Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Ministrul Berceanu ne anunta ca dupa Romania zapezilor dam in Romania gropilor: Am dat toti banii pe deszapezire, sa nu ne intrebati la vara de ce nu


Ministrul Radu Berceanu: La vară o să întrebaţi de ce avem gropi. Am dat toţi banii pe deszăpezire

1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere
Ministrul Berceanu ne anunţă că după România zăpezilor dăm în România gropilor

"Iarna asta ne-a dat peste cap cu toate sumele alocate la întreţinere, care la ora actuală sunt depăşite de vreo patru ori şi probabil că o să luăm de la reparaţii şi la vară o să ne întrebaţi de ce avem gropi sau de ce nu am asfaltat, nu am mai terminat o bucată de drum", spune ministrul Transporturilor
. Seful directiei de intretinere din cadrul Companiei de Drumuri, Florin Dascalu, ne da si orizontul de timp: "In aprilie vom ramane fara bani". Cititi in paginile 2 si 3 cati bani castiga companiile care fac sau nu deszapezire in Romania, cum pierd bani transportatorii de marfuri, dar si companiile de stat precum CFR pentru ca tara e blocata de nameti.

Ministrul: Vedeti si dumneavoastra ce e afara

Ministrul a precizat ca pe drumurilenationale sunt scoase circa 2.800 de utilaje care actioneaza si ele cum pot: "Vedeti si dumneavoastra ce e afara. Se intampla, daca va uitati la televizor, la Stiri si in Statele Unite, cand vine o vreme din asta mai avem si astfel de probleme".

Anul acesta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), in responsabilitatea careia se afla toate drumurile nationale si cele doua autostrazi, are alocate pentru intretinerea drumurilor, pentru tot anul, putin peste 110 milioane de euro, dintre care aproape 60 de milioane de euro reprezinta datorii pentru lucrarile de anul trecut. Practic, banii care vor mai ramane la bugetul de intretinere dupa plata deszapezirii vor trebui sa ajunga pentru reabilitarea retelei de drumuri nationale de peste 16.000 de km si a celor 260 de km de autostrada la care se adauga si tronsonul de 42 de km finalizati din Autostrada Bechtel. Cele doua autostrazi, A1 si A2, au fost inchise, partial sau total, in ultimele doua zile, explicatia oficiala fiind ca viscolul asaza la loc mult prea repede zapada pentru ca activitatea utilajelor de deszapezire sa fie concludenta.

Din primavara nu mai sunt bani pentru peticit drumuri

"Cel mai probabil in aprilie vom ramane fara bani. Asta inseamna ca nu vom putea incepe campania de reabilitare a drumurilor pentru sezonul estival. Practic toti banii pe care ii avem se vor duce pe deszapezire si pe plata datoriilor", a declarat pentru Gandul Florin Dascalu, directorul directiei de intretinere a drumurilor din cadrul CNADNR.

In timp ce mare parte dintre cele mai importante artere de circulatie din Romania, printre care si cele doua autostrazi, sunt blocate, partial sau total, de zapada, oficialii ministerului spun ca nu au ce face atat timp cat au loc, in acelasi timp, trei fenomene: viscoleste, soferii se inghesuiesc pe arterele semiblocate si utilajele scoase pe drumuri incearca, pe cat posibil, sa faca loc traficului prin nameti. "Nu poti stapani la perfectie acest fenomen. Nu poti avea in acelasi timp pe drum si utilaje de deszapezire si un trafic fluent. Nu ai ce sa-i faci", ne-a declarat Dorina Tiron, director general al CNADNR. In ceea ce priveste solutiile, Tiron spune ca acestea ar exista dar ca, din diverse motive, ele nu sunt puse in practica.

Una dintre ele o reprezinta montarea din timp a parazapezilor la marginile drumurilor, pe portiunile cele mai expuse viscolului, nemaiexistand astfel riscul ca zapada de pe camp sa fie adusa de vant pe drum imediat dupa trecerea utilajului de deszapezire.

Misterul parazapezilor

In acest moment in Romania sunt instalati 120 de km de parazapezi, necesarul total estimat fiind de peste trei ori mai mare, respectiv de circa 400 de km. Intrebata de ce nu s-au instalat mai multe elemente de oprire a viscolului, Tiron a explicat ca totul s-a schimbat dupa '89.

"Inainte de '89 parazapezile erau amplasate, de o parte si de alta a drumului, pe mai multe randuri. Din momentul in care au aparut proprietarii insa nu am avut ce face. Fara acordul lor noi nu putem monta nimic acolo. Unii refuza din start acest lucru, pentru ca le scade din suprafata cultivata, altii solicita diverse sume de bani pentru a semna".

Tiron a mentionat ca sunt si multe cazuri in care parazapezile sunt furate pentru a fi duse la fier vechi. In ceea ce priveste afacerile companiilor care au semnat contracte de deszapezire, nu toti patronii vor putea profita de viscolul ce a cuprins drumurile din Romania. CNADNR promoveaza, la nivel de regionale, doua mari tipuri de contracte: cele fixe, care se platesc la kilometru de drum intretinut, si cele variabile, care pornesc de la un "pachet" de servicii de baza, costurile finale urmand sa fie calculate in functie de numarul de ore lucrate sau petrecute cu parcul auto in pregatire pentru interventii.
Data: 09.02.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 119 ori.

Cuvinte cheie: Ianra,Berceanu,deszapezire,gropi,finantare

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 60 »

Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri