Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


MIRCEA MARIAN: Un coşmar: 2.000 km de autostrada


Unul dintre bunii prieteni ai premierului Tăriceanu, fostul ministru Sebastian Vlădescu, a apărut, ieri, din neant, cu o soluţie miraculoasă la criza autostrăzilor: deficit excesiv şi încredinţarea directă a lucrărilor, fără licitaţie.

„Nu trebuie să ne gândim foarte mult: ştim care sunt cei mai mari zece constructori de autostrăzi din lume. (…) Stabilim că vrem 2.000 de km de autostradă (…) îi chemăm şi fiecare îşi extrage un tronson de 100 km“, a declarat Vlădescu în „Ziarul Financiar“
.
 
Declaraţia amicului lui Tăriceanu nu este întâmplătoare. El nu face nimic altceva decât să verifice dacă opinia publică ar fi dispusă să accepte încă zece ţepe de tip Bechtel. Trocul este simplu: dacă vreţi să construim mai repede, atunci renunţăm la îndelungatele licitaţii şi recurgem la încredinţare directă. Opinia publică va fi mulţumită pentru că lucrările vor evolua, contractorii vor fi fericiţi pentru că vor putea umfla costurile, iar demnitarii îşi vor umple buzunarele cu comisioanele aferente fiecărui contract. În 2009, guvernarea PNL-PSD va şti să facă uitat dezastruosul contract cu Bechtel: costuri necunoscute, termene de execuţie imprecise şi clauze secrete.
 
O altă şmecherie cu care Vlădescu testează piaţa se referă la deficitul excesiv, de care, chipurile, România ar avea nevoie pentru a-şi finanţa autostrăzile. O minciună, pentru că, taman ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că România nu are probleme cu finanţarea proiectelor de infrastructură, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale.

Sunt tentat să cred că Sebastian Vlădescu nu face decât să pregătească opinia publică pentru deficitul excesiv din 2009, generat de majorarea pensiilor. Cheltuielile suplimentare generate de acest cadou electoral al guvernului Tăriceanu se vor apropia de 2% din PIB - a recunoscut-o chiar fostul ministru liberal al finanţelor.

Declaraţiile lui Vlădescu nu sunt singulare. De câteva săptămâni, mai mulţi miniştri avertizează că România se va sufoca fără autostrăzi. Cei mai mulţi dintre ei vorbesc de parcă ar fi aterizat recent de pe lună şi nu ar fi membri ai executivului. În principiu au dreptate: n-avem drumuri decente, reţeaua de căi ferate este învechită şi necesită investiţii imense, Otopeniul va atinge în foarte scurt timp capacitatea maximă de operare şi este nevoie de un nou aeroport, la sud de Bucureşti. Nu avem nici măcar drumuri forestiere, aşa că România exploatează doar jumătate din resursele pădurilor ei.

Dar ceea ce mă îngrijorează - iar Sebastian Vlădescu nu a făcut decât să accentueze acest sentiment - este că viitorii guvernanţi din PSD şi PNL nu văd în proiectele de dezvoltare a infrastructurii decât un imens borcan cu miere şi o bună ocazie pentru a-şi rotunji conturile din Elveţia sau Liechtenstein. Să nu uităm că, în 2004, guvernului PSD i-au lipsit doar câteva luni pentru a repeta isprava cu Bechtel şi pe tronsonul de autostradă Ploieşti-Braşov. Lucrările urmau să fie încredinţate direct unor companii franceze şi israeliene - celebrul „tain“ acordat de Adrian Năstase pentru a intra în graţia guvernelor occidentale.
Data: 25.06.2008 , Sursa: Evenimentul Zilei
Acest articol a fost vizualizat de : 103 ori.
Cuvinte cheie: proiecte autostrazi Romania

 1-20din 184 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
infrastructura.haos
Au inceput lucrarile la centura de nord a capitalei. Lucrarile ar trebui sa finalizate in doi ani. Lucrarile presupun largirea la 2 benzi pe sens. Este binevenita aceasta lucrare, insa cred ca era nevoie de mai mult de doua benzi pe sens, avand in vedere traficul in continua crestere si mai ales ca se va mai adauga o autostrada (cea spre Brasov).

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
most
Am circulat si eu pe acea sosea din Moldova acum 3 ani si am ramas cu o buna impresie. Am plecat de la Bucuresti spre Urziceni si apoi spre Bacau. Ce mi-a placut a fost ca, desi era prevazuta in acelasi stil cu Bucuresti-Urziceni, adica cu doua benzi de circulatie si doua de refugiu (folosite si alea de multi pentru deplasare), pe multe portiuni a fost realizata cu patru benzi normale. Poate ca fondurile nu le permiteau, dar au faut ce trebuie. Chiar si pe portiunile mai inguste, podetele sunt realizate la dimensiune normala care sa permita dezvoltarea ulterioara fara complicatii. Prevazatori baietii! Decat combinatii penibile ca intre Bucuresti si Urziceni, mai bine asa. Acolo, pe langa Adjud parca, am intalnit prima statie de benzna din Romania (asa cum am vazut in strainatate) compusa din doua parti identice, plasata fiecare pe un sens. Cu restaurante, parcari, dotari moderne si o curatenie destul de neobisnuita la vremea aceea pentru o benzinarie. Soseaua asta imi aduce aminte d

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
infrastructura.haos
foarte bun exemplul tau cu drumul comunal. cred ca reflecta foarte bine spiritul pur romanesc care domneste la nivelul Institutiilor publice din tara noastra. sunt foarte multe cazurile in care autoritatile nu colaboreaza intre ele doar pentru ca sunt dintr-un alt partid sau pur si simplu din orgoliu prostesc. Din pacate multe proiecte incepute de unii ajung la lada de gunoi sau sunt amanate cat mai mult cu putinta doar pentru ca cei dinainte sa fie discreditati. de fiecare data cand se schimba un primar, un ministru sau un guvern, se arunca cu noroi in ce au facut cei dinainte si in loc sa se continue lucrurile bune sau cele in faza avansata, se ia de la inceput. Este pacat, mai ales ca UE agreaza finantarile pentru comunitati mari in special in asociere. probabil ati auzit ca sarbii vor sa faca o autostrada de la belgrad la szeged, au inclus is timisoara pe lista (pana la care va exista o ramificatie, drumul nu va trece direct prin timisoara spre belgrad) tocmai pentru a putea obti


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri