Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Metroul, cea mai ravnita autostrada


 Costel Căşuneanu, Dan Besciu şi alţi "regi ai asfaltului" s-au hotărât să intre în subteran. Nici vorbă să renunţe la Porsche Cayenne pentru a auzi vocea caldă care anunţă "Atenţie, se închid uşile", evitând astfel traficul infernal din Bucureşti. Ei vor să construiască metroul, nu să-l utilizeze.

O multitudine de firme româneşti ca Pa & Co International, Euroconstruct Trading 98, cunoscute până acum doar pentru asfaltul turnat pe străzile din Bucureşti şi alte oraşe, pe drumuri naţionale şi autostrăzi, s-au asociat cu alte companii străine în vederea participării la licitaţia pentru construcţia Magistralei 5 a metroului bucureştean, Eroilor - Drumul Taberei
.  La prima vedere, optiunea lor pare surprinzatoare, avand in vedere ca au mai fost licitati la Metrorex, dar nu au participat. Situatia trebuie privita insa intr-un context mai larg. Este in continuare nevoie de asfaltatori si constructori de autostrazi, insa statul nu prea mai are cu ce sa-i plateasca. In bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), la capitolul investitii figureaza echivalentul a 380 milioane de euro. O suma derizorie, daca tinem seama de faptul ca Romania nu are nici macar 300 km de autostrada (si acestia risipiti pe trei sectoare, unul, intre Gilau si Turda, de numai 42 km), iar starea drumurilor nationale este dezastruoasa.

Recent, directorul general al CNADNR, Dorina Tiron, spunea ca 70% din reteaua de drumuri nationale are nevoie urgenta de reparatii. Din suma, oricum mica, de 380 milioane de euro, 200 de milioane reprezinta datoria de anul trecut catre americanii de la Bechtel. Au mai ramas 180 milioane, din care trebuie scazute si datoriile catre alti constructori, tot de anul trecut.

Metroul nu seamana a autostrada, insa chiar daca nu se toarna prea mult asfalt, se foloseste ciment din plin. In plus, comparand suma totala de la drumuri cu cei 277 milioane de euro alocati unui singur proiect de constructie in subteran, metroul iese sigur in avantaj.

Casuneanu spune ca "se simte indreptatit" sa abordeze o piata noua, mai ales ca are si specialisti, si echipamente. Totusi, pentru ca nu se putea prezenta singur la licitatie, neavand "experienta in proiecte similare", cum era si cazul asociatului Besciu de la Euroconstruct, firma sa, Pa&Co International, a intrat in consortiu cu portughezii de la Soares da Costa. Noi, cu experienta licitatiilor romanesti, ei, cu experienta constructiilor sub pamant. Profit sa iasa!
Data: 12.03.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 403 ori.

Cuvinte cheie: metroul Bucuresti

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 335 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri