Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Miliardele CNADNR, pe consultanta, dar fara autostrada


Simona Neagu, avocatul care s-a ocupat de negocierea contractului dintre CNADNR şi Bechtel, a fost acţionată în instanţă. Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, afirmă că respectivul contract, încheiat între avocat şi companie, a fost realizat fără respectarea prevederilor legale. Avocatul CNADNR  a afirmat că Simona Neagu a negociat un contract deficitar pentru statul românCompania Naţională de Autostrăzi vrea să recupereze în instanţă sumele  reprezentând onorariul de circa şase milioane de euro atribuit avocatei Simona Neagu, avocat care a acordat consultanţa pentru proiectul Autostrada Transilvania
. Motivele invocate de către reprezentanţii CNADNR au fost că respectivul contract a fost acordat fără respectarea prevederilor legale. Astfel, reprezentanţii companiei de autostrăzi recomandă conducerii ministerului "identificarea de către Direcţia Juridică a companiei a căilor de acţiune prin care să se constate în instanţă neîndeplinirea, în parte, a obligaţiilor contractuale asumate de societatea de avocaţi Simona Neagu şi, pe cale de consecinţă, recuperarea sumelor executate silit fără drept". Potrivit Biroului de presă al Ministerului Transporturilor: "Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) întreprinde măsuri pentru aplicarea legii, în sensul recuperării în instanţă a sumelor reprezentând onorariul acordat avocatului pentru negocierea contractului de construire a Autostrăzii Transilvania". Cu alte cuvinte, CNADNR vrea să recupereze în instanţă onorariul exorbitant atribuit avocatei Simona Neagu. Onorariul de succes a fost de 4,5 milioane de euro, la care se adaugă încă aproape un milion de euro pentru negocieri şi consultanţă. Totuşi, legislaţia în vigoare la data încheierii contractului nu prevedea posibilitatea ca avocatul să beneficieze de onorariu de succes. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şi-a exprimat în numeroase rânduri nemulţumirea faţă de modul în care statul a negociat şi parafat contractul cu Bechtel. Conform acestuia, „de pe urma unui contract de două pagini, Simona Neagu a câştigat şase milioane de euro. Acest contract este unul politic, pentru că s-a facut o presiune intensă pentru ca el să fie încheiat în 2003”, a spus Berceanu.

Onorarii peste onorarii

Simona Neagu, avocat în Baroul Bucureşti, a obţinut 5,2 milioane de euro pentru asigurarea de consultanţă juridică Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Contractul dintre avocatul bucureştean şi companie este defalcat în mai multe părţi. În primă fază, avocatul bucureştean a încasat un onorariu în valoare de 150.000 de euro pentru etapa de iniţiere a contractului, etapă care constă în documentarea, studiul prealabil şi întocmirea primelor observaţii de către avocat după studiul proiectului de contract prezentat de americanii de la Bechtel. Al doilea onorariu, în cuantum de 500.000 de euro, revenea în urma etapei de negociere şi semnare, iar al treilea, dar nu cel din urmă, îl constituia aşa-zisul “onorariu de succes”, de 0,2 la sută din valoarea contractului de construire.

0,2 la sută = 4,5 milioane de euro

Cum în etapa iniţială, cel mai mare proiect de infrastructură din Europa a fost estimat la 2,225 miliarde de euro, onorariul de succes al avocatei Neagu se ridică la exorbitanta sumă de 4,5 milioane de euro. Dar încasările nu se opresc aici. La această sumă se adaugă onorariul de urmărire şi consultanţă până la intrarea în vigoare a contractului de construire. Nici mai mult, nici mai puţin de 25.000 de euro pe lună, sumă încasată însă doar pe parcursul a trei luni. O altă prevedere a contractului buclucaş dintre CNADNR şi Simona Neagu o constituie curioasa clauză de confidenţalitate. Or, în acest contract este vorba despre milioane de euro, cheltuiţi din banii publici, nu despre tranzacţii între companii private.  

Succes ilegal

Bizar este faptul că în noiembrie 2003, data semnării contractului dintre CNADNR şi Simona Neagu, legislaţia românească nu prevedea posibilitatea acordării onorariului de succes. Statutul profesiei de avocat a introdus posibilitatea stabilirii onorariului de succes abia în august 2004, acesta fiind obţinut cu titlu complementar, în funcţie de rezultat sau de serviciul furnizat. În aceeaşi ordine de idei, s-a constatat lipsa documentelor pe baza cărora avocatul a încasat onorariul de 150.000 de euro plus TVA pentru etapa de iniţiere. Suma de 48 de milioane de lei vechi a intrat în conturile avocatei mulţumită aplicării unui alt curs de schimb decât cel scontat în contractul de asistenţă juridică. Mai mult decât atât, în acelaşi contract nu s-a prevăzut nicio sancţiune, în eventualitatea în care avocatul nu-şi realizează total sau parţial obligaţiile asumate.

“Noi am cerut să se rezoluţioneze dosarul tocmai pentru nerespectarea obligaţiilor, pentru conflictele de interese şi prestarea necorespunzătoare a serviciilor. Doamna avocat Simona Neagu a primit fără licitaţie un contract în valoare de 6,193 milioane de euro. Potrivit declaraţiilor dânsei, aceasta se află în relaţii excelente cu domnul Mitrea, fostul ministru al Transporturilor. Noi intenţionăm să-l chemăm martor pe domnul  Mitrea, ca să vedem în ce constă natura excelentă a acestei relaţii. În urma serviciilor prestate de către Simona Neagu, statul român a plătit 720 de milioane de euro, în afara celor şase care îi revin, iar România nu are nici măcar un kilometru de autostradă. Bechtel lucrează cu cât vrea, cu ce cantităţi de material vrea, cum vrea şi pe unde vrea. Noi nu avem absolut niciun drept”, a declarat Ioan Băraş, avocatul CNADNR.
Data: 28.04.2009 , Sursa: Gazeta de Cluj
Acest articol a fost vizualizat de : 255 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Transilvania,costuri,finantare,buget,Bechtel,avocat

 1-20din 400 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri