Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Statul isi gajeaza companiile pentru a face autostrazi


După ce împarte banii pentru pensii, salarii şi plata datoriilor, statul dă ce mai rămâne pentru autostrăzi şi drumuri. Adică mai nimic. Dacă s-ar screme, cu banii pe care îi dă, abia ies pe hârtie 100 de kilometri amărâţi de autostradă.Practic ies doar 30-40 de kilometri, pentru că statul nu face doar o autostradă, mai are şi alte şantiere pornite care înghit sume consistente. Dacă mai pui la socoteală o reparaţie de drum, o "gropaniadă" sau o deszăpezire, atunci statul ajunge să facă pe datorie.

În ritmul actual, statul va termina cei 415 kilometri ai Autostrăzii Transilvania în 10 ani, dacă are bani de 40 de kilometri anual
. Ca sa primeasca mai multi bani de la buget, ar trebui ca Guvernul sa faca un deficit mai mare, adica sa traiasca pe imprumut.

O solutie ar fi folosirea fondurilor europene, declara recent Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale Romane (BNR). Dar lucrurile se misca greu. Iar Romania are nevoie tot mai mare de autostrazi pentru a genera trafic, consum, servicii. Adica bani.

Statul va infiinta un Fond National de Investitii (FNI) cu actiuni minoritare detinute de stat la mai multe companii. Premierul Emil Boc a anuntat acum doua zile ca "Guvernul lucreaza la un proiect in vederea constituirii unui fond de investitii care sa poata pune la dispozitie resurse financiare pentru proiectele majore ale Romaniei, fond de investitii care are mai multe surse, printre care si actiunile minoritare pe care statul le are la diverse societati si companii".

"Una dintre ele este si aceasta legata de constituirea unui fond de investitii pentru sustinerea proiectelor majore de investitii din Romania", a completat premierul Emil Boc cu alta ocazie.

CE POATE CONTINE FONDUL?
Statul mai detine o serie de actiuni la mai multe companii valoroase din economie, mai ales din sectorul energetic si de aparare, unde privatizarile au fost stopate dupa ce autoritatile si-au schimbat de mai multe ori strategia de-a lungul ultimilor ani.

Cele mai valoroase actiuni minoritare pe care statul le detine sunt cei 20,63% din capitalul Petrom detinute de Ministerul Economiei prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). La capitalizarea bursiera de 16 miliarde de lei de ieri a companiei petroliere, statul ar putea obtine 3,3 miliarde de lei din vanzarea acestora.

Urmatoarele pe lista sunt cele 46% pe care Romania le detine la Romtelecom, urmate de cele cate 37% detinute la E.ON Gaz Romania si GdF SUEZ, fostele Distrigaz Nord si Sud. Cele patru companii sunt cele mai valoroase participatii minoritare ale statului, iar cumulat acestea valoreaza in jur de 2,5 miliarde de euro. Romania mai detine si 49% din Santierul Daewoo Mangalia, dar situatia financiara a companiei este foarte proasta.

Statul mai detine prin OPSPI o serie de companii din domeniul apararii, in vreme ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are un portofoliu de cateva sute de companii la care are actiuni minoritare, insa situatia lor financiara este slaba. Problema cu acestea este ca Guvernul deja a demarat conceperea unei Societati de Investitii Financiare (SIF) care sa fie listata pe bursa.

Potrivit declaratiilor de anul trecut ale guvernantilor, aceasta urma sa contina participatiile la 356 de societati si ar fi avut un capital social de 120 de milioane de lei.

Statul poate utiliza actiunile in mai multe feluri: poate vinde actiunile sau poate contracta credite punandu-le gaj. "Ne gandim sa alimentam acest fond cu participatii minoritare detinute de Ministerul Economiei si AVAS. Nu vom iesi sa vindem participatiile", a declarat ieri Adriean Videanu, ministrul Economiei. El a mai adaugat ca Fondul va fi "in afara bugetului".

REACTOARE FARA FINANTARE
Romania nu are o experienta stralucita cu fondurile de investitii. Fondul de Dezvoltare al Romaniei continea 11 miliarde de lei noi acumulati de stat din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a altor companii de stat. Legislatia precizeaza ca din acest Fond trebuia realizata finantarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Proiectul costa 4 miliarde de euro, iar Nuclearelectrica detine 51%, ceea ce inseamna ca din Fond trebuiau dati 2 miliarde de euro numai pentru reactoare. Insa banii respectivi au fost cheltuiti in campania electorala din 2008, iar ulterior a existat un scandal pe tema acestora.
Data: 12.03.2010 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 400 ori.

Cuvinte cheie: finantare autostrazi,Romania

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 335 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri