Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Sindicalist sub acoperire la Bechtel


autostrada Transilvania,bechtel  Muncitorii de pe şantierul Autostrăzii Transilvania îl acuză pe liderul de sindicat Mihai Lup că reprezintă interesele companiei mai mult decât pe cele ale angajaţilor.

Mai mulţi angajaţi ai Bechtel se declară nemulţumiţi de modul în care sindicatul le apără drepturile şi îl acuză pe liderul Mihai Lup că ar fi “mână în mână” cu reprezentaţii companiei
.

 

“Până acum, sindicatul a fost angajatul Bechtel-ului. Nu s-a rezolvat nimic, nimic. Eu nici nu m-am înscris la ei. De ce să mă înscriu, dacă sunt de la companie?”, afirmă revoltat unul dintre muncitori, susţinut de colegii săi, care se plâng de tratamentul la care sunt suspuşi. Pentru ei, nu există altă explicaţie pentru faptul că, odată disponibilizat, un muncitor primeşte în avans un salariu şi jumătate sau că orice vizită la cabinetul medical al camp-ului Săvădisla, finalizat cu trimitere la mediu sau concediu medical, poate constitui un pretext pentru concediere.

 

Liderul Cartel Alfa, Grigore Pop, le replică muncitorilor, afirmând că “în situaţii de criză toţi dau vina pe liderul de sindicat”. “Dacă oamenii sunt nemulţumiţi în interior, ar trebui să-l schimbe, dacă nu le reprezintă interesele. Ei l-au ales, oricum”, a explicat Pop.

“A fost ales de sindicalişti”, a comentat şi Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al Bechtel. Liderul de sindicat Mihai Lup nu a dorit să comenteze acuzaţiile. în cadrul unei discuţii avute în urmă cu două zile cu reporterii ZIUA de CLUJ, el a precizat că măsurile pe care compania le ia în această perioadă, de evaluare a angajaţilor, “sunt lucruri elementare” şi că “nimeni de la Bechtel nu este forţat să îşi dea demisia”.

 

“în siguranţă nu suntem. Acuma să vedem ce-a fi. Numa’ să nu fie disponibilizările în toamnă. Mai bine acuma, cât e vară. Măcar dacă ni s-ar spune: mă, oameni, mereţi şi vă căutaţi de lucru, că ne-apucă toamna pe-aici”, spune un dulgher din Căpuşu Mare, cu faţa arsă de la soare. La ultima evaluare a activităţii sale pe ultimele trei luni, a luat nota 3. Nu ştie ce înseamnă acest lucru, doar i s-a adus la cunoştinţă nota.

 “Alţii au luat 3, alţii au luat 6. Io am luat 5. Asta înseamnă că nu-s nici corijent, nici repetent. Anu’ trecut, când s-o făcut evaluarea am luat 8-9”, povesteşte bărbatul, încercând să îşi explice metodele de evaluare. “După ce trec trei luni de zile, nu mai suntem buni? Tot acelaşi lucru îl avem de făcut. Trebuia să discute şefii mari cu şefii noştri, ca să vadă ce merite avem fiecare. Şi inginerul, maistrul nostru, a avut 2”, îl completează un coleg de baracă, consătean din Căpuş.

 

Suspiciunile vehiculate în ultima vreme, conform cărora muncitorii turci sunt preferaţi celor români, nasc şi ele discuţii aprinse printre muncitori. “Deocamdată sunt vreo 400, dacă nu mai mulţi turci. Nu ştiu dacă-s legali sau nu. Când sunt controale, de la Protecţia Muncii, îi ţine în cămine, nu-i lasă pe şantier... deci ceva nu-i în regulă”, povesteşte un angajat al Bechtel. “Dintre noi, câţi eram la început, în realitate cred că, aşa, cam jumătate au plecat. Din cauza evaluărilor, din cauza concediilor medicale. Nu poţi spune că i-au dat afară, dar pe undeva i-au forţat să semneze lichidarea”, spune un altul.

 

De asemenea, valoarea salariilor este privită cu suspiciuni, dar şi cu resemnare, deşi oamenii nu par să fie dintre cei care se feresc de muncă. “în contract avem 40, maxim 48 de ore pe săptămână. Lucrăm mult mai mult. Io am salariu de încadrare de 10 milioane. Luna trecută am lucrat 368 de ore şi am luat 1.700 de lei în mână, cu tot cu ore suplimentare”, explică un muncitor din Căpuş.

 

Cât priveşte explicaţia sindicatului referitoare la disponibilizarea mai multor muncitori din motive de disciplină, aceştia fiind prinşi furând diverse bunuri de pe şantier, un şofer din Petrilaca, judeţul Mureş, opinează: “Io câştig 1.500 de lei, plus bonuri de masă. Nu e treaba mea cine fură şi cine nu. Io nu mă bag, vreau să-mi câştig pita cinstit”.

 

în vreme ce muncitorii care lucrează pe şantierul viitoarei Autostrăzi Transilvania, conducerea Bechtel continuă “războiul” cu reprezentanţii Cartel Alfa, care ameninţă că vor da compania în judecată, susţinând că există cinci angajaţi cărora li s-a desfăcut contractul individual de muncă ilegal.

 

“Celor cinci angajaţi li s-a desfăcut contractul individual de muncă, ilegal, pe motiv că nu s-au prezentat sâmbăta la serviciu. în termen de 30 zile de la desfacerea contractelor, noi avem posibilitatea să-i dăm în judecată. Conducerea companiei motivează acest act prin faptul că regulamentul de ordine internă prevede că sâmbăta este zi lucrătoare. Cu toate acestea, nu există nici o anexă care să susţină acest lucru, iar la negocierea cu sindicaliştii nu s-a susţinut acest lucru”, a explicat Pop.

Acesta a menţionat că i-a avertizat pe cei din conducerea Bechtel că “trebuie să înceteze aceste acţiuni”. “Le-au dat trei avertismente, pentru că nu s-au prezentat sâmbăta la muncă şi după aceea le-au desfăcut contractul ilegal. Vom solicita în instanţă reangajarea acestora şi plata pe perioada în care au fost disponibilizaţi”, a precizat Pop.

 

Potrivit acestuia, în cadrul companiei mai există încă 20 de persoane cercetate pe motiv de disciplină. “Cu toate că cei de la Bechtel susţin că aceştia au băut în timpul serviciului sau au furat materiale, cei 20 de oameni susţin că sunt daţi afară pe considerentul absenţei sâmbăta”, a povestit liderul Cartel Alfa Cluj.

Cât despre cei care sunt acuzaţi de hoţie şi de faptul că ar veni la serviciu băuţi, Pop a explicat că nu îi va apăra, în cazul în care se dovedesc aceste acuze. “Noi suntem conştienţi că există şi astfel de oameni. Nu vom milita pentru drepturile lor, deoarece Cartel Alfa nu susţine aceste comportamente”, a completat Pop.

 

Directorul de comunicare al companiei Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat că “nu cunoaşte problema celor cinci disponibilizaţi” şi că regulamentul de ordine internă “nu contravine legii”. “Noi nu am încălcat cu nimic legislaţia cu regulamentul”, a explicat Sgârcitu.
Data: 10.07.2008 , Sursa: Ziua de Cluj
Acest articol a fost vizualizat de : 109 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Transilvania,Bechtel

 1-20din 306 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri