectiv, greu de înţeles în condiţiile în care peste tot în lume politicile publice ţintesc înlocuirea mijloacelor de transport poluante cu cele de ultimă generaţie, care răspund celor mai stricte norme de mediu", susţinea APIA.
Potrivit Asociaţiei, vânzările de automobile de pe piaţa românească au crescut anul trecut cu 23,4%, la 366.819 unităţi, faţă de nivelul din 2006, când au fost comercializate 297.162 de unităţi.
Mai mare pentru maşinile noi, redusă la jumătate pentru cele vechi
Ameninţaţi de procedurile de infringement deschise de Comisia Europeană, politicienii au aprobat în luna aprilie noua grilă de calcul a  taxei de poluare auto, care înlocuieşte taxa de primă înmatriculare.
Aceasta va fi aplicată începând de mâine şi va fi calculată printr-o formulă care include coeficienţi stabiliţi în funcţie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) şi emisia de dioxid de carbon, suma rezultată pentru fiecare subcategorie fiind ajustată cu o cotă de reducere raportată la vechimea maşinii, situaţia tehnică generală, nivelul de dotare şi rulajul mediu anual, cu un număr standard de kilometri pentru fiecare tip de autovehicul.
După noua grilă, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimetri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru autovehiculele vechi de import.
Persoanele care vor înmatricula autovehicule second-hand vor beneficia de o reducere suplimentară a taxei de poluare auto dacă declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual real al maşinii este mai mare decât cel considerat standard pentru categoria respectivă a vehiculului. (Comunicat APIA 11 decembrie 2007)
"APIA consideră că politica de înnoire a parcului auto derulată până acum prin cele două componente principale: «taxa de primă înmatriculare» (ce trebuie menţinută şi eventual ajustată pentru a răspunde unor observaţii de natură tehnică) şi «prima de casare», este singura de natură să asigure pe termen mediu şi lung realizarea unei politici sectoriale adecvate realităţilor economiei româneşti, simultan cu atingerea unor obiective de mediu absolut necesare în calitate de stat membru al UE".
Data: 30.06.2008 , Sursa: Curierul National
Acest articol a fost vizualizat de : 114 ori.
Cuvinte cheie: taxa,auto,prima,inmatriculare

 1-20din 104 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri