Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Preturi umflate la Bechtel


Un document
al companiei americane, intrat în posesia EVZ, arată că statul român decontează materiale de construcţii la preţuri mult mai mari decât cele de pe piaţă. Statul român prin Compania Naţională de Autostră zi şi Drumuri Naţionale (CNADN) decon tează materialele de construcţii folosite de compania americană Bechtel, pentru construcţia Autostrăzii Transilvania, la preţuri mai mari decât cele de pe piaţă
. Este una dintre cauzele pentru care autostrada a ajuns să coste 5,6 miliarde de euro, faţă de 2,4 miliarde de euro, cât era preconizat în anul 2004.

În anul 2005, după ce Alianţa D.A. a preluat puterea, contractul dintre statul român şi compania Bechtel a fost renegociat. La momentul respectiv, fostul ministru al transporturilor Gheorghe Dobre susţinea că, în urma renegocierii, s-au făcut economii de 126 de milioane de euro. Explicaţia lui Dobre: Bechtel nu mai urma să încaseze, la începutul fiecărui an, bani pentru anul în curs, ci doar 30 la sută din ei. Restul sumei urma să fie încasată în funcţie de lucrările executate.

Beton de două ori mai scump

Ceea ce nu s-a renegociat în anul 2005 au fost preţurile la materialele de construcţii pe care Bech tel le decontează lunar. EVZ a obţinut însă un certificat de plată al companiei Bechtel, semnat de directorul de proiect Michael Mix şi de directorul general Ozger Inal. Documentul relevă preţurile de contate pentru luna aprilie 2009. Aceste preţuri au fost negociate în anul 2004, iar de atunci nu au mai suferit modificări.
 
În document sunt trecute preţurile cu amănuntul pentru o serie întreagă de materiale de cons trucţii. De exemplu, pentru fiecare metru cub de “beton slab 15 N/ mm2”, Bechtel decontează 124,30 euro, în condiţiile în care preţul mediu de piaţă practicat de cei mai mari producători de beton din România, Lafarge şi Holcim, este de aproximativ 70 de euro.

Alte exemple: materialul “beton pentru canale fără consolidare 25 N/mm2” este decontat cu 135,07 eu ro/tonă, deşi acest produs se vinde, uzual, cu circa 90 de euro/ tonă. În luna aprilie, anul acesta, Bechtel a folosit 5.407 tone din acest tip de beton, cantitate pentru care a decontat 730.428 euro.

Iarbă de 155.000 de euro

Exemple sunt cu duiumul şi la alte categorii de materiale. În luna septembrie 2008, Bechtel a folosit, conform certificatului de plată, 15.669 tone de fier beton. Valoarea totală de decont: 14,04 milioane de euro, ceea ce înseamnă un preţ de 836,89 euro/tonă.

În nomenclatorul materialelor de construcţii se arată că “oţelul beton ST 37, group 1” sau “oţelul beton 37” are un preţ mediu de 384,79 euro/tonă, de mai bine de două ori mai mic decât cel decontat de compania americană.

Preţurile practicate de Bechtel sunt mari şi la capitolul achiziţiei de piatră şi nisip
. De exemplu, există deconturi de 15,3 euro/metru cub pentru piatră de umplutură care se vinde în Cluj cu un preţ mediu de 8 euro/metru cub.

Pentru nisip, Bechtel are mai multe pre ţuri, în funcţie de lucrare. Pentru “procurarea stratului de nisip”, Bechtel a decontat 24,77 euro/ metru cub, în timp ce companiile din judeţul Cluj vând acest produs cu aproximativ 9,5 euro/metru cub.

În documentul aflat în posesia EVZ se mai arată că reprezentanţii Bechtel decontează şi iarbă. La capitolul “peisajul din vecinătatea au tostrăzii”, însămân ţarea cu iarbă costă statul român 1.112 euro/ mp. În total
, în luna aprilie, CNADN a decontat lucrări la acest capitol în valoare de 155.587 euro.

REACŢIE

„Preţurile includ transportul şi manopera”

Bogdan Sgârcitu, director de comunicare al Bechtel, ne-a declarat că preţurile din documentele aflate în posesia EVZ sunt preţuri unitare care includ şi alte manopere, nu doar preţul exclusiv al materialului de construcţie.

“Sunt preţuri unitare care înseamnă inclusiv punerea în operă, şi ele cuprind foarte multe activităţi şi nu doar materialul în sine. În preţul respectiv sunt cuprinse şi transportul, şi manopera. Prin urmare, nu este relevantă nicio comparaţie cu preţurile de producător folosite de companiile care produc beton. Orice concluzie este irelevantă pentru că nu se pot face o cercetare şi o comparaţie”, ne-a declarat Sgârcitu, pe un ton puţin nervos.

ALTE DECONTURI

Transportul de piatră, alt câştig

Deşi conducerea Bechtel susţine că preţurile materialelor de construcţii nu pot fi comparate cu cele din piaţă, întrucât ar include şi cheltuielile de transport şi alte costuri, compania americană a decontat separat transportul a 335,87 tone de materiale de construcţii (pentru care a primit, în luna aprilie, 33,59 milioane de euro).

Patronul unei firme clujene care livrează piatră de umplutură la Bechtel ne-a spus care e grila de tarife de transport practicată de Bechtel: “Pentru distanţe de la 0 la 10 kilometri, preţul este 0,9 eurocenţi/tonă pentru fiecare kilometru. Pentru distanţe de până la 20 de kilometri, preţul e de 0,8 eurocenţi, iar la distanţe de peste 40 de kilometri, se ajunge la 0,6 eurocenţi. În medie, preţul pentru transport este de 0,7 eurocenţi/ tonă pentru fiecare kilometru transportat”, ne-a declarat omul de afaceri. În schimb, Bechtel decontează la CNADN câte 10 eurocenţi/ tonă de material de construcţie pentru fiecare kilometru. Dincolo de aceste calcule, Garda Financiară Cluj a evidenţiat în trun raport cheltuielile de transport efectuate de 11 firme care au livrat, în lunile aprilie şi mai, piatră şi nisip. În raportul comisarilor Gărzii Financiare Cluj se arată că cele 11 firme au facturat servicii de balast şi sort către Bechtel, în două luni, în valoare de 2,2 milioane lei.
Data: 05.08.2009 , Sursa: Evenimentul Zilei
Acest articol a fost vizualizat de : 183 ori.
Cuvinte cheie: Bechtel,Autostrada Transilvania,costuri

 1-20din 429 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Bechtel, negoț cu piatră
Utilizator:
bahntm
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/

Autostrada Transilvania ->Furturi la Autostrada Transilvania
Utilizator:
bahntm
Angajatii Bechtel „dau din casa”: Cum se lucreaza la Autostrada Transilvania (Hotnews.ro) Cititorul Hipolit.r a postat pe forum un email de la un angajat Bechtel in care povesteste cum se munceste in realitate la vestita autostrada: Stiu ca de cand a inceput constructia Autostrazii Bechtel, santierul a fost un „domeniu privat”, accesibil doar politicienilor aflati in cautare de cistiguri electorale. Rind pe rind, de la Adrian Nastase incoace, toti ministrii de resort si prim-ministrii Romaniei si-au lustruit pantofii pe autostrada, in vizite anuntate si organizate. In acest sens, conducerea Bechtel a raspuns de fiecare data comenzilor celor aflati la putere. In acest carusel al santierului electoral, de curind, Adrian Nastase, cel care inaugura cu ani in urma santierul, a fost oprit sa-si mai incerce sarmul electoral. Nici presa nu a avut acces liber pe santier, ci doar in escapade organizate din timp pentru oficialitati

Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri