Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Nici un euro din fonduri UE pentru autostrazi


autostrazi Romania,fonduri europene » Traian Basescu acuza reprezentantii Ministerului Transporturilor ca nu au facut demersuri pentru finantarea autostrazilor.

»Desi programul de constructie de autostrazi prevede 2.089 km pana in 2013, pana in prezent in Romania nu exista decat 280 kilometri.

Criticand stadiul proiectelor ce privesc constructia de autostrazi, presedintele Traian Basescu a afirmat ieri, in cadrul intalnirii cu membrii corpului diplomatic, ca "se termina anul 2008 fara sa reusim sa tragem nici un euro (din cele 5,5 miliarde) destinat constructiei de autostrazi, fara sa fi lansat nici un program de constructie de autostrazi, ceea ce ridica o mare problema, care nu este a Bruxelles-ului, ci este a noastra"
.
In replica, Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ca a depus cereri de finantare la UE pentru patru tronsoane de autostrada, respectiv Timisoara-Lugoj, Arad-Timisoara, Cernavoda-Constanta si centura la profil de autostrada a Constantei.


Conform programului de constructie de autostrazi elaborat de Ministerul Transporturilor pentru 2007-2013, se prevede ca la finele perioadei sa avem terminati 2.089 kilometri de autostrada. Pana in prezent in Romania s-au finalizat doar 280 de kilometri. Ceea ce inseamna ca in urmatorii 5 ani tara noastra ar trebui sa construiasca anual aproape 400 km de autostrada. Intarzierile sunt cauzate de faptul ca pentru fiecare proiect in parte termenele prevazute pentru etapele premergatoare - studii de fezabilitate, proiecte tehnice, caiete de sarcini, finantare si exproprieri au durat cu pana la 4-5 ani mai mult decat se estimase initial.

"Sigur, este un aspect care tine pur si simplu de Romania, de incompetenta; altfel spus, va trebui sa derulam un efort care sa ajute recuperarea programelor de constructie de autostrazi, de modernizare a cailor ferate cu bani comunitari", a afirmat presedintele. Responsabili din cadrul Comisiei Europene – Departamentul Transporturi – au afirmat, in legatura cu fondurile UE destinate constructiei de autostrazi, ca "suma de 5,5 miliarde euro este suma care poate fi accesata de autoritatile romane pentru constructia de autostrazi pana in 2013".


In total, Romania poate accesa 19 miliarde euro pana in 2013, din care cea mai mare parte revin agriculturii, urmata de transporturi si infrastructura. Aceiasi reprezentanti CE au apreciat insa ca "este aproape imposibil ca Romania sa nu fi primit nici un ban pentru constructia de autostrazi, deoarece Comisia plateste oricum o suma pentru lansarea proiectelor si in nici un caz nu cere si nu verifica vreun studiu de fezabilitate, aceasta sarcina cazand in seama autoritatilor romane". Ca raspuns la afirmatiile lui Traian Basescu, Ludovic Orban a declarat, pentru Mediafax, ca Ministerul Transporturilor a depus cereri de finantare la Uniunea Europeana pentru patru tronsoane de autostrada de pe Coridorul IV de transport paneuropean, respectiv Timisoara–Lugoj, Arad-Timisoara, Cernavoda-Constanta si centura la profil de autostrada a Constantei.
Accesarea fondurilor europene nu a constituit o problema pentru autoritatile romane doar dupa aderare, o buna parte din proiectele cu finantare ISPA fiind reziliate sau intarziate, aspect admis recent si de Eugen Teodorovici, secretar de stat la Finante, intr-un interviu acordat Business Standard.

Finantari
Suma alocata in cadrul Programului Operational Sectorial de Transport este de 5,7 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, potrivit lui Stefan Szobotka, purtatorul de cuvant al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. "Ghidul beneficiarului a fost finalizat abia anul acesta. Din cele 5,7 miliarde euro, doar 2,4 vor fi destinate pentru autostrazi, respectiv dezvoltare regionala. Pentru autostrazi, pe ansamblu, revin 1,7 miliarde euro", a precizat Szobotka. Reprezentantii Ministerului Transporturilor au anuntat ca in prezent sunt in pregatire trei cereri de finantare pentru trei sectoare de autostrazi si sunt deja trimise spre finantare alte cereri pentru lucrari de infrastructura. Pentru un proiect, conditia necesara obtinerii finantarii este finalizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic.
Data: 03.09.2008 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 216 ori.
Cuvinte cheie: fonduri europene,autostrazi Romania

 1-20din 200 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
infrastructura.haos
Au inceput lucrarile la centura de nord a capitalei. Lucrarile ar trebui sa finalizate in doi ani. Lucrarile presupun largirea la 2 benzi pe sens. Este binevenita aceasta lucrare, insa cred ca era nevoie de mai mult de doua benzi pe sens, avand in vedere traficul in continua crestere si mai ales ca se va mai adauga o autostrada (cea spre Brasov).

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
most
Am circulat si eu pe acea sosea din Moldova acum 3 ani si am ramas cu o buna impresie. Am plecat de la Bucuresti spre Urziceni si apoi spre Bacau. Ce mi-a placut a fost ca, desi era prevazuta in acelasi stil cu Bucuresti-Urziceni, adica cu doua benzi de circulatie si doua de refugiu (folosite si alea de multi pentru deplasare), pe multe portiuni a fost realizata cu patru benzi normale. Poate ca fondurile nu le permiteau, dar au faut ce trebuie. Chiar si pe portiunile mai inguste, podetele sunt realizate la dimensiune normala care sa permita dezvoltarea ulterioara fara complicatii. Prevazatori baietii! Decat combinatii penibile ca intre Bucuresti si Urziceni, mai bine asa. Acolo, pe langa Adjud parca, am intalnit prima statie de benzna din Romania (asa cum am vazut in strainatate) compusa din doua parti identice, plasata fiecare pe un sens. Cu restaurante, parcari, dotari moderne si o curatenie destul de neobisnuita la vremea aceea pentru o benzinarie. Soseaua asta imi aduce aminte d


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri