Propune o stire noua

Metrou pe sub Cluj si troleibuz pana la Gilau


metrou ClujRadu Munteanu, rectorul Universitatii Tehnice pune in aceasta primavara bazele Institutului de Politica Urbana Cluj.
Rectorul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Radu Munteanu (foto), a declarat ieri intr-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Cluj ca este asaltat de cereri pentru angajarea absolventilor universitatii de catre marii investitori.

Ati fost contactat de oficiali ai investitorilor care vin la Cluj . Vi s-au cerut noi specializari pe care sa le dezvoltati in cadrul UTCN?

Toti au vrut si vor, in principiu, treaba aceasta, dupa ce se asaza. Noi le-am spus ca am fi de acord sa organizam studii de tip master pentru ei, pe banii lor, pentru ca vor sa-si specializeze forta de munca. Ei acum s-au asezat si totul s-a facut extrem de rapid, cu o viteza ametitoare.

Clujul este, dupa parerea agentiilor europene care evalueaza zonele de dezvoltare, a doua zona din Romania. Prima este Bucurestiul, iar a doua este Clujul de departe. si ar mai fi a treia, Timisoara, insa Clujul este in fata ei. Din punct de vedere al boom-ului de care vorbeati, Clujul are o rata de crestere mai mare decat celelalte. Va fi o metropola. Deocamdata, sunt circa 420.000 de locuitori.

Odata cu realizarea zonei metropolitane, iar asta este un lucru fara intoarcere, Clujul va ajunge, in cativa ani, la un milion de locuitori, ceea ce implica o atractie imensa fata de Cluj. Apoi, din punct de vedere al dezvoltarii urbane, in Romania sunt prevazute, pentru urmatorii 20 de ani, trei mega-cartiere. Unul la Bucuresti – in Baneasa – si doua la Cluj, mai mari decat Bucuresti - Baneasa: cartierul Lomb si cartierul Tineretului. Toate acestea inseamna o revolutie dezvoltarea zonala.

Clujul nu va fi un simplu oras, va fi un centru de interes european: cultural. si aici ma gandesc si la tot ce inseamna educatie, dar si pe inalta tehnologie. Vom fi un exportator de forta  calificata de munca . Plus ca va fi si un centru bancar. Este al doilea al tarii.

 

Dar, sa spunem, cei de la Nokia au venit la Dvs.?

Sigur, avem colaborari chiar. Au premiat la sesiuni stiintifice studenti, cadre didactice…

 

si programul de master de care pomeneati, l-ati discutat si cu ei?

Avem prin Facultatea de Automatica si Calculatoare, dar si prin cei de la Comunicatii, contacte, pentru ca Nokia si-a dezvoltat si o divizie stiintifica, cu accent pe inovare – dezvoltare. Eu ma refer la aceasta chestiune, pentru ca este foarte importanta pentru noi.

 

si in ce stadiu este relatia aceasta?

Din cate stiu eu, au incheiat un protocol de colaborare, cei din zona IT de la noi cu ei. in plus avem numerosi fosti studenti de ai nostri care lucreaza acolo. Cu Nokia legaturile nu sunt asa simple cum au parut pentru cei de acum. Avem vreo 15 absolventi care si-au facut in Finlanda doctoratele in tehnologie, la Helsinki si la Tampere.

Unii dintre ei lucreza si acolo. Au fost zeci de cadre didactice care au facut specializari sponsorizate de concern acolo, in Finlanda. Avem, dintre absolventii nostri, unii care lucreza in SUA, in conducerea companiei. Legaturile dureaza de 10-12 ani, nemijlocite, in special la ei acasa. Deci nu e o chestie inventata, vine Nokia, mergem la Nokia.

 

Sunt informatii ca se tatoneaza terenul si pentru industria auto in Cluj.

La Dej se face sigur. La Arc Parc, concernul Porsche este cel care va dirija lucrurile: Volkswagen, Audi, apoi si Trelleborg Automotive, tot ceea ce se face in Spania, blocurile motor. Ei, cei care se ocupa de personal, chiar au fost aici. Ne-au solicitat chiar de anul acesta 50 de absolventi in domeniul stiintei materialelor.

insa, la noi, cererea este mult mai mare decat oferta. Nu trebuie sa facem nici un efort, ba, din contra, sa filtram aceste oferte. Acum cativa ani ne-am fi bucurat sa vina cineva sa ne intrebe. Acum nu stii cum sa-i filtrezi si sa-i treci dintr-o categorie in alta. Resursele umane sunt limitate. Dar au fost si cei de la Emerson, de la Continental.

 

Am inteles ca pregatiti un proiect care va implica UTCN mai mult in viata urbei.

Nu vreau sa ascund, si va spun in premiera ca vreau sa fac un institut: Institutul de Politica Urbana Cluj. Va fi un institut al nostru, al UTCN, care va putea intinde mana autoritatilor pentru dezvoltare cu toata competenta.

 

Cand ii dati drumul?

in primavara acestui an.

 

si va avea raspuns la toate problemele de dezvoltare urbana?

Noi vrem sa ne implicam in toate problemele acestea. De aceea ne-am implicat in problema stadionului “Moina”, in cea a Filarmonicii, in toate pietele si parcarile din Cluj, pentru ca, practic, oamenii nostri le-au facut. Iar aceste forte trebuie folosite. Mie imi place sa spun: Clujul este un oras neterminat.

Este o idee foarte progresista, in sensul ca nu va putea fi niciodata terminat, el tot timpul se va dezvolta. Cand spui ca un oras este terminat, l-ai ingropat. L-ai bifat pe harta cu standardul lui si gata. Daca raportezi suprafetele comerciale la 10.000 de locuitori, noi suntem peste Bucuresti. Aici, nimeni nu-si arunca banii aiurea. Ei stiu exact de ce vin.

 

Sub ce forma va fi colaborarea institutului cu autoritatile?

Noi am lucrat si la programele de dezvoltare, si a judetului, si a municipiului. Eu vreau ca aceasta scoala sa dea cat mai mult pentru urbe, pentru cetate. si nu doar absolventi, ci si competente, expertize. Apar idei noi. Ele nu se clocesc numai intr-un consiliu. Acesta poate fi o forma de brainstorming, in care sa chemam specialisti si din alte parti.

Poate fi un consultant eficace pentru autoritati. si nu cerem nimic. Iar aici ii poti aduna pe toti. Vrem sa discutam si despre monorai (transportor electric suspendat – n. red.), cum se poate face, cum se poate optimiza. Nu putem lasa doar pe seama autoritatilor, pentru ca acolo sunt o gramada de alte socoteli.

 

Laszlo Attila a lansat ideea ca pentru zona metropolitana ar trebui chiar un metrou.

Da, monoraiul e un fel de metro. E si pe dedesubt, si pe la suprafata. Asta va veni, nu ai ce sa faci. Dupa cum si troleibuzul va merge pana la Gilau in catva timp, cand circulatia se va face pe autostrada. Apoi aeroportul este extrem de important. Dar totusi, pentru noi, numarul unu este Autostrada Transilvania.
Data: 03.03.2008 , Sursa: Ziua de Cluj
Acest articol a fost vizualizat de : 7717 ori.

Cuvinte cheie: metrou Cluj

tweet This! Distribuie   rss - Flux Stiri

G A L E R I E         I M A G I N I         S T I R I

Investitii in infrastructura
Pasajul rutier de pe Centura de ocolire Nord a municipiului Arad va fi gata în iunie - iulie 2012
Pasajele, start efectiv peste doua luni
Reabilitarea malurilor Canalului Bega începe, în sfârşit, în acest an
Spitalul regional de urgenta din Cluj, prioritatea Ministerului Sanatatii: e orasul cu cele mai mari probleme in infrastructura spitaliceasca
Aquatim a semnat contractul privind infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare în Timiş
Prea puţini bani pentru reabilitarea Parcului Copiilor
Reabilitarea liniilor de tramvai a fost blocata
Propune o stire noua


Citeste si...


» Gheorghe Ciuhandu a ieșit în teren pentru a verifica starea drumurilor din Timișoara

Investitii in infrastructura
Investitii in infrastructura

Pasajul rutier de pe Centura de ocolire Nord a municipiului Arad va fi gata în iunie - iulie 2012
Pasajul rutier de pe Centura de ocolire Nord a municipiului Arad va fi gata în iunie - iulie 2012

» ROMANIA REGIONALIZATA. Tise sustine proiectul. "Se vor putea construi mai usor autostrazi, sosele rapide, aeroporturi"

Pasajele, start efectiv peste doua luni
Pasajele, start efectiv peste doua luni

» Unda verde pentru reabilitarea Parcului Rozelor si a strazii Iancu Vacarescu pe bani europeni

» Ghenea: Autostrada nu se mai termina, dar nici nu prea incepe

Reabilitarea malurilor Canalului Bega începe, în sfârşit, în acest an
Reabilitarea malurilor Canalului Bega începe, în sfârşit, în acest an

» Clujul a primit aproape sapte milioane de lei de la Guvern, pentru lucrari de infrastructura

Spitalul regional de urgenta din Cluj, prioritatea Ministerului Sanatatii: e orasul cu cele mai mari probleme in infrastructura spitaliceasca
Spitalul regional de urgenta din Cluj, prioritatea Ministerului Sanatatii: e orasul cu cele mai mari probleme in infrastructura spitaliceasca
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circulaţia rutieră pe Autostrada Soarelui, oprită temporar
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi după-amiază, din cauza unui incendiu la o mirişte din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulaţia fiind deviată spre DN 3, pe ambele sensuri, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române. Potrivit

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

CN ADNR a demarat la data de 4 iulie licitatia pentru proiectarea si constructia autostrăzii Centura Constanta. Firmele de constructii interesate sunt invitate să depună documentele de precalificare până pe data de 17 august 2007. În urma etapei de precalificare, firmele selectate vor avea la

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
daniel28:

Nici macar nu s-a licitat. In derulare este doar invitatia la precalificare pt centura Constantei, la care documentatiile se depun pana pe 17.08.2007. Asa ca mai ai de asteptat.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

Conform calendarului Autostradazii Cernavoda - Constanta, Semnarea contractului de "Proiectare si Constructie" ar trebui sa aiba loc la 28.02.2008 iar perioada de executie 15.03.2008 si 15.03.2010.