Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Oamenii de afaceri cer autostrada de la Pitesti la Sibiu prin parteneriat public-privat. Boc ii ajuts: schimba denumirea unei legi


 Exasperaţi de traficul bară la bară, de accidentele de pe Dealul Negru şi de căderile de stânci de pe Valea Oltului, membrii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) i-au cerut vineri premierului Emil Boc urgentarea iniţierii construcţiei autostrăzii Piteşti - Sibiu în regim de parteneriat public-privat. Adică statul să concesioneze respectivul tronson către o companie privată, care să perceapă taxe de acces. Reacţia primului ministru nu s-a lăsat prea mult aşteptată. La numai câteva ore după ce AOAR a făcut public acest "document de poziţie", premierul, aflat la Cluj Napoca, a promis că va schimba denumirea actului normativ care reglementează această formă de asociere din "Legea concesiunilor" în "Legea parteneriatului public-privat", fără a preciza însă când vor începe procedurile pentru construcţia autostrăzii.

Taxă sau ambuteiaj şi stânci?

"Am solicitat constant Ministerului Transporturilor să pregătească şi să lanseze în execuţie în partenariat public-privat tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti, segment inclus pe culoarul IV TNT promovat de UE, ştiut fiind însă că alocarea de fonduri europene pentru această investiţie este zero în cadrul bugetului 2007-2013
. Cerem Guvernului sa initieze in 30 de zile un studiu, bazat pe chestionarea soferilor ce sunt obligati sa parcurga traseul Pitesti-Sibiu, daca nu ar prefera perceperea unei taxe pentru a merge pe un drum tip autostrada, comparativ cu pierderea de bani, combustibil, timp si risc de accidente pe care le implica circulatia pe Valea Oltului", se arata in documentul dat publicitatii de AOAR.

Oamenii de afaceri i-au solicitat Ministerului Transporturilor sa dea publicitatii nivelul cheltuielilor facute cu reparatiile normale sau cu ocazia deszapezirilor, inundatiilor sau a caderilor de stanci pe acest drum de 156 km.

Aceeasi lege, cu alta denumire

Documentul AOAR a avut ecou la sute de kilometri departare, la Cluj Napoca, unde premierul Emil Boc a participat vineri la sedinta Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR). "Vreau sa ma refer la importanta parteneriatului public-privat. Avem un grup interministerial care perfectioneaza legislatia din domeniu. Ma gandesc sa propun modificarea denumirii Legii concesiunilor in Legea parteneriatului public-privat, pentru a da un semnal ca aceasta este un rezervor extraordinar de crestere economica a tarii", a spus primul ministru.

Potrivit sefului Executivului, statele membre ale UE s-au modernizat si s-au dezvoltat apeland la parteneriatul public-privat. "Trebuie fructificat acest avantaj al parteneriatului dintre componenta publica si cea privata in realizarea unor obiective majore de investitii. De aceea, voi analiza chiar schimbarea denumirii legii, pentru ca, acum, cupola sub care se realizeaza acest parteneriat este Legea concesiunilor. Exista aici retineri fata de aplicarea parteneriatului public-privat, spunand ca regimul concesiunilor nu este suficient reglementat. Vom adopta o lege curata, directa, a parteneriatului public-privat, iar daca raman domenii neacoperite, vom mai face una separata", a precizat premierul.

Fara a spune cand se va redenumi legea si nici cand va incepe urmatorul proiect, Emil Boc a facut apel la primarii care fac parte din AMR pentru a contribui si ei la impunerea acestui parteneriat public-privat in vederea realizarii unor obiecte de interes local sau judetean.

Pana in prezent, la nivel national s-a semnat un singur contract de parteneriat public-privat, pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, in lungime de 55 km. La nivel judetean, mai exista un singur proiect de acest fel, pentru concesionarea Aeroportului Bacau catre compania aeriana low-cost Blue Air, patronata de Nelu Iordache.
Data: 19.02.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 209 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Sibiu Pitesti,Coridorul IV

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 186 »
Ultimele discutii pe forum
Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Bulgarii s-au apucat de treaba inca din 2007, dar nu la podul propriu-zis. De fapt, firma spaniola FCC a inceput organizarea de santier, a inceput constructia racordului rutier pe malul bulgar, a construit fabrica de betoane, a facut ceva teste cu piloni pe mal, a adus utilajele cate vor transporta acele piese din beton care se vor asambla din aproape in aproape si alte lucrari mai mici.

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most

Acest pod este veriga lipsa din calea rutiera si feroviara care va lega cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene de Asia si Africa. Se pare ca aceasta cale mixta este singura de importanta intercontinentala care trece prin Romania (coridorul IV, ramura sudica) si se constituie ca alternativa la coridorul X care trece prin Belgrad si Sofia.

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Podul Calafat - Vidin
Podul Calafat - Vidin
[url]http://www.youtube.com/watch?v=wRkm5tX6IpA[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=qVaqwp2TP0Y[/url]

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Constructorul podului peste Dunăre Calafat-Vidin pe malul românesc va fi selectat la 15 octombrie, când Ministerul Transporturilor va încheia contractul de execuție în valoare de aproximativ 110 milioane de euro

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
aby2700
Super tare proiectul asta. In imaginea de mai sus am vazut ca lucrarile ar fi trebuit incepute in 2007. Stii cumva in ce stadiu se afla acum proiectul?


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri