Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Radu Berceanu: Probabil ca nu vom inaugura niciun kilometru de autostrada in 2010. Dupa ce a picat Brasov-Comarnic, incepe proiectul Sibiu-Pitesti


- Să trecem direct la infrastructură. Aţi avut astăzi un videochat cu cititorii Gândul, care vă întreabă: anul acesta, vreun kilometru de autostradă în plus?
- Eu am spus ce am fi putut să facem dacă am fi avut banii necesari. Anul acesta, puteam să facem 102 km de autostradă. Dacă ne-ar fi dat cineva toţi banii din lume nu puteam să facem 150 km. De la 102 în jos facem atâţia kilometri de autostradă câţi bani am primit de la Parlament
. Noi acum avem niste bani pentru ca sa continuam lucrarile la autostrada Bucuresti - Ploiesti, dar nu atat cat sa terminam, asa cum am fi putut. Aproape toata distanta de la centura Bucurestiului pana la Ploiesti puteam s-o dam gata in acest an daca de la inceputul anului se hotara acest lucru.

- Inaugurati vreun kilometru de autostrada in 2010 ?
- Probabil ca nu.

- Pana acum era speranta asta cu rectificarea. A venit FMI si a revizuit in jos prognoza de crestere economica pentru anul in curs. Bugetul este fundamentat pe o crestere economica de 1,3%, care intre timp a ajuns la 0,8%. Credeti ca, in loc sa primiti mai multi bani la rectificare, vi se vor lua?
- Daca se mai si ia, chiar ca nu stiu ce sa mai zic. Noi avem anul asta cu 1,5 miliarde de lei noi mai putin decat anul trecut, cand oricum am avut o cifra foarte mica in comparatie cu alti ani in Romania. Ca sa nu mai vorbim despre cat au alte tari pentru Transporturi. In Ungaria sunt undeva la 4% din PIB, in Cehia la 4,5%. Si sa tinem cont de faptul ca Cehia nu are domeniu naval.

- Unde este problema ?
- La alocare. In Romania lipsesc de la bun inceput 8-9% din PIB. Toate tarile au un buget care reprezinta intre 38 si 40% din PIB, iar noi avem 30,5%. Cheltuim foarte mult cu sectorul bugetar, cam 9% din PIB se duce pe salariile bugetarilor. In alte state, media este de 5-6%.

- Una dintre conditiile FMI este restructurarea sectorului bugetar, concedierea unor bugetari.
- Asta se si face, dar nu se poate reduce cheltuiala cu sectorul bugetar de la 9% la 5,5% sau 6% din PIB asa, brusc, intr-un an. Din pacate, mai dintotdeauna, adica in ultimii 20 de ani, pentru ca a fost nevoie de bani la salarii, de bani la pensii si la tot felul de lucruri care nu puteau fi taiate, cand n-a mai ramas nimic s-au taiat investitiile, pentru ca investitiile nu fac greva. Investitiile nu se fac. De fiecare data cand bugetul e ca acum, de criza, se pun mai intai banii la acele elemente care nu ai cum sa le ocolesti...

- Vorbiti de parca ati fi in afara sistemului.
- Nu, eu va explic ce se intampla in Guvern.

- Dumneavoastra nu va certati un pic cu premierul Boc, cand va taie investitiile?
- Eu nu ma cert. Discut si cu domnul prim-ministru, si cu domnul ministru de Finante - am discutat si cu Pogea, discut si cu Vladescu. Pana la urma domnul Vladescu poate sa ma intrebe: "bine, dar daca tu erai ministru de Finante, cum faceai ? Nu mai plateai pensiile, nu mai plateai o parte din salarii si faceai nu stiu care autostrada". Sunt lucruri pe care trebuie sa le corectam pas cu pas.

- Dumneavoastra, care sunteti ministru al Transporturilor in acest an, nu terminati nici un kilometru de autostrada, va plangeti ca nu aveti bani...
- Nu ma plang, explic care este ratiunea pentru care nu pot sa fac ceva intr-un loc sau altul.
 - Ca ministru, nu ati luat in calcul si demisia?
- Daca vine un alt ministru al Transporturilor, nu va avea mai multi bani. Si daca vine altcineva, pana va invata ce se intampla pe acolo mai trece un an.

- Va simtiti confortabil in postura asta?
- Nu, ma simt foarte neconfortabil. E foarte neplacut ca atunci cand toata lumea te intreaba despre niste lucruri despre care stii foarte bine ca ar fi trebuit facute sa nu stii ce sa raspunzi. Eu nu am fost tot timpul ministru, dar de vreo 40 de ani sunt conducator auto. Inainte de a fi ministru si a-mi inchipui ca pot ajunge vreodata ministru injuram toate gropile in care dadeam cu masina, asa cum imi inchipui ca injura toata lumea din tara asta. Cand ma intreba cineva, eu am macar obligatia sa-i explic. Mi-e foarte confortabil sa explic ce fac cu banii pe care-i am, daca fac bine sau rau. Mi-e foarte neconfortabil sa spun de ce nu fac nu stiu cati kilometri de autostrada sau de ce nu repar intr-o parte sau in alta, pentru ca, de fapt, explicatia este ca nu sunt bani alocati.

- Spuneati la inceputul anului ca ati vorbit cu domnul Vladescu despre acel spatiu fiscal de doua miliarde de euro, pe care sa puteti sa-i cheltuiti pentru proiecte de infrastructura, peste limita de deficit bugetar stabilita. Ce s-a mai intamplat?
- Am speranta ca vom putea discuta cat se poate de sincer si de deschis cu reprezentantii FMI, pe 27 aprilie, cand vor veni la Bucuresti. Spre deosebire de alte tari, noi avem un grad de indatorare publica foarte mic. Toate tarile au trecut de mult peste criteriile de la Maastricht si au ajuns cu indatorarea la 60% din PIB. Sunt multi care au ajuns la 100% din PIB si sunt destui care au trecut de 100%. Drept urmare, intr-o perioada de criza incerci sa cresti putin gradul de indatorare, sa faci un imprumut public pentru a putea face unei investitii prin care dai drumul la economie, cu efect multiplicator. Majoritatea tarilor au deficite mult peste criteriile de la Maastricht. Franta are 8,5%, a avut si anul trecut aproape de 9%, sunt alti pe la 10% din PIB. Nu cred ca este foarte normal ca noi in Romania, in situatia in care ne aflam acum, sa ne strangem singuri de gat. Cred ca trebuie sa discutam cu Fondul Monetar, cu Uniunea Europeana posibilitatea ca un an-doi sa avem un deficit ceva mai mare cu 1-2 puncte procentuale din PIB, insa acea diferenta sa fie folosita exclusiv si strict, numai si numai pentru niste proiecte de investitii cu efect multiplicator in economie.

- Deci vreti renegocierea acordului cu FMI?
- A unor conditii.

- Asta inseamna, renegocierea acordului.
- Nu e acordul in ansamblu, ci mai multi parametri, daca vom cadea de acord ca e ceva in regula. Putem sa discutam si sa spunem ca peste 1% din PIB, care poate sa insemne 1,5-2 miliarde de euro, sa fie alocat la un numar de trei, patru sau cate stabilim proiecte de investitii in infrastructura cu efect multiplicator si care sunt in curs. Spania, care are si autostrazi, si cai ferate, acum si-a aprobat vreo 13 miliarde de euro pentru infrastructura, tocmai ca metoda de a iesi din criza. Cum sectorul privat, din cauza crizei, nu are posibilitatea sa dea drumul la motorul economic, trebuie sa vina statul si sa faca un efort pentru a da el drumul la niste lucrari publice, la niste investitii.

- Ati discutat despre propunerea dumneavoastra de renegociere a acordului cu premierul Boc si cu presedintele Basescu ?
- Eu am discutat cu domnul prim-ministru si cu ministrul Finantelor de multe ori, inca de la sfarsitul anului trecut, cand se croia bugetul pe 2010. Atunci eram imediat dupa acea perioada in care ba a fost Guvern, ba n-a fost Guvern, era cate un ministru la doua ministere... Am convenit ca nu puteam atunci sa punem problema. Acum, e o problema pe care putem s-o discutam. Nu stiu ce pozitie vor avea FMI si Uniunea Europeana. S-ar putea sa spuna "exclus". Dar de discutat trebuie sa discutam. Si domnul prim ministru a spus ca trebuie sa facem ceva pentru a gasi o formula pentru investitii, pentru ca avem prea putini bani, si ministrul Finantelor a fost de acord ca putem sa discutam aceasta chestiune cu FMI pentru a gasi o formula. Stiti care e paradoxul Ministerului Transporturilor ? Eu am bani, dar am nevoie sa mi se de voie sa-i cheltuiesc. Am la ora actuala imprumuturi aprobate de la Banca Europeana de Investitii de doua miliarde de euro. Puteam sa cheltuiesc anul acesta cel putin un miliard de euro.

- Spuneti ca in acest an e criza, dar ati fost ministru si cand nu era criza economica. Si totusi, Romania are tot doua autostrazi, plus 42 km pe undeva pe langa Cluj.
- Atunci am fost ministru opt luni. Acum sunt de 13 luni.

- Va considerati un ministru eficient?
- Da. Oricand pot sta de vorba cu oricare alti ministri ai Transporturilor despre tot ce doriti.

- Eficienta dumneavoastra de ce nu se vede pe sosele?
- Pentru ca, din pacate nu sunt bani. Dar eficienta altor ministri s-a vazut, cand era boom economic si chipurile duduia economia? N-am sa inteleg niciodata de ce in 2007-2008, cand duduia economia, cel putin asa ne spunea Vosganian, s-au facut niste greseli monumentale. Autostrada Bucuresti - Ploiesti s-a oprit un an de zile pentru ca sa se transforme de la doua la trei benzi pe sens. Dar mai avem si DN1 care are si el doua benzi pe sens pana la Ploiesti. In loc sa avem cat de cat autostrada si, atunci cand traficul o va justifica, sa punem a treia banda, am stat un an dezile sa refacem tot proiectul.
 - Spuneati ca veti face 836 km de autostrada pana la sfarsitul mandatului. Se mai fac?
- Cand m-a intrebat domnul Stolojan, care urma sa fie prim ministru, cati kilometri de autostrada se pot face, am luat fiecare proiect sa vad in ce stadiu este, am estimat cat ar putea dura contestatiile si asa mai departe. Asa am ajuns la 836 km. Altii au zis 1.000 sau 1.500. Apoi i-am spus si cat costa - o medie de doua miliarde de euro pe an, numai pentru autostrazi. Noi am promis cu bani. Fara bani, raspunsul este zero.

- Domnul Stolojan, cand a simtit ca nu poate face ce vrea, s-a retras.
- Nu stiu ce a simtit domnul Stolojan, trebuie sa-l intrebati pe dansul.

- Dumneavoastra va veti duce mandatul pana la capat, indiferent de finantare ?
- Daca as sti ca vine cineva si face altceva... Mie mi-e mult mai drag sa fie autostrazi decat sa fiu eu ministru. Prefer sa fie altcineva si sa avem autostrazi decat sa fiu eu si sa nu fie autostrazi.

- Exista acel cineva ?
- Gasiti-l dumneavoastra. Daca are idei mai bune, are alte variante, cu cea mai mare placere il pun in locul meu. Totul tine de metoda de lucru. Multa lume spune ca de ce nu luam bani de la Uniunea Europeana, ori pentru asta trebuie mai intai sa dam noi banii, din Romania. Alte ministere au programe cu avans. Banii despre care se spune ca sunt atrasi sunt deja avansuri. Si mie daca-mi dadeau 30% avans pe proiectele de la Ministerul Transporturilor trageam si eu un miliard si jumatate.

- Ce faceti cu Autostrada Zapezii Comarnic - Brasov? Se reia procedura?
- Eu sunt un mare adept al ideii de parteneriat public-privat acolo unde se poate. Putem sa aplicam aceasta metoda pe Comarnic - Brasov, dar si pe Sibiu - Pitesti. Sa nu creada cineva ca parteneriatul public-privat este un fel de panaceu. Nu exista asa ceva. Sa luam e exemplu, sectorul Comarnic-Brasov, de departe cel mai aglomerat. Sa presupunem ca ar fi 30.000 de autovehicule pe zi. Inmultind cu 365 de zile, rezulta aproape 11 milioane de masini pe an. Ce taxa poti sa pui pe 55 km ? Daca pui un euro, incasezi 11 milioane de euro pe an. Toata lumea are impresia ca parteneriatul public - privat este cam asa: iti dau voie sa faci autostrada pe traseul asta si iti recuperezi constructia, intretinerea, reparatiile din taxe. Nu e asa.

- Acum nu asta a fost insa problema...
- Asa este. Cine a vrut sa inteleaga, a inteles ca lucrarile de constructii-montaj inseamna aproximativ 1,3 miliarde de euro, adica ceva peste 20 milioane de euro pe kilometru, in conditiile in care avem vreo 4,5 km de tunel dublu. Kilometrul de tunel inseamna 70 milioane de euro peste tot in lume. Sunt tot felul de cunoscatori care-si dau cu parerea din tribuna si imi spun ca e cam scump. Daca Vinci, care este numarul unu mondial a facut oferta asta, care a fost cea mai buna, cum poate sa vina unul, pana acum cantaret la fluier, si sa spuna ca i se pare cam scump?

- De ce n-a reusit Vinci sa gaseasca finantare?
- Din cauza crizei. Cand au facut ei ofertele, in august-septembrie 2008, erau alte conditii economice.

- Daca acest PPP era pe Coridorul IV avea mai multe sanse sa gaseasca finantare?
- Asta e o alta problema. Noi am avut o discutie cu Uniunea Europeana, demult, cand s-a croit Programul Operational Sectorial de Transport si am stabilit ca prioritate Coridorul IV. Apoi, ce-a facut Romania ? S-a apucat de Bechtel, de Bucuresti - Ploiesti - Brasov si asa mai departe. UE, pe buna dreptate, este mirata ca noi n-avem destui bani pentru Coridorul IV, dar dam pe tot felul de alte lucruri. Inclusiv cand facem PPP, pentru ca noi avem portiunea Sibiu - Pitesti, care este pe Coridorul IV si care ar inchide 815 km de la Nadlac pana la Constanta. Eu am sa reiau PPP imediat, poate mai reluand anumite lucruri, dar traseul pe care-l consider prioritar este Sibiu - Pitesti. De la granita si pana la Sibiu avem toate portiunile determinate, stabilite, ca finantare. Sigur, pe unele s-ar putea sa le pierdem. Pe Deva - Orastie, care este pe programul ISPA, care anul acesta se termina, avem 80 milioane de euro, iar noi din 2007 si pana acum tot facem contestatii. Mai intai ni s-a contestat de "N" ori caietul de sarcini, acum avem un alt caiet si trebuie sa facem licitatia. Daca se mai contesta si licitatia de tot atatea ori pierdem 80 milioane de euro.

- Sa intelegem ca Brasov - Comarnic va trece pe locul doi, dupa Sibiu - Pitesti?
- Da.

- Cat ar costa autostrada Sibiu - Pitesti ?

- Mi-e greu sa fac o estimare pentru cei aproximativ 120 km. Totusi, cred ca lucrarea in sine ar putea sa coste doua miliarde - doua miliarde si ceva.
Data: 19.04.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 592 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi Romania,finantare

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 365 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circula�ia rutier� pe Autostrada Soarelui, oprit� temporar
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi dup�-amiaz�, din cauza unui incendiu la o miri�te din apropierea A2, �n dreptul kilometrului 121, circula�ia fiind deviat� spre DN 3, pe ambele sensuri, informeaz� Centrul Infotrafic din cadrul Poli�iei Rom�ne. Potrivit Centrului Infotrafic, incendiul a izbucnit luni, �n jurul orei 15.00, la o miri�te din apropierea Autostr�zii Bucure�ti-Constan�a, �n dreptul kilometrului 121, fumul reduc�nd considerabil vizibilitatea �i pun�nd �n pericol siguran�a circula�iei rutiere. Astfel, Poli�ia Rutier� a luat m�sura opririi temporare a traficului, p�n� la stingerea focului. Circula�ia pe sensul c�tre Bucure�ti se desf�oar� deviat de la kilometrul 145, prin Fete�ti, pe DN 3 �i pe sensul c�tre Cernavod�, de la kilometrul105, prin Drajna, tot pe DN3, precizeaz� sursa citat� (Mediafax)

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
Utilizator:
infrastructura.haos
radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
Utilizator:
am auzit ca ar fi radare fixe pe Autostrada Soarelui. Am auzit ca unii ar fi primit acasa amenda. Stiti ceva despre astea?

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
Utilizator:
infrastructura.haos
Conform calendarului Autostradazii Cernavoda - Constanta, Semnarea contractului de "Proiectare si Constructie" ar trebui sa aiba loc la 28.02.2008 iar perioada de executie 15.03.2008 si 15.03.2010.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
Utilizator:
Lutic
in sfarsit se pare ca vor incepe lucrarile iar centura constanta cica va fi gata in data de 1 mai 2011


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri