Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Impozit anual sau taxa auto?


Prefer o masura nepopulara si corecta in locul uneia la fel de nepolulare, dar discriminatorie si prohibitiva. Vreau sa platesc un euro pentru fiecare gram de dioxid de carbon pe kilometru.

Jocul de-a protectia mediului numit “taxa auto” a primit un patch de la Bruxelles. Evident, inteligenta romaneasca si-a spus cuvintul, europenii doar si-au scos palaria

. Cu sau fara OK-ul Bruxelles-ului, indiferent de nume sau formula, taxa auto ramine discriminatorie si prohibitiva. Taxa pe stilul vechi sau pe stilul nou si-a pastrat caracterul discriminatoriu, pentru ca tot vom da bani in plus pentru autoturismele care nu sint inmatriculate in Romania. Taxa e prohibitiva pentru cetateni, pentru ca rolul ei nu e sa apere cetatenii.

In final, nu conteaza sanatatea publica, grija fata de mediu si nici siguranta circulatiei. Lucrurile cu adevarat importante sint cifrele de afaceri, bordurile si sutele de kilometri de autostrada de care va beneficia Romania in 2050, cind celelalte popoare vor parasi Terra pentru Marte. Acest spectacol imi creeaza un disconfort zilnic, dar care nu conteaza cu adevarat decit o data la patru ani, cind ia forma unei stampile puse in cabina de vot.

“Prezervatizul” Cabinetului Tariceanu ataca anual sute de mii de “parasute” batrine, importate din Occident. “Va simtiti bine, domnule Tariceanu?” Nu e nevoie sa raspundeti, ati facut-o deja. Egoismul guvernamental nu m-ar derenja daca nu mi-ar crea alta problema: nu vreau sa achit nota de plata pentru orgasmul Guvernului. Si asa platim anual sute de taxe si impozite.

Personal, prefer in locul unei taxe de achizitie plata unui impozit anual care sa intruneasca o serie de conditii: sa nu fie prohibitiv si sa se aplice pentru toata lumea. Abrogarea taxei auto si inlocuirea ei cu un impozit anual, de detinere, absolut decent si suportabil, care sa fie platit indiferent daca masina a fost sau nu inmatriculata anterior in Romania. Concret, as propune ca impozitul anual, exprimat in moneda europeana, sa fie egal cu gramele de dioxid de carbon emanate de un automobil pe un kilometru, fara ca sa conteze numarul de kilometri parcursi anual, cilindreea, norma de poluare, virsta masinii sau altele. Toate masinile indiferent de standardele Euro polueaza diferit in functie de model, producator etc.

Dar cit am ajunge sa platim in final dupa sloganul “un euro pentru fiecare gram de dioxid de carbon pe kilometru”? Pentru o masina Euro 4, de 2 litri, care are un grad de poluare de 140 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, sa spunem, impozitul anual sa fie de 140 de euro. O masina Euro 3, de 1,4 litri, ar putea avea exact aceeasi cantitate de poluare pe kilometru ca si un Euro 4 de 2 litri. Pentru o masina Euro 2 care emite, sa presupunem, 186 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, sa se plateasca un impozit anual de 186 de euro. Potrivit acestei formule, cine vrea bolizi de 100.000 de euro, sa spunem un V8 de 4 litri si 400 de cai-putere, care are emisii de CO2 de 300 de grame pe kilometru, de exemplu, va plati in fiecare an 300 de euro. Desigur, vor exista voci care sa sustina ca cei care au si acum o Dacie de 20 de ani vor fi nemultumiti, ca ei vor fi cei mai dezavantajati, ca micii fermieri vor fi ingropati etc. Strict pentru masinile non-Euro, propun ca impozitul sa fie de maximum 1 euro pe zi pentru fiecare zi din an, ajungind astfel la un maximum de 365-366 de euro anual daca autoturismul respectiv emite mai mult de 365-366 de grame de dioxid de carbon pe kilometru. Eventual, s-ar putea chiar acorda o suma de 500-1.000 de euro pentru fiecare masina non-Euro inmatriculata deja in Romania si care sa fie casata daca se vrea cu adevarat si eliminarea rablelor care exista deja la noi. Mai mult, alocarea acestei sume catre proprietari nu ar trebui sa constituie o obligatie pentru acestia de a-si cumpara o masina noua, cum stau lucrurile in cazul programului “Rabla”.

Ce cistiga posesorii de masini, dar statul? Perioada de viata a unei masini este de 15-20 de ani inainte de a ajunge sa fie casata. Indiferent daca masina isi schimba sau nu proprietarul in aceasta perioada, impozitul va fi colectat de statul roman. Pentru posesorii de masini va exista avantajul de a nu plati direct 1.800 de euro pentru prima inmatriculare a unei masini rulate din import, ci de a plati, de exemplu, 180 de euro anual, pentru fiecare an de detinere. Presupunind ca aceasta masina ruleaza timp de 20 de ani, statul ar incasa 3.600 de euro, de doua ori mai mult decit 1.800 de euro. Astfel, “povara” fiscala este impartita intre detinatorii unui autovehicul, iar plata ei esalonata, adica anual, va face “suportabil” noul tip de impozit, fara a mai pune la socoteala alte avantaje directe si indirecte pentru piata auto si participantii la trafic. Raison?


Data: 26.01.2008 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 9115 ori.

Cuvinte cheie: taxa,auto,prima,inmatriculare

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 111 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri