Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Romania se pregateste sa-i mature pe americani de pe autostrada


orban matura Bechtel de pe Autostrada Transilvania Statul ar putea finanţa din fonduri europene tronsoanele Autostrăzii Transilvania, pe care Bechtel nu a demarat lucrări, permiţând contractarea altor constructori.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a anunţat ieri că România a susţinut în faţa Comisiei Europene ideea retrasării coridoarelor de transport european
. Statul român a militat pentru includerea traseului Autostrăzii Braşov – Borş, care acum nu face parte din nici un coridor european, într-unul nou, pe direcţia nord - sud. în acest fel, autorităţile vor să asigure finanţarea Autostrăzii Transilvania şi din bani europeni, concomitent cu scoaterea constructorului Bechtel din ecuaţia executării întregii autostrăzi.

 

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, cu ocazia unui seminar dedicat infrastructurii, că proiectul Autostrăzii Transilvania ar putea beneficia de finanţare europeană. Condiţia esenţială pentru ca acest lucru să se întâmple este ca oficialii Comisiei Europene să aprobe constituirea unui nou Coridor european de transport, care să se “plieze” în România pe traseul Autostrăzii Transilvania (Braşov - Borş).

 

 “în cazul în care Comisia Europeană va accepta în 2009 retrasarea coridoarelor europene de transport, România, împreună cu Polonia, Lituania, Ungaria şi Slovacia, ar putea dispune de un coridor nord - sud, care să treacă prin România pe actualul traseu al Autostrăzii Transilvania şi să ajungă până la Giurgiu”, a spus Orban, citat de Agerpres. Ministrul a precizat că, astfel, statul român ar avea o a doua opţiune de finanţare pentru celelalte tronsoane ale autostrăzii, fondurile europene. însă, ca să se poată cheltui fondurile pentru proiectul autostrăzii, este nevoie de licitaţii publice pentru lucrările de construcţie, ca o exigenţă a Comisiei Europene. Cu aşa condiţii, constructorul autostrăzii, compania Bechtel, ar putea să nu mai construiască toată autostrada.

 

în prezent, Bechtel lucrează pe două tronsoane, Câmpia Turzii - Gilău (52 de kilometri) şi Suplacu de Barcău - Borş (64 de kilometri). Contractul prevede ca aceste tronsoane să fie finalizate în 2009, urmate de porţiunea Cluj - Suplacu de Barcău, care trebuie finalizată în 2010 pentru a se realiza legătura cu frontiera româno-ungară.

 

De asemenea, sumele alocate în 2008 trebuie utilizate pentru demararea lucrărilor pe alte două tronsoane până la sfârşitul anului, tronsonul Cluj - Mihăileşti şi tronsonul Mihăileşti - Suplacu de Barcău. Ministrul Orban a afirmat că, în cazul în care această companie va intra în litigiu cu statul român din cauza deficienţelor constatate la execuţia tronsonului Câmpia Turzii – Gilău (greşeli de execuţie şi proiectare, dar şi lucrări deja executate care nu sunt conforme – n.red.), compania americană ar putea rămâne doar cu contractul de construcţie a celor două tronsoane aflate în execuţie. “Bechtel este obligată să plătească refacerea acestor lucrări cu defecţiuni, iar dacă ne dau în judecată, vor rămâne doar cu cele două tronsoane la care lucrează acum şi cu un mare prejudiciu de imagine”, a atras  atenţia ministrul Transporturilor.

 

De altfel, şi primarul Emil Boc a declarat în urmă cu câteva zile că susţine construcţia de autostrăzi din România după o altă metodă, şi anume împărţirea sutelor de kilometri în sectoare mai mici, de maximum 60 de kilometri. Această formulă ar permite ca la lucrări să participe firme româneşti, iar proiectul să fie finalizat la termen.

 

Pe de altă parte, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în Guvernul Năstase, Sorin Bota, care a făcut parte din echipa de negociere cu Bechtel pentru construirea autostrăzii, a precizat că autorităţile româneşti pot bloca contractul cu Bechtel la valoarea încheiată iniţial de 2,3 miliarde euro pentru construirea celor 415 kilometri ai Autostrăzii Transilvania. Astfel, devin posibile celelalte variante, anunţate de ministrul Orban sau de edilul Emil Boc.

 

Coridoarele de pe teritoriul României

 

Coridorul IV, pe direcţia vest-est: Berlin / Nürnberg – Praga – Budapesta – Bucureşti – Constanţa – Istanbul / Thessaloniki

 Coridorul IX, pe direcţia nord-sud: Helsinki – St. Petersburg – Kiev / Moscova – Chişinău – Odessa – Bucureşti – Dimitrovgrad – Alexandropolis.

Coridorul VII – Dunărea, care include şi Canalul Dunăre - Marea Neagră de pe teritoriul ţării noastre.
Data: 15.11.2008 , Sursa: Ziua
Acest articol a fost vizualizat de : 338 ori.
Cuvinte cheie: Orban,Bechtel,autostrada Transilvania

 1-20din 350 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri