Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Se surpă Autostrada Transilvania


Specialiştii silvici susţin că taluzurile aferente Autostrăzii Transilvania ar trebui consolidate deoarece înregistrează crăpături serioase.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Cluj, cei care supervizează lucrările, au precizat că sunt la curent cu fisurile de pe ravene, însă afirmă că societatea Bechtel, constructorul autostrăzii, va răspunde pentru neconformităţi doar la încheierea lucrărilor
. Pe de altă parte, oficialii Bechtel au menţionat că versanţii au fost înierbaţi pe toată durata lucrărilor, tocmai pentru a preveni eroziunile inerente.
“Zonele aferente Autostrăzii Transilvania, atât cele din vecinătate, cât şi cele pe care se depozitează pământul excavat de pe aliniament necesită lucrări de împădurire cât mai repede. Asta pentru că se înregistrează crăpături serioase care ar putea duce la surparea lor”, a explicat directorul tehnic al Direcţiei Silvice Cluj, Dorin Ciucă.


El a adăugat că este vorba despre o practică de protecţia mediului care se aplică în cazul tuturor lucrărilor de acest gen.

“O parte din taluzuri trebuie să se întoarcă în circuitul verde. La fel se va întâmpla în cazul centurii de ocolire Vâlcele-Apahida, unde, chiar dacă 31 de hectare de pădure vor fi defrişate, aproximativ 30-40% din suprafaţă va fi înierbată sau chiar împădurită. La autostradă trebuie să se întâmple la fel”, a apreciat Ciucă.

Reprezentantul Direcţiei Silvice a menţionat că împăduririle trebuie să se realizeze pe aproximativ 100 de hectare de teren, la un procent stabilit prin studiile de fezabilitate, iar costurile ar fi de 1.200.000 de lei.

 

Eroziunile, cauzate de sistarea lucrărilor

 

Reprezentanţii IJC Cluj susţin că sunt la curent cu eroziunile de pe taluzurile şi ravenele aferente autostrăzii. Şeful IJC Cluj, Ioan Berchişan, a precizat însă că acestea s-au încetăţenit încă de acum doi ani, având în vedere că lucrările au fost sistate un an de zile.

 “Noi ne ocupăm de verificarea structurii de stabilitate şi rezistenţă a tronsonului 2B din autostradă – poduri, podeţe, viaducte. Desigur că nici versanţii nu sunt neglijaţi întrucât şi aceştia necesită lucrări de consolidare, dar Bechtelul are un grafic de lucrări. După ce se finalizează întreaga lucrare, nu au cum să o predea cu neconformităţi.

Există şi un termen de garanţie a lucrării, iar compania trebuie să perfecteze toate detaliile. Pe aceste considerente nu poate fi vorba despre aplicarea unor sancţiuni deoarece este încă prematur să ne pronunţăm”, a declarat şeful IJC Cluj. Berchişan a menţionat că probabil Bechtel a neglijat taluzurile şi ravenele deoarece au avut probleme cu pământul care trebuie folosit pentru terasamente.

“Sunt nişte pământuri speciale care nu se prea găsesc în zonă. Or, ei au trebuit să le asigure din alte surse. Toate acestea presupun costuri suplimentare. La fel şi împăduririle sau înierbările necesită fonduri, iar ei fac investiţiile după un grafic”, a explicat Berchişan.

 

“Vom face împăduriri pe zonele de depozitare”

 

în schimb, oficialii Bechtel spun că, pe toată perioada efectuării lucrărilor, taluzurile aferente tronsonului au fost înierbate.

“într-adevăr am avut probleme cu pământurile speciale, însă am reuşit să le procurăm din nişte gropi de împrumut, atât din judeţul Cluj, cât şi din Bihor. Cu toate acestea, taluzurile şi ravenele s-au însămânţat în permanenţă.

Acum se efectuează înierbări la kilometrul 35”, a afirmat directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu. El a adăugat că, în ceea ce priveşte împăduririle, ele s-au practicat doar în zonele în care s-a depozitat pământul excavat de pe aliniament.

“Anul trecut s-au împădurit şase hectare pentru care compania a alocat 11.000 de lei. în următoarea perioadă, acţiunea se va relua, în plan fiind alte 4-5 hectare, tot în zona de depozitare a pământului, costurile fiind aproape aceleaşi”, a conchis Sgârcitu.

Amintim că în luna martie a acestui an Bechtel a ratat inaugurarea primului pod de pe Autostrada Transilvania deoarece Inspectoratul de Stat în Construcţii a semnalat grave deficienţe în realizarea acestuia.


 1-20din 275 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri