Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


MIX: Nu va pot spune cand va fi gata Autostrada Bechtel


» Bechtel cere autoritatilor teren pentru construirea Autostrazii Transilvania, dar Guvernul intarzie sa rezolve problema pamantului pe care ar urma sa munceasca oamenii si utilajele companiei americane.

Proiectul autostrazii transilvania, construita de compania americana Bechtel, este unul dintre cele mai disputate subiecte de presa din Romania. Daca ar fi puse cap la cap, articolele publicate pe aceasta tema ar acoperi, probabil, o suprafata dubla fata de cea pe care o va avea in final autostrada
. Cu toate acestea, discutia
publica despre autostrada are o sumedenie de zone obscure. Printre ele se numara si cea referitoare la responsabilitatea pentru intarzierea proiectului. Pentru a face lumina, am realizat acest interviu cu managerul proiectului, Michael Mix.

» Care este situatia Autostrazii Transilvania in prezent?
Michael Mix: Chiar acum este o perioada cu adevarat interesanta, pentru ca derulam foarte multe si diferite activitati de construire in acelasi timp. Este vorba de excavari de-a lungul traseului autostrazii, de construirea infrastructurii, de finalizarea turnarii asfaltului. Chiar in prezent suntem foarte aproape de finalizarea lucrului pe anumite sectoare, ceea ce inseamna, de pilda, cosmetizarea finala a lucrarilor ori instalarea elementelor de siguranta necesare autostrazii. Deci este vorba de un timp foarte productiv, acolo unde putem lucra.

» Dar exista intarzieri daca tinem cont de programul asumat de Bechtel?
Michael Mix: Intreaga idee a construirii unei autostrazi este bazata pe asigurarea unui flux continuu de locuri unde poti munci. Resursele umane, cele materiale, stafful de care dispui trebuie sa lucreze la ceea ce pot face mai bine. Trebuie deci sa dispunem de o cale inainte pentru lucru, de un front de lucru.
Daca nu avem acest front de lucru, atunci programul intra intr-un impas. Adevarul este ca, de fapt, inca nu dispunem de tot terenul pe care ar trebui sa construim sectiunile autostrazii. Trebuie sa ne concentram asupra acestui lucru si sa permitem fortei de munca sa lucreze ceea ce poate cel mai bine.

» Aceasta situatie priveste doar judetul Cluj sau si celelalte judete unde Bechtel lucreaza sau ar trebui sa inceapa sa lucreze cat de curand? Ma refer la Bihor si la Salaj.
Michael Mix: Cred ca partea cea mai dificila a realizarii unui proiect de autostrada oriunde in lume este furnizarea terenului catre cel care trebuie sa contruiasca autostrada. Cand ma refer la furnizarea terenului vreau sa spun ca inseamna mai mult decat simpla cumparare a terenului. Este vorba de eliberarea parcelelor de toate retelele de utilitati, de efectuarea tuturor lucrarilor arheologice ce premerg etapa construirii.
Mai este vorba si de rezolvarea tuturor problemelor legate de terenul respectiv, inclusiv a celor legate de infrastructura lui, care trebuie mutata in alta parte. Deci oriunde in lume acest lucru este foarte greu de facut, iar Romania nu face exceptie de la aceasta regula. Adevarul este ca pe ambele sectiuni pe care lucram (n.r. – in Cluj si in Bihor) ne-am confruntat cu astfel de provocari care au avut un impact ce nu poate fi neglijat asupra muncii noastre.

» Cine ar trebui sa va asigure terenul cu pricina?
Michael Mix: Guvernul are responsabilitatea. si asta, din momentul exproprierii si pana la a stabili care sunt planurile legate de viitoarea infrastructura din jurul autostrazii. De pilda, unde anume ar trebui mutate retelele de utilitati. Dar exista probleme si intre diferitele departamente ale Guvernului. Unul dintre ministri are nevoie de teren pentru autostrada, iar altul vrea sa il foloseasca pentru impaduriri. De aceea, trebuie o coordonare foarte buna a relatiilor cu Guvernul.

» Dar exista vreo problema cu o parcela anume?
Michael Mix: Atunci cand am spus ca trebuie sa fie un flux continuu de productie m-am referit si faptul ca situatia terenului trebuie lamurita in totalitate, nu poti sa ai elemente lipsa. De pilda, pe un kilometru liniar de autostrada pot sa fie 100 de proprietari. Situatia lor trebuie lamurita inainte de a te apuca de lucru.

» In acest moment, exista vreo bucata de teren care sa fi fost pusa la dispozitia Bechtel si care sa nu fi fost folosita?
Michael Mix: Nu. In prezent, avem lucrari in desfasurare pe toate segmentele.
 
»Cand anume va fi gata autostrada si care vor fi costurile finale?
Michael Mix: Este o intrebare foarte buna. Din pacate, nu va pot raspunde, deoarece aceste elemente depind de momentul in care vom primi terenul de care avem nevoie pentru lucrari si banii necesari pentru finantarea muncii noastre.
Data: 18.09.2008 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 309 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Transilvania,Bechtel,termen

 1-20din 336 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri