Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Taxa auto, marita de trei ori


Industria auto mai primeşte un ajutor din partea guvernului: creşterea de trei ori a taxei de poluare pentru autoturismele second-hand.

Guvernul a majorat ieri de trei ori taxa de poluare la maşinile rulate. Decizia a fost luată la numai patru zile de la alegeri şi reprezintă o idee a şefului executivului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a anunţat în urmă cu două zile, în cadrul unei vizite la centrul Renault de la Titu, că executivul ar putea lua în discuţie majorarea taxei
. Oficiali din cadrul unor instituţii ne-au declarat că anunţul făcut de primul-ministru i-a luat prin surprindere, având la dispoziţie o singură zi să pregătească o nouă bază de calcul.

Prin această decizie, autorităţile române vor să pună barieră la importul de maşini second-hand şi să convingă populaţia să achiziţioneze autoturisme noi. „S-a decis majorarea de trei ori a cuantumului taxei de poluare pentru toate autovehiculele înmatriculate pentru prima oară în România. Ordonanţa reia, totodată, măsura adoptată de guvern pentru maşinile Euro 4, respectiv scutirea de la plată pentru toate autovehiculele noi înmatriculate atât în România, cât şi în celelalte state UE, după 15 decembrie“, a afirmat Camelia Spătaru, purtător de cuvânt al guvernului.

UE ne ţine încă în aşteptare

Guvernul nu a primit încă un răspuns de la Comisia Europeană privind măsura adoptată în urmă cu două săptămâni de scutire de la plata taxei de poluare a maşinilor Euro 4 cu o capacitate cilindrică mai mică de 2.000 de cmc.

În ceea ce priveşte maşinile rulate, decizia guvernului face ca la unele maşini rulate taxa de poluare să depăşească chiar şi preţul de achiziţie al acestora. Spre exemplu, pentru un Volkswagen Golf, cu motor de 1.600 cmc, categoria Euro 2, şi o vechime de 9-10 ani, taxa de poluare auto era de 1.400 de euro. Triplată, aceasta ajunge la 4.200 de euro, adică mai mult decât ar costa maşina. Un Golf din 1997 costă 3.000-3.500 de euro. Maşinile cu o vârstă mai mică de şapte ani rămân încă acceptabile.

Spre exemplu, taxa pentru un autoturism Opel Vectra, cu vechime de 6-7 ani, motor de 1.600 cmc, categoria Euro 3, după standardele de emisii europene va ajunge la 1.800 de euro, o sumă mai mare şi decât taxa de primă înmatriculare (înlocuită la 1 iulie 2008), care era de 1.100 de euro. Un astfel de automobil poate fi achiziţionat cu 5.000-6.000 de euro din târgurile auto.
 
Anunţul premierului în urmă cu două zile i-a pus pe mulţi români pe drumuri. Unii care sperau că noul guvern va renunţa la taxa auto au dat iama la Registrul Auto Român pentru înmatriculări. Numai în judeţul Prahova s-au prezentat, ieri, peste 200 de persoane, majoritatea la volanul unor maşini Euro 2 şi 3 aduse din străinătate. (A contribuit Marius Nica)

MAJORARE
 
Prima de casare ajunge la 3.800 de lei

Guvernul a aprobat ieri şi majorarea primei de casare pentru maşinile mai vechi de 12 ani, cu 800 de lei. Astfel, cei care renunţă la vechea maşină pentru una nouă primesc 3.800 de lei, echivalentul a circa 1.000 de euro, ajungând astfel la „pragul psihologic“ trâmbiţat la Titu de şeful guvernului. Premierul Tăriceanu a anunţat această măsură încă de miercuri în urma vizitei de la centrul Renault de la Titu. „Acum, prima de casare e 800 de euro, dacă se va ajunge la 1.000 de euro ar fi un prag psihologic care ar stimula mai mult cumpărătorii“, a precizat premierul Tăriceanu. Guvernul consideră că o astfel de măsură va duce la o mai rapidă reînnoire a parcului auto. Anul viitor, prin programul „Rabla“, vor fi casate circa 60.000 de maşini vechi, cu 50% mai mult faţă de numărul aprobat pentru acest an. Suma totală alocată pentru finanţarea programului în 2009 creşte astfel la 228 de milioane de lei, cea alocată iniţial fiind de 180 de milioane de lei. În acest an, executivul a finanţat casarea a 40.000 de autovehicule, după ce, anul trecut, numărul aprobat a fost de circa 16.500 de maşini. Ordonanţa aprobată ieri de executiv va intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.
Data: 05.12.2008 , Sursa: Evenimentul Zilei
Acest articol a fost vizualizat de : 94 ori.
Cuvinte cheie: noua taxa auto de poluare decembrie 2008

 1-20din 108 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri