Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Mike Mix, Bechtel: Intrebarea cand va fi terminata autostrada este buna


Şeful proiectului nu ştie nici când va fi terminată autostrada Transilvania şi nici cât va costa aceasta. Într-un interviu acordat ziarului Cotidianul explică de ce. Contractul semnat iniţial cu firma Bechtel prevedea ca termen de definitivare anul 2012, iar după renegocierea contractului în 2005, anul a devenit 2013. Se va respecta acest termen? Când va fi terminată autostrada?
Întrebarea dvs. e foarte bună, anume când va fi terminată
. Deocamdată nu ni s-a furnizat integral tot terenul şi accesul pe acesta. Sarcina mea este să iau cei 52 de kilometri (tronsonul 2B, Câmpia Turzii-Gilău - n.red.) şi să fac o autostradă. Deocamdată doar 84% din teren a fost achiziţionat. Veţi spune, aveţi suficient teren pe care puteţi lucra, dar situaţia seamănă cu foile unei cepe. Pe cinci la sută din teren nu s-a făcut descărcarea de sarcină arheologică, iar pe 56% din teren nu au fost mutate reţelele de utilităţi pentru a ne permite să facem munca. Dacă adăugaţi toate acestea rezultă că 38% din aliniamentul tronsonului din Cluj nu ne-a fost dat şi revin la întrebarea dvs., când va fi definitivat? Întreb şi eu, când ni se va da terenul integral să putem face lucrarea? Imaginaţi-vă că nu ni s-a dat o zonă continuă pentru a putea lucra, trebuie să sărim de la o zonă la alta. Avem intenţia de a munci cât de mult putem, dar nu putem munci continuu. Pe baza volumului de lucrări de efectuat vă putem spune când va fi gata autostrada, dar nu putem spune care este punctul de pornire (a lucrărilor - n.red.), aceasta este ceea ce vrem şi noi să ştim.

Preţul final al autostrăzii ni-l puteţi spune?
Sunt opt secţiuni diferite de construit, din care şase sunt în dezvoltare de către client (la acestea proiectarea pică în sarcina companiei de autostrăzi - n.r.), iar aceasta înseamnă că nu avem informaţii detaliate. Consultantul a făcut nişte estimări, dar aceste evaluări sunt în sarcina lui. Preţul depinde de câte noduri rutiere sunt, ce fel de teren este, ce soluţii de proiectare s-au ales. Aş vrea să analizăm şi să stabilim valoarea lucrărilor bazându-ne pe informaţii reale, cât de curând mi se dau aceste infomaţii.

Va depăşi zece miliarde euro?
Vă întreb din nou, cum va arăta acest proiect?

Autostrada nu are un preţ ferm, ci doar preţuri unitare pe tipuri de lucrări. Dumneavoastră aţi cumpăra o haină al cărei preţ nu îl ştiţi, ci doar preţul pe metrul pătrat de stofă, pe aţă, pe nasturi?
Răspunsul meu este că acum cinci ani preţurile erau stabilite, fixe, iar modificarea preţului rezultă doar din design. Responsabilitatea acestuia (pe şase tronsoane - n.red.) revine clientului care poate mări sau micşora cantităţile. Pe secţiunile pe care le proiectăm noi (două - n.r.) proiectele sunt revizuite de Consiliul Tehnico-Economic al companiei şi apoi urmărite de consultant. Singurele diferenţe sunt date de condiţiile de teren sau de cerinţele clientului.

De ce garanţia autostrăzii este doar de doi ani? Cum s-a ajuns la acest termen?
Garanţia putea să fie un an putea să fie doi sau mai mult. A fost cât a stabilit Guvernul la acea vreme (guvernul Adrian Năstase - n.red.). Acest termen a venit şi dintr-o înţelegere mutuală şi s-a părut că este o durată acceptabilă. În plus, sunt perioade adiţionale de garanţie care pot ajunge la zece ani (potrivit legislaţiei româneşti, garanţia pentru anumite componente ale unui proiect, cum ar fi corectitudinea proiectului este impusă prin lege la zece ani - n.r.).

Nu este puţin cinci kilometri de autostradă în câţiva ani?
Folosiţi cifra de 5 km, dar nu vedeţi numărul de structuri făcute, numărul de kilometri excavaţi, materialul de umplutură aşternut. Asfaltul este ultimul lucru care se face la un astfel de proiect. Dacă vă uitaţi la lucrările efectuate în acest an e uimitor ce am făcut. Cinci milioane de metri cubi excavaţi, adică de două ori volumul Casei Poporului, am terminat total sau parţial 30 de poduri pe tronsonul 2B, cantitatea de beton turnată este echivalentul unui bloc de zece etaje cu zece scări. Doar în primele nouă luni ale anului am turnat 125.000 de metri cubi de beton. Pe de altă parte, la începutul acestui an estimăm că vom putea face dublu, sperând că vom avea unde să lucrăm.

Un fost ministru român al Transporturilor a afirmat că aţi venit la el cu fostul ambasador al SUA, Nicholas Taubman. Este acest proiect strict economic sau implică şi aspectele politice?
Nu ştiu la ce perioadă vă referiţi. Din punctul de vedere al unei companii de construcţii, ceea ce suntem noi, am venit aici să construim o autostradă care să fie folosită de poporul român, am venit aici să facem treaba care ni
s-a cerut. Eu nu ştiu de o astfel de întâlnire, dar nu mi se pare ciudat ca un ambasador să fie interesat de o companie, dacă aceasta are un contract de o astfel de mărime şi importanţă.

Compania de Autostrăzi a sesizat săptămâna trecută o calitate proastă a lucrărilor, volumul reparaţiilor necesare putând ajunge la 100 de milioane de euro. Cum comentaţi?
Sunt dezamăgit că clientul nostru foloseşte informaţii senzaţionaliste. Privitor la calitatea lucrărilor nu găsesc nici o problemă pe şantier. Avem un program intern de verificare a calităţii conform ISO 9001, avem un consultant, urmăm normele româneşti, facem teste ale materialelor în diferite stadii. 98% din verificări au arătat calitate corespunzătoare, iar dacă e o problemă, o corectăm. Este deci o neconcordanţă între ceea ce dvs. spuneţi că se raportează şi ce este înregistrat la faţa locului.

Atunci ce are compania cu dvs.?
Este slujba noastră să facem lucrările în cadrul reglementărilor cerute şi asta facem. Mi-am pus şi eu întrebarea: „De ce aceste neînţelegeri cu compania?“. E un proiect fantastic, care implică un număr mare de companii ce fac un volum mare de lucrări. E fantastic să punem lucrurile împreună, să terminăm ceva împreună. Dar, din ce mi-aţi descris, se pare că se subliniază doar partea negativă a muncii noastre.

În lipsa terenurilor necesare, utilajele dvs. stau, iar contractul prevede dreptul dvs. de a cere claimuri, acele daune-interese, companiei. Aţi cerut până acum sau veţi cere astfel de daune?
Nu e potrivit pentru mine să vorbesc despre aspecte comerciale şi financiare, căci avem clauze care spun că acestea trebuie să rămână confidenţiale.

De ce tot acest secret pentru un proiect plătit din bani publici, din taxele plătite de fiecare român?
Dvs. spuneţi că e secret, noi nu spunem că este secret, doar că trebuie discutate toate aceste aspecte mai întâi cu clientul, pentru a afla ce este bine pentru proiect. Aceasta pentru ca plătitorii de taxe despre care vorbiţi să tragă foloasele acestuia, după ce proiectul se termină.
Data: 16.11.2008 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 295 ori.
Cuvinte cheie: bechtel, autostrada transilvania

 1-20din 350 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri