Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Romanii vor ajunge pe autostrada la Budapesta in 2012


Singura autostradă care va lega România de o altă ţară a UE va fi gata, cel mai devreme, peste 4 ani.
Ungurii s-au apucat de autostrada spre Romania. Noi mai cautam bani
21 Iul 2008 Ungurii s-au apucat de autostrada spre Romania. Noi mai cautam bani
 
Ungurii s-au apucat de autostrada spre Romania. Noi mai cautam bani
Ungurii s-au apucat de autostrada spre Romania. Noi mai cautam bani
România ar putea avea o legătură rutieră directă cu UE, la standard de autostradă, de-abia din 2012
. În 2004, în platforma sa electorală, Alianţa D.A. a promis cel puţin „prima cale din autostrada Nădlac-Deva-Sibiu-Piteşti, inclusiv variantele ocolitoare Piteşti, Sibiu, Sebeş, Orăştie şi Deva“, adică 459 de kilometri de autostradă. În anii scurşi nu s-a făcut mai nimic. Mai precis, au fost necesari patru ani pentru asigurarea finanţării pentru aproximativ 40 de kilometri de autostradă între Timişoara şi Arad, pentru organizarea a două licitaţii, încă nedefinitivate, şi pentru realizarea câtorva studii de fezabilitate.

Pe majoritatea tronsoanelor, lucrările vor demara de-abia în 2010, deoarece anul viitor va fi dedicat obţinerii aprobării UE pentru finanţarea lucrărilor din fonduri structurale, organizării de licitaţii şi negocierii unei concesiuni dificile între Piteşti şi Sibiu. Cum realizarea unui tronson de autostradă durează între 24 şi 36 de luni, în funcţie de complexitatea şi lungimea acestuia, rezultă că autostrada va fi gata integral cel mai devreme în 2012-2013. România ar putea avea o întârziere de un an faţă de Ungaria, care s-a angajat ca în 2012 să aducă la graniţa noastră, adică la Nădlac, autostrada Budapesta-Szeged-Mako. Singurul tronson de autostradă pe care proiectul este ceva mai avansat este Arad-Timişoara.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a precalificat şase consorţii pentru faza a doua a licitaţiei, iar la jumătatea lunii august vor fi deschise ofertele financiare. Valoarea lucrărilor este estimată în jurul a 270 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane vin dintr-un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar restul de la bugetul de stat, cu titlul de cofinanţare. Proiectul include construcţia a 32 km de autostradă, a 24 poduri şi pasaje şi a unui nod rutier. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura doi ani.

Pentru centura Arad, celălalt tronson unde proiectul este ceva mai avansat, s-au precalificat patru asocieri. Lucrările vor demara de asemenea anul viitor, iar valoarea acestora se va situa în jurul a 115 milioane de euro, dintre care 90 de milioane de euro vin de la BEI, iar restul de la bugetul de stat. CNADNR a mai depus în această lună o cerere de finanţare la BEI pentru o porţiune de 43 de kilometri între Timişoara şi Lugoj, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 300 de milioane de euro. O cerere de finanţare a lucrărilor pe acest tronson din fonduri structurale a fost depusă şi la UE, pentru 227 de milioane de euro. Lucrările ar putea începe cel mai devreme anul viitor, luând în considerare că UE are nevoie de trei-şase luni pentru a aproba o cerere de fonduri, iar apoi trebuie făcute licitaţii.

Pentru celelalte tronsoane ale autostrăzii, inclusiv Arad-Nădlac (la graniţa cu Ungaria), care vor fi realizate din fonduri UE, anul 2008 este pierdut. Pentru aceste tronsoane, a căror lungime este de aproximativ 250 de kilometri, Ministerul Transporturilor nu a depus cereri de finanţare. Barna Tanczos, secretar de stat în această instituţie, spune că cererile vor fi depuse în toamna acestui an şi că nu este nevoie să aşteptăm aprobarea oficială a UE pentru a demara licitaţiile. Ele vor putea demara pe baza unui accept informal, spune acesta.

Cel mai probabil, lucrările vor începe de-abia în 2010, urmând să fie încheiate în 2011-2012, în funcţie de termenele cerute constructorilor, de regulă între 24 şi 36 de luni. Porţiunea Piteşti-Sibiu, de aproximativ 100 de kilometri, va fi realizată prin concesiune, procedură care va demara în toamna acestui an. Negocierea concesiunii, pe durata a aproximativ un an, şi efectuarea lucrărilor, etapă care va lua alţi trei ani, vor face ca această porţiune să fie definitivată cel mai devreme la finele anului 2012.
Data: 22.07.2008 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 164 ori.
Cuvinte cheie: autostraziRomania,Budapesta,Nadlac

 1-20din 193 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
infrastructura.haos
Au inceput lucrarile la centura de nord a capitalei. Lucrarile ar trebui sa finalizate in doi ani. Lucrarile presupun largirea la 2 benzi pe sens. Este binevenita aceasta lucrare, insa cred ca era nevoie de mai mult de doua benzi pe sens, avand in vedere traficul in continua crestere si mai ales ca se va mai adauga o autostrada (cea spre Brasov).

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
most
Am circulat si eu pe acea sosea din Moldova acum 3 ani si am ramas cu o buna impresie. Am plecat de la Bucuresti spre Urziceni si apoi spre Bacau. Ce mi-a placut a fost ca, desi era prevazuta in acelasi stil cu Bucuresti-Urziceni, adica cu doua benzi de circulatie si doua de refugiu (folosite si alea de multi pentru deplasare), pe multe portiuni a fost realizata cu patru benzi normale. Poate ca fondurile nu le permiteau, dar au faut ce trebuie. Chiar si pe portiunile mai inguste, podetele sunt realizate la dimensiune normala care sa permita dezvoltarea ulterioara fara complicatii. Prevazatori baietii! Decat combinatii penibile ca intre Bucuresti si Urziceni, mai bine asa. Acolo, pe langa Adjud parca, am intalnit prima statie de benzna din Romania (asa cum am vazut in strainatate) compusa din doua parti identice, plasata fiecare pe un sens. Cu restaurante, parcari, dotari moderne si o curatenie destul de neobisnuita la vremea aceea pentru o benzinarie. Soseaua asta imi aduce aminte d


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri