Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Stabiliti-va taxa auto!


Ultima formă propusă de guvern are mari şanse să fie modificată în urma audierii publice.

În perioada următoare, oricine îşi poate exprima opinia şi poate propune modificări asupra ordonanţei de urgenţă privind taxa auto propusă de guvern. Ministerul Finanţelor şi Ministerul Mediului au acceptat varianta audierii publice, proces în urma căruia pot apărea modificări substanţiale la proiectul propus de aceste instituţii
. Astfel, actul normativ a fost supus de ieri, de la ora 17.00, audierii publice, proces ce presupune mai mulţi paşi.

De ieri după-amiază, pe site-ul www.taxapoluare.audieripublice.ro a fost postată legea, iar cei care vor să schimbe ceva trebuie să formuleze până pe 10 aprilie depoziţii de maximum trei pagini în care să facă propuneri în acest sens. Doar cei care postează astfel de documente vor putea participa la dezbaterea publică organizată pe 10 aprilie la parlament, dezbatere în cadrul căreia cei care şi-au formulat poziţia în scris îşi pot susţine punctul de vedere în cadrul unei expuneri de 3 minute.

„Guvernul şi-a asumat riscul modificării proiectului în urma audierii publice, aşa că reprezentanţii executivului vor fi obligaţi să ţină cont de propunerile cetăţenilor“, ne-a declarat Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy, organizaţia neguvernamentală care se va ocupa de organizarea audierii.

În termen de două săptămâni de la dezbaterea din parlament, o comisie de experţi va face o sinteză a audierii publice, iar documentul ce va conţine opiniile majoritare şi pe cele minoritare, concluzii şi recomandări va ajunge la executiv. Toate depoziţiile, atât scrise, cât şi orale, dar şi sinteza audierilor, vor fi publicate on-line. Nicosevici susţine că, şi în cazul altor audieri publice, autorităţile au fost obligate să ţină cont de părerile majoritare.

PROMISIUNE

Guvernul dă banii înapoi

După intrarea în vigoare a noii legi, programată pentru 1 iulie, românii care au plătit taxa în perioada 1 ianuarie 2007-1 iulie 2008 îşi vor putea recupera diferenţa de bani în cazul în care suma plătită va fi mai mare decât cea calculată după noua lege. Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că procedura de restituire a banilor va fi stabilită de autorităţi în termen de o lună şi nu a putut face o estimare privind suma totală ce va fi returnată în urma acestei decizii.

Estimările guvernului sunt optimiste în acest sens, pe motiv că pentru maşinile noi taxa va fi mai mare şi reduceri apar doar pentru maşinile vechi. În cazul în care suma plătită anterior intrării în vigoare a noii ordonanţe este mai mică decât cea propusă pe noua formulă, cetăţenii nu vor fi obligaţi să scoată din buzunar sume suplimentare. În noua ordonanţă de urgenţă este specificată şi posibilitatea contestării în justiţie a valorii taxei, lucru ce se va putea face cu ajutorul unei evaluări făcute de Registrul Auto Român privind starea maşinii.

GRILĂ DE CALCUL

Emisiile contează doar pentru Euro 3 şi Euro 4

Noua formulă de calcul propusă de guvern prevede ca emisiile de CO2 şi de noxe să fie luate în considerare doar la calcularea taxei pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3, în cazul cărora emisiile sunt specificate în cartea tehnică. Pentru celelalte tipuri de maşini, reprezentanţii guvernului susţin că au armonizat taxa la cerinţele UE, prin introducerea unui coeficient care scade taxa direct proporţional cu vechimea autoturismului.

Astfel, pentru un Logan nou pe benzină cu motor Euro 4 de 1.400 centimetri cubi (cmc), noua taxă auto, aplicabilă de la 1 iulie, va fi de 245,8 euro, faţă de 160,6 euro conform actualului algoritm. Pentru un Renaul Clio nou cu motor diesel de 1.500 cmc, românii vor scoate din buzunar aproximativ 315 euro.

În schimb, la autovehiculele Euro 2 cu motoare de 1.400 de cmc, cu o vechime de 6-7 ani, noua taxă va fi de 1.213 euro, faţă de 2.604 euro în prezent, iar la o vechime de 8-9 ani, suma scade la 928 euro. Pentru maşinile noneuro, micşorarea taxei este şi mai evidentă. La cele cu o vechime de 15-16 ani, taxa va fi de 735 euro pentru motoarele de 1.400 cmc, faţă de 4.007 euro în prezent, iar pentru maşinile cu motoare de 1.600 cmc va fi de doar 1.320 de euro, faţă de 4.579 euro în prezent.

Observaţii de la producători

Reprezentanţii Asociaţiei Producă torilor şi Importatorilor de Automobile susţin că taxa auto este necesară, chiar dacă după varianta propusă creşte în cazul maşinilor noi. Cu toate acestea, producătorii susţin că ar putea exista şi o formulă mai echilibrată, prin care emisiile de CO2 şi de alte noxe să aibă ponderi egale, de 50% pentru fiecare categorie, în calculul taxei.

„La maşinile Euro 4, ponderea de 30% a emisiilor de CO2 este prea mică în comparaţie cu ponderea de 70% a altor noxe, fapt ce ar putea dezavantaja alţi constructori decât cei europeni“, a declarat vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, citat de Mediafax.

 1-20din 99 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri