Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Orban ameninţă Bechtel că nu mai pupă autostradă


Orban ameninta Bechtel, autostrada Transilvania Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a atenţionat vineri compania americană Bechtel, constructorul autostrăzii Transilvania, că este posibil ca aceasta să rămână numai cu cele două tronsoane pe care lucrează efectiv, restul lucrării putând fi dată altor constructori
. “Când Comisia Europeană va aproba noul coridor, probabil la anul, traseul acestuia pe teritoriul României va deveni eligibil pentru finanţare din fonduri europene. Asta înseamnă că la Autostrada Transilvania putem avea alţi constructori decât Bechtel", a spus ministrul după un seminar pe teme de transport, citat de Mediafax. Lucrarea de 2,2 miliarde de euro acordată în 2004 companiei americane se mişcă prea încet şi pentru gustul premierului Călin Popescu Tăriceanu.

"Mă deranjează foarte mult faptul că lucrările la Autostrada Transilvania nu avansează în ritmul în care m-am aşteptat. Ce m-a deranjat este că în urma acestor discuţii în care firma s-a angajat să termine anumite obiective, având finanţare asigurată, nu s-au finalizat nici până în clipa de faţă", a spus premierul aflat în campanie electorală în judeţul Cluj.

Orban: “Bechtel este obligat să plătească”

Anunţul ministrului Ludovic Orban vine la câteva zile după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a făcut public un studiu din care reiese că Bechtel este vinovată de prăbuşirile de teren, pe o lungime de 36 de km, de pe tronsonul Câmpia Turzii-Gilău, costurile pagubelor fiind estimate la circa 100 de milioane de euro. Reacţia ministrului a fost una foarte dură. "Bechtel este obligat să plătească. Mă îndoiesc că ne dau în judecată, pentru a plăti reparaţiile, pentru că ar rămâne cu cele două tronsoane aflate în execuţie şi cu un prejudiciu de imagine”, a declarat el vineri.

De cealaltă parte, Bechtel spune că este dezamăgită de faptul că CNADNR preferă în locul unui dialog intern ieşirile în presă, refuzând însă un comentariu direct asupra declaraţiei de vineri a ministrului Transporturilor. “Există un contract semnat între cele două părţi. Compania Bechtel îşi va onora toate obligaţiile şi se aşteaptă ca şi CNADNR-ul să facă acelaşi lucru”, ne-a declarat Bogdan Sgârcitu, purtătorul de cuvânt Bechtel. În acelaşi timp însă, purtătorul de cuvânt al companiei de autostrăzi, Ştefan Szobotka, ne-a declarat că “în orice ţară, orice fel de contract ar fi la orice fel de lucrare, în cazul în care lucrarea nu poate fi dusă la bun sfârşit contractul poate fi întrerupt”.

Raportul în care Bechtel e făcut vinovat nu a fost făcut public

Raportul în care EGIS Scetaroute spune că alunecările de teren au avut loc pentru că Bechtel a făcut greşeli de proiectare şi de execuţie nu a fost făcut public. Pierre Basma, reprezentantul în România al companiei franceze Egis Route, care a realizat studiul în baza căruia CNADNR şi-a întemeiat acuzaţiile la adresa Bechtel, susţine că a aflat de la reporterul Gândul de întregul scandal generat de raportul Egis. „Nu ştiam de acuzaţiile reciproce dintre CNADNR şi Bechtel. Nu pot face niciun comentariu şi nici nu vă pot pune la dispoziţie studiul nostru, pentru că suntem restricţionaţi de o clauză de confidenţialitate. Noi am pus raportul la dispoziţia CNADNR. Ce fac autorităţile române mai departe cu acest raport, este treaba lor. Tot ce vă pot spune este că studiile noastre au fost temeinice, iar concluziile le putem susţine şi proba dacă va fi necesar”, ne-a declarat dl. Basma. (V.R., R.V.)
Data: 15.11.2008 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 172 ori.
Cuvinte cheie: Orban,Bechtel,autostrada Transilvania

 1-20din 350 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri