Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: DiigoCurs valutar 3 mar 2008
EUR 3,761
USD 2,478
XAU 78,0003

Google

S-au terminat banii pentru autostrada


autostrada transilvaniaDirectorul Companiei Naţionale de Autostrãzi a anunţat cã Ministerul Economiei nu mai acordã fonduri pentru lucrãri.
Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a epuizat bugetul pentru 2008 destinat Autostrãzii Transilvania, iar în aceste condiţii lucrãrile ar putea fi stopate, a declarat directorul general Mihai Grecu
. Reprezentanţii constructorului Bechtel susţin cã vor continua lucrãrile, mizând pe rectificarea bugetarã din martie.

“Am cheltuit bugetul pe 2008 şi nu mai avem bani sã plãtim nimic pentru Autostrada Transilvania. Compania nu mai are bani sã finanţeze lucrãrile”, a afirmat Grecu. CNADNR a solicitat Guvernului un anumit buget pentru acest proiect de infrastructurã, însã Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a acordat toate fondurile, a spus Grecu, fãrã sã precizeze suma.

 El a spus cã singura platã a CNANDR cãtre constructorul Bechtel a fost de 140 de milioane de euro, reprezentând un avans de 30% din valoarea totalã a lucrãrilor programate pentru acest an. Potrivit lui Grecu, o soluţie pentru finanţarea lucrãrilor ar fi relocarea de fonduri de la alte proiecte, care vor începe în a doua jumãtate a anului, iar altã soluţie ar fi ca CNADNR sã obţinã bani din rectificarea bugetarã.

 “O soluţie ar fi relocarea de bani de la alte proiecte care vor începe, iar a doua soluţie ar fi sã primim bani de la rectificarea bugetarã, care sperãm sã aibã loc în martie”, a spus Grecu. CNADNR nu a mai plãtit facturi cãtre constructor din decembrie, însã acesta considerã cã Bechtel va continua lucrãrile.

 “Sper sã se gãseascã o soluţie pentru a nu stopa lucrãrile, însã constructorul cred cã va avea înţelegere şi nu le va opri”, a arãtat Grecu. Cu toate cã CNADNR nu mai poate finanţa lucrãrile, directorul general al companiei considerã cã autostrada va fi finalizatã la termen, în 2012.

 

Mizeazã pe promisiunile ministeriale

 

“Noi am înţeles cu totul altceva. Atât MT, cât şi CNADNR ne-au promis cã în martie va fi o rectificare de buget în urma cãreia vom primi banii pentru continuarea lucrãrilor. Suma stabilitã în 2008 pentru Autostrada Transilvania este de 442 de milioane de euro, din care am primit un avans de 30%.

 Ni s-a spus cã banii vor fi redirecţionaţi de la alte proiecte de infrastructurã încã neîncepute sau în stadiu incipient, pentru care s-au prevãzut sume de la buget. Noi mergem înainte cu lucrãrile. Nu ştiu ce se va întâmpla dacã nu vom primi banii”, ne-a declarat Bogdan Sgârcitu, director de comunicare al Bechtel România.

Acesta a adãugat cã în acest an Bechtel şi-a propus sã finalizeze tronsonul 2B, între kilometrii 17 şi 42, Tureni – Vãlişora, dar cã mersul lucrãrilor ar putea fi influenţat de întârzierile generate de exproprierile de terenuri sau de descãrcãrile de sarcinã arheologice.                        

Bechtel a primit anul trecut 185 de milioane de euro de la Ministerul Transporturilor (MT). Suma alocatã urma sã se majoreze în 2008 deoarece lucrãrile la cele douã tronsoane aflate în execuţie, Câmpia Turzii - Gilãu (52 km) şi Suplacu de Barcãu - Borş (64 km), sunt avansate. Contractul prevede ca tronsoanele respective sã fie terminate în 2009, urmate de porţiunea Cluj - Suplacu de Barcãu, care trebuie finalizatã în 2010, pentru a se face legãtura cu frontiera româno-ungarã.

Sumele alocate în 2008 trebuie utilizate pentru demararea lucrãrilor pe alte douã tronsoane pânã la sfârşitul anului, Cluj - Mihãileşti şi Mihãileşti - Suplacu de Barcãu. Potrivit unui raport al consultantului Scetauroute-BCEOM din octombrie 2007, Bechtel nu va putea termina la timp tronsoanele autostrãzii din cauza ritmului scãzut al lucrãrilor şi pentru cã structurile realizate pe cele douã tronsoane la care se lucreazã, Câmpia Turzii - Gilãu şi Suplacu - Borş, prezintã crãpãturi.

CNADNR a solicitat deja majorarea preţului final de construcţie a autostrãzii, de la 2,3 la 5,4 miliarde de euro, motivatã de scumpirea materialelor de construcţie, însã creşterea preţurilor materialelor de construcţie ar putea duce preţul final pânã la şapte miliarde.

 1-20din 238 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri