Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


O autostradă de parcari suspendate


Cu actele primăriei pe masă, Sorin Oprescu a mai înregistrat un succes de public: a dat-o afară pe Elena Udrea din parcare. Trecând însă peste momentul aplauzelor, rămân trei mici probleme. Una ar fi că Udrea nu mai era în parcare. Alta – că înlocuitorii lăsaţi de ea la barierele firmei Dalli o să se judece cu Bucureştiul la nemurire. Vorbim aici de o afacere pornită în ‘95, când nu se inventaseră clauzele de reziliere, şi prelungită în 2005 de interimatul Murgeanu

. Cu ce se va alege Bucureştiul din această lovitură mediatică dată reginei parcărilor? Foarte posibil – cu o gaură de vreo patru milioane de lei, reprezentând profitul Dalli pe doi ani, cât mai avea contract. A treia problemă e că, orice i-ar face Oprescu lui Udrea, Bucureştiul tot fără parcări e.

Specialiştii spun că orice oraş are nevoie de locuri de parcare (altele decât cele de reşedinţă) reprezentând aproximativ 40 la sută din numărul de maşini care trec zilnic prin oraşul respectiv. Asta ar însemna, în cazul Capitalei, aproape 700.000 de locuri. Să socotim ce avem acum: 2.500 taxate de Dalli.

 Încă vreo 2.000 în garajele subterane de la Inter şi de la Obor, tot ale lui Dalli – rămase de pe vremea lui Ceauşescu. Rapoartele lui Videanu, care includ probabil şi o mare doză de optimism, mai aduc 100.000 – realizate prin „bordurizarea” care a muşcat din trotuare. Adunând euforic, nu ajungem nici la 20 la sută din necesar.

Şi acum, să vedem la ce să ne aşteptăm. Cele mai îndrăzneţe planuri ale lui Videanu nu prevedeau, pentru următorii cinci ani, decât 50.000 de noi locuri de parcare (sub-/supraterane) în 69 de locaţii, din care doar 22 au fost identificate. Comparând cu necesarul din momentul acesta, proiectele sunt ceva mai puţin decât un fleac. Comparând cu creşterea anuală a parcului auto în Bucureşti (30 la sută), e fix zero. Un zero care costă totuşi 2.000 de euro metrul pătrat, de parcă s-ar construi vile. De suma aceasta depind însă lucrări cu mult mai scumpe: marea asfaltare şi marea semaforizare (1,3 miliarde de euro), marile pasaje (Iancului, Răzoare, Piaţa Sudului). Pentru că degeaba faci şosele ca-n palmă şi dirijezi rablele prin satelit, dacă n-ai pe unde să treci, de maşini parcate.

N-are rost să ne uităm acum la ce a promis candidatul Oprescu, pentru că ar trebui să dezbatem chestiuni aproape filozofice, gen „dezvoltarea spaţiului public urban în folosul bucureştenilor”. Am putea spune totuşi că, atacând-o pe Elena Udrea, şi-a bifat  punctul din program referitor la „urbanismul clientelar”.

Una peste alta, nu se ştie sigur dacă Bucureştiul are nevoie de autostrada suspendată a lui Oprescu. Dar e clar că de o droaie de parcări suspendate chiar are nevoie.

 

Data: 14.07.2008 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 275 ori.
Cuvinte cheie: paracari Bucuresti,Oprescu,suspendate

 1-20din 194 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
infrastructura.haos
Au inceput lucrarile la centura de nord a capitalei. Lucrarile ar trebui sa finalizate in doi ani. Lucrarile presupun largirea la 2 benzi pe sens. Este binevenita aceasta lucrare, insa cred ca era nevoie de mai mult de doua benzi pe sens, avand in vedere traficul in continua crestere si mai ales ca se va mai adauga o autostrada (cea spre Brasov).

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
most
Am circulat si eu pe acea sosea din Moldova acum 3 ani si am ramas cu o buna impresie. Am plecat de la Bucuresti spre Urziceni si apoi spre Bacau. Ce mi-a placut a fost ca, desi era prevazuta in acelasi stil cu Bucuresti-Urziceni, adica cu doua benzi de circulatie si doua de refugiu (folosite si alea de multi pentru deplasare), pe multe portiuni a fost realizata cu patru benzi normale. Poate ca fondurile nu le permiteau, dar au faut ce trebuie. Chiar si pe portiunile mai inguste, podetele sunt realizate la dimensiune normala care sa permita dezvoltarea ulterioara fara complicatii. Prevazatori baietii! Decat combinatii penibile ca intre Bucuresti si Urziceni, mai bine asa. Acolo, pe langa Adjud parca, am intalnit prima statie de benzna din Romania (asa cum am vazut in strainatate) compusa din doua parti identice, plasata fiecare pe un sens. Cu restaurante, parcari, dotari moderne si o curatenie destul de neobisnuita la vremea aceea pentru o benzinarie. Soseaua asta imi aduce aminte d


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri