Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Muncitorii romani de la Autostrada Transilvania presati sa plece! Bechtel vrea in locul lor turci


O parte din angajaţii români care lucrează pe şantierul Autostrada Transilvania susţin că angajatorul, compania americană Bechtel, vrea să renunţe la muncitorii autohtoni şi să aducă în locul lor turci. În urma evaluărilor profesionale, angajaţii români susţin că sunt plătiţi cu 75% din salarii şi sunt presaţi să plece “de bunăvoie”. În schimb, sute de turci primesc, la calificări inferioare, lefuri de trei sau chiar patru ori mai mari. Conform informaţiilor obţinute de bihoreanul.ro, de la Autostrada Transilvania au fost daţi afară, doar în ultima lună, peste 200 de muncitori români


Sub pretextul că au devenit incompetenţi, neglijenţi sau leneşi, sute de angajaţi români au primit evaluări profesionale, care i-au transformat, din angajaţii celui mai mare proiect de infrastructură din România, în şomeri
. Angajaţii români care lucrează în judeţul Bihor spun că, în locul colegilor lor români, sunt aduşi turci, deşi majoritatea nu au permise de muncă eliberate de autorităţile române. Cei mai mulţi dintre şefii de departamente sunt turci, fiindcă Bechtel lucrează în România cu firma Enka, din Ankara, cu care a făcut un joint-venture.


”Un necalificat turc ia 850 de euro pe lună, iar unul cu funcţie trece de 2.000 de euro, de trei până la şase ori mai mult ca un român. Banii îi primesc pe card, iar aici iau un fel de diurnă de 400 de euro. Tehnicienii de la firma franceză Scetaroute, angajată de Guvern să verifice calitatea lucrărilor, constată numeroase defecte la lucrările făcute de ei”, a declarat pentru bihoreanul.ro angajatul G.H. de pe şantierul Bechtel din judeţul Bihor.


Şi muncitorii Bechtel de pe tronsonul 2 B, de pe şantierul clujean Săvădisla, sunt nemulţumiţi de salariile lor şi de faptul că nu cunosc motivele pentru care primesc calificativele de care depinde slujba lor. “Lucrez sâmbăta şi duminica ca muncitor necalificat şi, pe lângă faptul că primesc doar 600-700 lei, primesc şi un calificativ de 6 fără să primesc vreun argument”, a declarat pentru ZF Transilvania, I.B muncitor de 30 de ani de pe şantier. Un alt muncitor a declarat că a câştigat un maxim de 1.900 lei într-o lună, dar că acest câştig a fost aşa de mare pentru că a lucrat sâmbătă şi duminică şi chiar nopţile uneori. El declară că a primit un calificativ de 2 fără să cunoască motivele şi că intenţionează să îşi dea demisia. El urmează exemplul altor 2 colegi care nu au făcut faţă condiţiilor şi au hotărât să plece.

 

I.C. este un maistru de drumuri şi poduri cu o experienţă de 40 de ani în acest domeniu şi a primit un calificativ de 2. “Vin alţii care îi promovează peste mine şi au note de 7,8, iar eu care am o experienţă de 40 de ani primesc doar 2 fără să ştiu care este motivul acestei note. Toată lumea e nemulţumită de salariile oferite de Bechtel, însă nu pot să zic exact care este salariul meu”, a mărturisit I.C.
Un alt şofer, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a declarat că a luat nota 8, dar a confirmat că, atunci când muncitorii cer detalii în privinţa notelor, nu li se prezintă situaţia. El a susţinut faptul că, dacă eşti şofer eşti protejat pe şantier, pentru că Bechtel are mare nevoie de oameni în acest domeniu. Conform angajaţilor chestionaţi pe şantierul Săvădisla, cei ce primesc nota 2 li se reduce salariul, iar cei ce primesc nota 1 sunt propuşi pentru a fi daţi afară.


Conform ”Procedurilor Interne” ale companiei Bechtel, notele de până la 6 inclusiv înseamnă că, automat, salariul se scade la 75%, iar angajatul poate fi concediat oricând. Acest risc îi pândeşte acum pe sute de angajaţi de la cele patru puncte de lucru din Bihor (Chiribiş, Suplac, Sărsig, Sălard), din toate departamentele (Structuri, Terasamente, Echipamente, Aprovizionare).
Mulţi dintre oamenii care sunt pe şantierul Bechtel au venit, cu doi ani în urmă şi anul trecut, atraşi de salariile peste media din firmele de construcţii autohtone. Mulţi au venit din Tulcea, Mureş, Gorj, Constanţa, atraşi de lefuri de minim 14 milioane de lei ”în mână”. Însă, după ce şi-au lăsat familiile şi s-au mutat în tabăra de muncă la Chiribiş sau cu chirie prin Marghita şi satele învecinate, după ce au luat credite de la bănci, s-au trezit că, rând pe rând, îşi pierd locurile de muncă.


Puse la dispoziţia reporterilor de la bihoreanul.ro, evaluările confirmă spusele muncitorilor. De pildă, evaluarea lui E.F. este de nota 10 la toate criteriile. La ”Siguranţă”, despre respectivul salariat se arată că ”demonstrează permanent angajament faţă de politica Zero Accidente şi susţine Programul de Siguranţă printr-un comportament sigur, respectând toate regulile”. La criteriul ”Performanţa de lucru” i se atestă că ”este responsabil pentru acţiunile sale şi efectuează sarcinile la timp, în mod constant şi la un standard ridicat, îşi exprimă ideile clar şi ascultă activ, abordează provocările legate de muncă cu entuziasm şi creativitate”. În ce priveşte ”Respectarea Procedurilor şi Reglementărilor Interne ale Companiei”, ”se comportă în conformitate cu reglementările şi procedurile proiectului”, iar la capitolul ”Prezenţă” spune că ”respectă programul de lucru şi vine la lucru în mod regulat, fără absenţe”. Totuşi, nota primită a fost 2. Adică, potrivit grilei de interpretare a notelor, ”angajatul nu reuşeşte să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu şi să răspundă aşteptărilor”.


Reprezentanţii Bechtel susţin că nu există niciun conflict cu angajaţii de pe şantierul Autostrada Transilvania. “ Nu este nici un conflict cu angajaţii Bechtel, iar calificativele le sunt prezentate şi explicate fiecărui în parte. Dacă oamenii sunt notaţi cu un calificativ mic şi sunt daţi afară înseamnă că motivul principal este că aceştia nu dau randament” a declarat Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al Bechtel. Oficialii Bechtel susţin că vor să păstreze procentajul de români în numărul angajaţilor şi că vor să rămână la nivelul de 93% români, chiar dacă unii angajaţi sunt concediaţi.
Compania americană Bechtel are 2.916 angajaţi care lucrează în momentul de faţă la autostradă, 93% dintre ei fiind de naţionalitate română. Din numărul total de angajaţi, doar 10% (294) sunt muncitori necalificaţi, iar restul de 2.622 sunt muncitori calificaţi. “Estimăm că, pentru perioada de vârf a construcţiilor, care va fi atinsă în 2010, compania noastră va avea peste 8.000 de angajaţi”, a declarat Bogdan Sgârcitu, director de comunicare al Bechtel.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor nu are o evidenţă clară a ponderii de angajaţi turci, şi nici nu poate arăta câţi au permise de muncă eliberate de autorităţile române pentru Bechtel. În schimb oficialii sunt consternaţi de valul de concedieri. ”La începutul lunii iunie, în Bihor erau pontaţi la Bechtel 1.137 de persoane, iar la finele aceleiaşi luni mai erau 958. Este inexplicabil, în condiţiile în care Bechtel are aşa mult de lucru!”, a declarat Inspectorul şef Liviu Lupea.


 

 

Istoria Bechtel – autostrada Transilvania


Proiectul Autostrăzii Transilvania a fost demarat de Guvernul PSD, înaintea alegerilor din 2004. Potrivit contractului, încheiat fără licitaţie, Autostrada va avea 415 kilometri, între Oradea-Cluj-Târgu Mureş-Sighişoara-Braşov. Preţul urma să fie de 2,2 miliarde euro, iar termenul de finalizare anul 2012. Fiindcă în 2005 ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre a încercat o renegociere a preţului, iar lucrările au fost întrerupte, termenul a fost prelungit până în anul 2013.
În Bihor se desfăşoară lucrări ce leagă Suplacu de Barcău de localitatea clujeană Mihăeşti (Secţiunea 3 B) şi cele între Suplac-Borş (Secţiunea 3 C). Traseul exact este Borş - Satu Nou (Biharia) – Fegernicu Nou – Chişlaz – Chiribiş - Suplacu de Barcău. Oficialii Bechtel au promis că anul acesta vor fi daţi în folosinţă, până în octombrie, primii 25 de kilometri de autostradă, pe teritoriul judeţului Cluj, tronsonul 2 B.

Data: 08.07.2008 , Sursa: Clujeanul
Acest articol a fost vizualizat de : 176 ori.
Cuvinte cheie: Autostrada Transilvania,Cluj,Brasov, Bors

 1-20din 306 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri