Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: DiigoCurs valutar 3 mar 2008
EUR 3,761
USD 2,478
XAU 78,0003

Google

Lectie europeana despre combaterea poluarii auto


taxa autoMajoritatea tarilor UE incurajeaza achizitionarea maşinilor de mici dimensiuni
Taxa de inmatriculare este calculata in functie de capacitatea motorului
in ultima perioada, discutiile din jurul taxei de prima inmatriculare au luat amploare; o posibila solutie a modului in care aceasta va fi calculata este data de formula A x B x (100-C) / 100, unde A este cilindree (capacitatea cilindrica), B - taxa specifica pe cilindree (difera in functie de caz), iar C - cota de reducere a taxei
. Formula a fost stabilita dupa ce Comisia Europeana ne-a dat un ultimatum pentru rezolvarea modului in care sunt taxati posesorii de maşini noi sau second hand (neinmatriculate in tara). Solutiile prezentate de oficialii romani la Bruxelles aveau ca scop reducerea emisiilor de CO2 şi implicit protectia mediului. in majoritatea tarilor europene exista deja reguli bine stabilite care au dus la o scadere drastica a nivelului de poluare.
Aceste legi recompenseaza automobilele foarte economice prin reduceri de impozite sau penalizeaza automobilele care consuma cantitati mari de carburanti. Astfel, in tari precum Belgia sau Germania statul promoveaza achizitionarea de autovehicule noi, economice care implicit vor emite mai putine noxe. Belgienii, de exemplu, care achizitioneaza automobile ce emit sub 105 g CO2/km pot deduce 15 procente din pretul de achizitie (maximum 4 350 de euro) prin impozitele proprii. Trei procente din pretul de achizitie pot fi deduse din impozit (maximum 810 euro) pentru automobilele care emit intre 105 şi 115 CO2/km.
in Marea Britanie, taxa poate depaşi 420 de euro/an
Guvernul finlandez a convenit ca taxa de inmatriculare a autovehiculelor noi sa fie calculata in functie de pretul de piata al automobilului (definit ca pretul de import minus 4 procente şi 300 de euro) şi emisiile de CO2. Autovehiculele ce emit peste 60 g CO2/km sunt taxate cu zece procente din pretul de piata plus 0,1 procente per gram de CO2 peste limita de 60 g.
Totodata, un sistem de taxare variabil pentru autovehicule este planificat pentru anul 2010, dupa care automobilele cu emisii de CO2 intre 120 şi 139 g/km vor fi taxate cu 60 de euro pe an. Automobilele ce emit intre 140 şi 159 g/km vor fi supuse unei taxe anuale de 80 de euro.
in Marea Britanie a fost introdus sistemul de impozitare pe consumul de carburant, astfel ca autovehiculele ce emit 100g CO2 sau mai putin sunt scutite de aceasta taxa. Pe de alta parte, autovehiculele cu emisii de pana la 120g CO2/km sunt taxate cu 35 lire (aproximativ 49,97 euro pe an ), cu 115 lire (aproximativ 164,19 euro) pana la 150g, cu 140 lire (aproximativ 199,89 euro) pana la 165g, cu 165 lire (aproximativ 235,58 euro) pana la 225g. Autovehiculele ce emit peste 225g CO2/km sunt taxate cu 300 de lire (aproximativ 428,33 euro) pe an.
Autovehicule pe benzina, in defavoarea celor pe motorina...
Luxemburg utilizeaza un tabel complex pentru calcularea impozitului anual la autovehicule, bazat pe emisiile de CO2 şi favorizeaza autovehiculele pe benzina fata de cele pe motorina. Taxa per gram de CO2 creşte progresiv in functie de consumul autovehicului. De exemplu, un automobil pe benzina ce emite 120 g CO2/km este taxat cu 68,40 de euro, iar un autovehicul diesel cu aceleaşi emisii de Co2 este taxat cu 102,60 euro.
Rata de taxare continua sa creasca, astfel incat un automobil pe benzina ce emite 240 gCO2/km este taxat cu 380,80 euro.
Olandezii calculeaza taxa de prima inmatriculare in functie de cum se situeaza emisiile de CO2 ale autovehiculului in comparatie cu alte modele din segmentul din care face parte (definit de lungimea şi latimea autovehiculului). Daca autovehiculul emite cu 30 de procente peste media segmentului, acesta este supus celei mai mari penalizari, de 540 de euro. De la inceputul acestui an, reducerea maxima şi penalizarea maxima vor creşte la 1400 şi respectiv 1600 de euro.
De asemenea, Guvernul olandez are in plan introducerea unui sistem de taxare bazat pe emisiile de particule pentru autovehiculele diesel.
in Portugalia, taxa unica de inmatriculare pentru autovehiculele noi şi taxa anuala pentru autovehicule se calculeaza pe baza capacitatii motorului autovehiculului şi a emisiilor de CO2. Astfel. modelul Agile 1.0 este unul dintre cele mai putin taxate automobile din Portugalia, cu o taxa de inmatriculare de doar 351 de euro, şi o taxa anuala pe autovehicul de doar 76,60 euro.

 1-20din 74 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri