Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Orban vrea sa scoata Bechtel de pe autostrada


orban ameninta Bechtel, autostrada Transilvania Americanii ar putea fi lăsaţi fără tronsoanele pe care nu au demarat lucrări dacă în 2009 se aprobă un nou coridor european.

Americanii de la Bechtel, constructorii autostrăzii Transilvania, ar putea să piardă tronsoanele pe care nu derulează lucrări dacă anul viitor Comisia Europeană (CE) aprobă un nou coridor european care va include şi traseul Braşov- Borş
.

„La Autostrada Transilvania putem avea astfel şi alţi constructori în afară de Bechtel“, a declarat ieri Ludovic Orban, ministrul transporturilor. Potrivit acestuia, dacă se aprobă de către CE noul coridor, România ar putea accesa fonduri europene pentru construcţia autostrăzii. El a spus că a trimis deja la Bruxelles o scrisoare comună semnată împreună cu omologii săi din Ungaria, Slovacia, Lituania şi Polonia prin care solicită înfiinţarea noului coridor.

Potrivit proiectului, noua axă nordsud va intra pe teritoriul României la Oradea, va urma apoi traseul autostrăzii Transilvania, va ajunge la Bucureşti, iar de aici se va desprinde în două ramuri: spre Giurgiu şi Constanţa.

Fără soluţii concrete

Cum va scăpa statul de păgubosul contract cu Bechtel nu este clar. Cert este că rezilierea contractului semnat de Miron Mitrea în 2003 şi renegociat de Gheorghe Dobre în 2005 ar obliga statul român la plata unor penalităţi care pot trece lejer de un miliard de euro. O posibilă soluţie este avansată de PSD: limitarea plăţilor către americani la cele 2,2 miliarde de euro prevăzute în contractul iniţial.
 
„Trebuie să stăm la masă cu americanii şi să vedem de banii aştia ce pot face. Putem apoi să tăiem traseul. Contractul nu va fi astfel reziliat, ci renegociat“, a declarat Sorin Bota, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în timpul guvernării PSD. Tot cu scoaterea de pe tronsoanele pe care nu se lucrează îi ameninţă Orban pe americani şi dacă refuză să plătească factura pentru reparaţiile cauzate de alunecările de teren şi dau în judecată ministerul pentru recuperarea acestor cheltuieli.

Dacă Orban crede că va primi fonduri de la UE pentru autostrada Braşov-Borş, Eugen Teodorovici, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, dă ca sigur refuzul Comisiei Europene de a finanţa acest proiect. Constructorul american Bechtel nu ştie nimic de planurile oficialilor de la Transporturi.
 
Din perspectiva americanilor, contractul încheiat în 2003 şi renegociat după doi ani presupune că ei vor lucra pe toţi cei 415 kilometri de autostradă. De la anul vor intra în lucru şi tronsoanele 3A (Cluj Vest - Mihăeşti) şi 3B (Mihăeşti - Suplacu de Barcău), potrivit lui Radu Gaşpar, şef de proiect în cadrul CNADNR, şi vor fi gata circa 40 de kilometri între Câmpia Turzii şi Cluj.

ATACURI

Tăriceanu, „deranjat“ de ritmul lucrărilor

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat „deranjat“ de ritmul în care avansează lucrările la Autostrada Transilvania, afirmând că nu este dispus să plătească lucrări pe care Bechtel nu este capabilă să le predea. „Am plătit către Bechtel un avans la începutul anului de 30%, fără să fie un centimetru de lucrare executat. Lucrările trebuie efectuate şi certificate din punct de vedere calitativ şi recepţionate. Noi nu dăm bani ca să aşteptăm să fie gata peste câţiva ani“, a spus premierul. Potrivit lui Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al Bechtel, americanii au asfaltat până acum 10 kilometri de autostradă şi nu şi-au încasat banii pe lucrările efectuate în perioada iulie-octombrie. Sgârcitu a declarat că CNADNR are de plătit restanţe în valoare de peste 30 de milioane de euro.
Data: 15.11.2008 , Sursa: Evenimentul Zilei
Acest articol a fost vizualizat de : 238 ori.
Cuvinte cheie: Orban,Bechtel,autostrada Transilvania

 1-20din 350 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri