Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Orban flutura deasupra capului lui Bechtel spectrul rezilierii


Autostrada Transilvania ar putea fi inclusă anul viitor într-un nou coridor de transport pan-european. România ar putea accesa fonduri europene, dar fără serviciile firmei Bechtel.Firma americană Bechtel, care are în prezent un contract pentru construirea autostrăzii Transilvania, ar putea rămâne anul viitor fără şase din cele opt tronsoane, a lăsat să se înţeleagă ieri ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, în 2009 se vor negocia la nivelul UE noi coridoare de transport pan-european, unul dintre acestea urmând să fie un coridor nord-sud care să lege Polonia, Slovacia, Ungaria, România cu Bulgaria.

În această situaţie, România nu va mai trebui să scoată bani din buzunar pentru construirea autostrăzii, aceasta urmând să fie finanţată din bani euorpeni
. Pe de altă parte, Comisia Europeană nu va accepta să dea bani pentru această autostradă în condiţiile în care Bechtel a primit contractul direct, fără licitaţie. ‘‘Uniunea Europeană are tot interesul să aprobe acest Coridor căci actualul Coridor IX iese din UE (de la Albiţa-Vaslui se îndreaptă către Republica Moldova - n.r.). În mod cert va fi aprobat, iar atunci nu va mai fi nevoie de domnii de la Bechtel‘‘, a spus ministrul. În prezent, există dispute între Compania Naţională de Autostrăzi din România şi firma americană, asupra părţii care va plăti lucrările de reparaţii necesare, după ce o parte a lucrărilor efectuate de Bechtel s-au deteriorat.

Întrebat dacă nu îi este teamă de faptul că americanii ar putea acţiona România în judecată pentru a primi aceşti bani de reparaţii, Orban a spus: ‘‘Sugerez să nu facă aceasta, căci atunci în mod sigur vor rămâne doar cu lucrările pe cele două tronsoane din prezent‘‘. Surse oficiale din Ministerul Transporturilor susţin că siguranţa ministrului este dată şi de pierderea alegerilor în SUA de către republicani, Bechtel fiind o companie apropiată de această parte a eşhichierului politic.

Ipoteza rezilierii este menţionată şi de compania de autostrăzi. ‘‘Dacă va fi o finanţare a UE pentru acest proiect, există posibilitatea să accelerăm şi altfel decât până acum, a declarat vineri şi Stefan Szobotka, director de comunicare al companiei de autostrăzi. Precizând că exprimă o opinie personală, Szobotka a continut spunând că dacă vor fi folosiţi bani europeni ar trebui să fie organizată şi o licitaţie pentru atribuirea lucrărilor pe cele şase tronsoane rămase. Potrivit unor estimări anterioare ale acestuia, valoarea lucrărilor unde sunt înregistrate deficienţe şi care trebuie remediate pe banii firmei americane, este de aproximativ 100 de milioane de euro, adică o cincime din totalul sumei încasate de americani.

Orice guvern va fi va trebui să aloce din bugetul de stat anual trei miliarde de euro pentru infrastructura naţională de transport, ,,pentru a nu periclita dezvoltarea economică’’, a spus ministrul Orban vineri. Banii ar urma să meargă către infrastructura rutieră naţională, deci nu drumuri judeţene sau comunale, către cea feroviară, aeriană şi navală. Suma menţiontă de Orban cuprinde şi cofinanţarea ce pică în sarcina României în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE, iar acesteia i se adaugă fondurile structurale alocate României, precum şi împrumuturile bancare acordate de diferite instituţii financiare internaţionale. O parte din proiectele de infrastructură vor fi dezvoltate şi pe baza parteneriatelor public-privat, adică a concesiunilor.

Pe lângă actualele proiecte, autostrada Comarnic-Braşov şi cea de centură a Capitalei, mai este cazul autostrăzilor Piteşti-Sibiu, Ploieşti-Buzău-Focşani, viitoarea autostradă Moldova, adică Târgu-Mureş-Iaşi. În cazul în care actuala criză se va adânci este posibil ca anumite porţiuni ale căii ferate să fie concesionate unor firme care să le reabiliteze, crede ministrul Transporturilor.
Data: 14.11.2008 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 198 ori.
Cuvinte cheie: Orban,Bechtel,autostrada Transilvania

 1-20din 350 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri