Miniştrii Transporturilor şi Culturii s-au contrat în Guvern pe tema Autostrăzii ...


Miniştrii Transporturilor şi Culturii s-au contrat în Guvern pe tema Autostrăzii Cernavodă-Constanţa, Boagiu acuzând că proiectul este întârziat deoarece Cultura nu a efectuat descărcări arheologice, iar Kelemen demonstrând că şi-a făcut treaba, dar Transporturile nu au prevăzut bani în acest sens, informează Mediafax.

Discuţia a avut loc în şedinţa de miercuri a Guvernului, unde ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a reclamat că lucrările la Autostrada Cernavodă-Constanţa sunt întârziate, deoarece Ministerul Culturii nu a efectuat descărcările arheologice pe tronsonul Medgidia-Constanţa

.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a replicat insă că ministerul are doar atribuţii de avizare a dosarelor intocmite de arheologi, documentaţia fiind trimisă ulterior spre Comisia Naţională de Arheologie.

El a explicat totodată că dosare legate de probleme arheologice au stat la minister maximum 26 de zile.

"In timpul acestei discuţii s-a susţinut că Ministerul Transporturilor nu a prevăzut in costul lucrării şi bani pentru săpături arheologice, că «a pus rigla pe hartă şi a tras linie» şi nu cerut date de la Ministerul Culturii in ceea ce priveşte posibilitatea existenţei unor situri arheologice", au relatat  surse participante la şedinţă.

Potrivit surselor, premierul Emil Boc s-a arătat nelămurit şi a cerut să ii fie prezentate date suplimentare, astfel că reprezentanţii Ministerului Culturii au cerut să le fie transmise mai multe dosare de la sediul instituţiei. Documentele au ajuns la Guvern şi au relevat că astfel de probleme sunt inregistrate in mai multe proiecte de autostrăzi şi că din 11 situri arheologice existente pe traseul acestora, in opt locaţii sunt probleme legate de exproprieri.

In urma discuţiilor, premierul a cerut să fie format un grup de lucru, cu reprezentanţi din Ministerul Culturii, Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care să ii prezinte in maximum două săptămani un raport pe această temă.

Construcţia autostrăzii a fost impărţită in două tronsoane, respectiv Cernavodă-Medgidia şi Medgidia-Constanţa, care au o lungime totală de 52 de kilometri.

Contractul pentru execuţia tronsonului Cernavodă-Medgidia, in valoare de 634,4 milioane de lei, fără TVA, a fost atribuit companiei franceze Colas, in timp ce la sectorul Medgidia-Constanţa lucrează companiile Astaldi şi Max Boegl, pentru 211 milioane de euro.

In vara anului trecut, Radu Berceanu, in acel moment ministru al Transporturilor, aprecia că Autostrada Cernavodă-Constanţa va fi finalizată pană la sfarşitul anului 2011, dar că şoferii vor putea circula pe acest tronson pe un singur fir, probabil din iunie 2011, cand vor fi incheiate şi lucrările la calea ferată Bucureşti-Constanţa. Berceanu avertiza insă că lucrările la tronsonul Medgidia-Constanţa sunt "puţin rămase in urmă" din cauza problemelor arheologice.

"Din cele trei consorţii care lucrează, două dintre ele stau foarte bine, din păcate este puţin mai oarecum rămas in urmă cel de la mijloc. Nu este numai vina lor, am avut o porţiune pe care s-au descoperit nu ştiu ce vestigii arheologice care ne-a făcut pană la urmă să ne pierdem orice răbdare şi să schimbăm traseul autostrăzii pe vreo 5 kilometri. Avem o pădurice care e in Natura 2000 şi de care nu ne putem atinge, dar care in mijloc are o unitate militară. De un an şi ceva facem tot felul de incercări de a găsi o formulă să rezolvăm situaţia", a spus atunci Berceanu.

In noiembrie 2010, noul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, pentru Gandul, că pană la sfarşitul anului 2011 se va putea circula pe autostradă de la Bucureşti la Constanţa şi că nu va mai fi acceptată nicio intarziere, firmele fiind somate să efectueze lucrarea.


Data: 13.01.2011 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 172 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi Romania

tweet This! Distribuie   rss

Citeste si...


» Vizibilitatea pe autostrada A2 este redusă din cauza ceţii.

» Tronsoanele de autostrada Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva sunt o prioritate pentru 2011

» Planuri mari pentru autostradă

» După doi ani de lupte în instanţă, contractul pentru reabilitarea Bulevardului Dorobanţilor din Brăila a fost, în sfârşit, atribuit

Cum au râs miniştrii de „bibilicile” lui Botiş. PLUS - Cearta pe autostrada care nu se mai termină

» Arhitectul-şef al Capitalei se dezice de Pasajul Basarab

Miniştrii Transporturilor şi Culturii s-au contrat în Guvern pe tema Autostrăzii ...

» Pasaj decorat cu 1,5 milioane de lei

Pasajul Lipscani devine Latin: Oprescu investeşte 440.000 de euro într-o frescă

Cluj: O femeie a murit lovită de bucăţi dintr-un pasaj de cale ferată care fusese izbit de ...
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circulaþia rutierã pe Autostrada Soarelui, opritã temporar
infrastructura.haos:

Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi dupã-amiazã, din cauza unui incendiu la o miriºte din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulaþia fiind deviatã spre DN 3, pe ambele sensuri, informeazã Centrul Infotrafic din cadrul Poliþiei Române. Potrivit

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
infrastructura.haos:

radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
infrastructura.haos:

Conform calendarului Autostradazii Cernavoda - Constanta, Semnarea contractului de "Proiectare si Constructie" ar trebui sa aiba loc la 28.02.2008 iar perioada de executie 15.03.2008 si 15.03.2010.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
Lutic:

in sfarsit se pare ca vor incepe lucrarile iar centura constanta cica va fi gata in data de 1 mai 2011

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
daniel28:

Nici macar nu s-a licitat. In derulare este doar invitatia la precalificare pt centura Constantei, la care documentatiile se depun pana pe 17.08.2007. Asa ca mai ai de asteptat.