Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


O lege proasta blocheaza licitatia pentru autostrada Cernavoda-Constanta


Modificările adoptate luna trecută la Legea achiziţiilor publice dau peste cap desemnarea consultantului pe autostradă. Fără acesta, banca finanţatoare nu acceptă începerea lucrărilor.
 
Firmele Search Corporation şi Consitrans, la care se adaugă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), se ceartă în instanţă pe tema consultanţei autostrăzii Cernavodă-Constanţa
. CNADNR a desemnat constructorii care vor face lucrările, însă acestea nu pot începe, lipsind consultantul. Banca Europeană de Investiţii, care finanţează parţial proiectul, cere ca înainte de începerea lucrărilor să fie angajat consultantul care să le verifice. Într-o primă fază, justiţia a dat dreptate parţial uneia dintre firme, obligând compania de stat să reevalueze ofertele. Luna trecută, în timpul derulării licitaţiei, Guvernul a adoptat HG nr. 834 care introduce alte criterii la desemnarea câştigătorului. Potrivit hotărârii, pentru ca o ofertă să fie acceptată trebuie să aibă un preţ de peste 85% din media ofertelor altor cinci firme participante - dacă aceste oferte există şi sunt peste 85% din valoarea estimată, fie din valoarea estimată a contractului, în cazul în care nu există astfel de oferte. Modificările au dus la o dispută privitoare la aplicarea sau inaplicarea retroactivă a hotărârii în cazul de faţă, care prelungeşte disputa juridică şi riscă să blocheze licitaţia.
 
Disputa opune două dintre cele patru firme care au depus oferte de consultanţă la Compania de Autostrăzi. Firmele ofertante au fost Search Corporation, Consitrans, Arcadia Engineering şi Poyry Infra, iar disputa opune primele două firme. Oferta financiară a primei firme a fost de 1,7 milioane de euro, cu 1,1 milioane de euro mai puţin decât Consitrans, care a câştigat licitaţia. Propunerile lui Arcadia Engineering şi Poyry au fost considerate tehnic inacceptabile. Comisia de licitaţie a apreciat că oferta Search a fost subevaluată, neincluzând o bună parte din cheltuielile implicate de proiect. Astfel, firmei Search i s-a reproşat că nu a inclus plata suplimentară a personalului în weekenduri, conform Codului muncii.
 
Firma Search a contestat decizia la Curtea de Apel, afirmând că CNADNR nu i-a comunicat exact motivele descalificării, şi şi-a susţinut în continuare oferta, afirmând că a inclus în aceasta toate elementele. Într-o primă pronunţare, Curtea de Apel a obligat CNADNR la reevaluarea ambelor oferte. Disputa se desfăşoară acum în jurul aplicabilităţii la reevaluarea ofertelor a HG nr. 834, elaborată tocmai în perioada licitaţiei. În funcţie de aceasta, câştigătorul licitaţiei poate fi altul.
 
„Luarea în calcul a hotărârii şi evaluarea ofertei Search în funcţie de prevederile acesteia nu reprezintă o aplicare retroactivă a legii, deoarece este vorba doar de modificarea normelor de aplicare a ordonanţei achiziţiilor, nu de schimbarea prevederilor acestei ordonanţe“, spune un oficial implicat în licitaţie, care susţine oferta Consitrans. Potrivit lui, oferta firmei Search s-ar fi situat la 35% din valoarea estimată în anunţul de participare şi la 50% din valoarea medie a ofertelor. În ambele cazuri, oferta Search ar trebui respinsă. Hotărârea în cauză nu face referire la momentul de la care se aplică, lăsând aceasta la interpretarea juriştilor. Celălalt punct de vedere, susţinut de firma Search, este că aplicarea prevederilor hotărârii, elaborată exact în perioada derulării licitaţiei, ar fi o aplicare retroactivă a legii. „Vom contesta licitaţia dacă oferta va fi analizată prin prisma prevederilor acestei hotărâri. Ar fi un caz unic în care rezultatele licitaţiei ar fi judecate în funcţie de prevederi apărute ulterior“, spune Search. Deocamdată, CNADNR foloseşte Direcţia de drumuri Constanţa pentru verificarea proiectului tehnic la care se lucrează acum, însă lucrările nu vor putea începe decât după selectarea consultantului.
Data: 25.08.2009 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 179 ori.
Cuvinte cheie: autostrada soarelui,Cernavoda,Constanta

 1-20din 85 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circulația rutieră pe Autostrada Soarelui, oprită temporar
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi după-amiază, din cauza unui incendiu la o miriște din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulația fiind deviată spre DN 3, pe ambele sensuri, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Potrivit Centrului Infotrafic, incendiul a izbucnit luni, în jurul orei 15.00, la o miriște din apropierea Autostrăzii București-Constanța, în dreptul kilometrului 121, fumul reducând considerabil vizibilitatea și punând în pericol siguranța circulației rutiere. Astfel, Poliția Rutieră a luat măsura opririi temporare a traficului, până la stingerea focului. Circulația pe sensul către București se desfășoară deviat de la kilometrul 145, prin Fetești, pe DN 3 și pe sensul către Cernavodă, de la kilometrul105, prin Drajna, tot pe DN3, precizează sursa citată (Mediafax)

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
Utilizator:
infrastructura.haos
radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
Utilizator:
am auzit ca ar fi radare fixe pe Autostrada Soarelui. Am auzit ca unii ar fi primit acasa amenda. Stiti ceva despre astea?

Autostrada Soarelui ->Discreție totală la Centura Soarelui
Utilizator:
bahntm
La doi pași de intrarea în orașul Ovidiu, într-o discreție totală din partea autorităților, se lucrează de zor la Centura Soarelui, cu profil de autostradă, care va ocoli Constanța pe o lungime de 22 kilometri. Celălalt tronson al Autostrăzii Soarelui, de 51 de kilometri, întâmpină dificultăți din cauza problemelor arheologice și a exproprierilor. Șoseaua de centură începe la Ovidiu, ocolește vestul Constanței, trece peste DN 3, ocolește satul Lazu și se oprește la Agigea, în DN 39, chiar înainte de podul peste Canalul Dunăre-Marea Neagră. Centura Constanței e finanțată de BERD și de Guvernul Romaniei, valoarea totală a investiției fiind de 145 milioane euro. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862940/Discretie-totala-la-Centura-Soarelui/

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
Utilizator:
Salut se stie cumva s-a terminat licitatia pt tronsonul (oanele) Cernavoda-Constanta? Si daca da cand se vor apuca de lucru. :(


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri