Prima pagina    Forum twitter rss

S-a dat verde la Autostrada Zapezii. Maine se semneaza contractul de 4,7 mld euro. Berceanu are cosmaruri privind un nou Bechtel


autostrada Comarnic - Brasov Cei 55 de km ai autostrăzii Comarnic-Braşov ar putea fi gata la finele lui 2014, la timp pentru campania electorală prezidenţială de peste cinci ani
Cu o întârziere de şase ani, statul român semnează cu un consorţiu străin construcţia şi administrarea pe o perioadă de 30 de ani a Autostrăzii Zăpezii, respectiv porţiunea de 55 de kilometri dintre Comarnic şi Braşov
. Constructia, estimata la peste 1,5 miliarde de euro ar urma sa fie data in folosinta la finele lui 2014, daca totul va merge conform planului oficial, perioada care s-ar putea suprapune astfel campaniei electorale prezidentiale de peste cinci ani.

Pentru a fi sigur ca in miile de pagini ale primului contract de Parteneriat-Public-Privat (PPP) de anvergura din Romania nu se strecoara vreo eroare, sau nu se lasa libera vreo portita prin care francezii de la Vinci si grecii de la Aktor ar putea cere mai multi bani de la stat, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a amenintat atat angajatii proprii cat si partnerii din mediul privat ca nici nu vrea sa auda de "un nou Bechtel".
"A fost un schimb de replici destul de dure intre ministru si directorii sai dar si intre el si cei care au castigat licitatia. Berceanu i-a amenintat ca nici nu vrea sa auda ca ar putea semna un contract care sa fie de fapt un nou Bechtel", au declarat pentru Gandul surse din minister.

Conform informatiilor de pana acum, statul va plati exproprierile si o suma anuala de 180 de milioane de euro in cei 26 de ani de operare si intretinere (din cei 30 de ani, durata totala a contractului, se scad patru ani pentru constructie), respectiv 4,7 miliarde de euro in total.

Ministerul da asigurari ca nu ne "inecam la mal". "Cu exproprierile nu vor fi probleme. Statul detine, prin diverse institutii, circa 60% din suprafata totala care va fi expropriata. Sumele necesare pentru exproprierea diferentei de 40%, detinuta majoritar de persoane fizice sunt mici, deci acest capitol nu va fi o problema", a declarat pentru Gandul Adrian Ionescu, directorul de Infrastructura din cadrul ministerului Transporturilor.

Proiectul a fost anuntat initial in 2004, cand ministrul transporturilor de atunci, Miron Mitrea, a atribuit constructia autostrazii, impartita in trei tronsoane, unui numar de trei consortii straine. Valoarea lucrarii estimata atunci era de 1,3 miliarde de euro.

Taxa de 10 lei pentru 55 de km

Dezavantajul partneneriatului public-privat insa este ca accesul pe aceasta ruta, proiectata pentru o viteza maxima legala de 120 de km pe ora, va fi posibil numai in urma achitarii unei taxe de trecere, de circa 10 lei pe masina, care sa amortizeze in cei 26 de ani investitia initiala, costurile operare si intretinere dar si profitul partenerilor francezi si greci.

Taxa de 10 lei pentru fiecare autovehicul cu doua osii va fi folosita cu siguranta in primul an de functionare a autostrazii, consortiul Vinci-Aktor avand posibilitatea apoi sa ceara de la minister un tarif mai mare. Intrebat daca asta inseamna ca taxa e valabila numai un an dupa care ar putea creste sensibil, Ionescu a tinut sa sublinieze ca acest consortiu "nu va putea face nimic in acest sens fara aprobarea ministerului". "Dupa un an de zile ei au dreptul sa propuna o eventuala majorare a taxei de drum, nu sa o puna in practica", a explicat directorul. Ionescu a precizat ca in cazul in care incasarile din aceasta taxa vor depasi un anumit prag, diferenta ar putea ajunge in buzunarul statului.

Au asteptat sa vada cine e presedinte

Asocierea Vinci-Aktor a fost declarata castigatoare licitatiei pentru Autostrada Zapezii pe 13 mai, decizia ministerul Transporturilor fiind atacata in instanta imediat de austriecii de la Strabag, despre care oficialii romani sustin ca a fost respins pentru ca in proiectul lor podurile nu erau prevazute cu benzi de urgenta. Chiar daca instanta a dat castig de cauza ministerului, contractul nu a putut fi semnat mai devreme pentru ca cei care au castigat s-au speriat ca e campanie electorala. "S-a batut palma pe proiectul initial si totul era bun si frumos. Dintr-o data au inceput sa vina cu fel de fel de cereri, care de care mai ciudate, parca la trecerea timpului.

Este evident ca au asteptat rezultatul alegerilor pentru a nu semna cu un ministru doar pentru a se trezi ca un alt ministru le rupe contractul in fata", ne-au precizat sursele din minister. "Oricum a fost de munca. Vorbim despre un contract de mii de pagini", au adaugat ele.

"Statul detine circa 60% din suprafata totala care va fi expropriata. Sumele necesare pentru exproprierea diferentei de 40% sunt mici, deci acest capitol nu va fi o problema", Adrian Ionescu, director Infrastructura la Transporturi
Data: 18.01.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 91 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Comarnic,Brasov

tweet This! rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 172 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Bucuresti - Brasov ->Comarnic-Brasov
Utilizator:
Lutic
Cica in maxim 2 saptamani se semneaza contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov, care face parte din Autostrada Bucuresti-Brasov! Oare chiar o fi adevarat?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
cristi
Viteza de proiectare a autostrazilor, in diferite tari (km/h): Tara - Ses - Deal - Munte Anglia - 112 - 96 - 80 Austria - 140 - 120 - 100 Belgia - 120 - 100 - 80 Elvetia - 120 - 100 - 80 Franta - 140 - 120 - 100 Italia - 120 - 100 - 80 Japonia - 120 - 100 - 80 S.U.A. - 112 - 96 - 80 ------------------------------- Romania - 120 - 100 - 80 P.S. Tari rank-urile :))

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Intersectie pe o autostrada din Italia(Napoli). Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Oare om vedea vreodata asa ceva si la noi?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Ce ziceti de acest viaduct? Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Asa da!

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Autostrada de mica viteza
Utilizator:
infrastructura.haos
Stimați praticipanți la trafic. Compania națională de „autostrăzi” are plăcerea să vă aducă la cunoștință cea mai proastă veste din domeniul său de incompetență. A! Nu vă gândiți că ne-am adjudecat ultimul loc în lume la lipsa de șosele omenești. Cât timp vor mai exista triburile alea independente de la sud de Uganda, adică până n-o să moară toți în accidente de elefant, o să fim doar de râsul Albaniei. Deci: despre al’ceva e vorba în comunicat. E vorba despre datele tehnice ale autostrăzii de 1.500.000.000 de euroi înșirați pe 169 de kilometri, de la București la Brașov. Sărim peste amănuntele de interes turistic, gen „pe stânga - calea ferată, pe dreapta – localitatea Buda”. Doar e autostradă, ce dracu; din calea ăsteia trebuie să dispară toată bariera, gaborimea de circulație din colțul Sinăii și trecerea de pietoni (Comarnic, Bușteni, Predeal). Autostrada e făcută să te sui pe ea,


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri