Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Guvernul se imprumuta pentru lucrarile la Autostrada Transilvania


datorii Autostrada Transilvania Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu mai are bani pentru lucrările din acest an. Singurele fonduri alocate în 2010 abia dacă acoperă datoriile de anul trecut. Lucrările din acest an ar putea fi plătite printr-un împrumut cu garanţii de stat
.

El a mentionat ca autoritatile nu au stabilit de la ce institutie financiara ar urma sa fie contractat imprumutul si nici valoarea acestuia.„Imprumutul poate fi luat de catre Ministerul Finantelor, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sau de catre Bechtel. Inca nu am decis, dar oricum trebuie avut grija ca acest imprumut sa nu ne duca in deficit", a spus Dascalu, dupa o conferinta de presa.

Secretarul de stat a adaugat ca Bechtel trebuie sa prezinte un grafic de lucrari pentru acest an care sa includa si sumele necesare pentru lucrari.

Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu mai are bani pentru lucrarile din acest an. Singurele fonduri alocate in 2010 abia daca acopera datoriile de anul trecut.

Compania de Autostrazi sustine ca Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, a fost informat privind situatia bugetara dificila si privind prioritatea cordata de Guvern proiectelor cu finantare europeana.

"Inca din ianuarie 2009, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, le-a transmis reprezentantilor Bechtel, in intalnirile directe pe care le-au avut, ca prioritatile ministerului sunt, in ordine: proiectele realizate cu cofinantare europeana, prin fonduri nerambursabile, proiectele realizate cu cofinantare europeana, prin fonduri rambursabile (BEI, BERD, etc) si proiectele realizate direct de la bugetul de stat", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Bechtel a primit anul trecut bani pentzru lucrari deoarece Autoritatea de Management a fondurilor europene, din MTI, nu era acreditata, asa ca nu puteau fi transmise cereri de rambursare a fondurilor europene.

Autostrada pe datorie

Datoria de anul trecut pe care CNADNR o are fata de Bechtel va fi achitata de la bugetul de stat.Totodata, Dascalu a precizat ca Romania va propune Comisiei Europene includerea autostrazii Transilvania in reteaua de drumuri TEN-T, pentru a obtine fonduri comunitare in vederea finantarii constructiei.

Comisia Europeana a lansat in acest an un proiect de revizuire a strategiei TEN-T, la care participa 15 state, printre care si Romania.

MTI vrea sa construiasca Autostrada Bechtel pe bani europeni

Reprezentantii Ministerului Transporturilor au participat miercuri si joi la o prima intalnire, din cele patru programate, pentru implementarea proiectului SEETAC (South-East European Transport Axis Cooperation) din cadrul Programului de Cooperare Transnationala - Sud-Estul Europei.
Prezent la eveniment, directorul in cadrul SEETAC, Carlo Fortuna, a spus ca statele implicate in program vor purta discutii cu Comisia Europeana privind proiectele nationale ale fiecarei tari.

 „Metodologia de revizuire a strategiei TEN-T va fi publicata pana in luna iunie si vom avea apoi intalniri cu Comisia pentru a negocia proiectele", a spus Fortuna.

Scopul intalnirii a fost de a stabili legaturi intre actualele coridoare paneuropene, cum ar fi Autostrada Targu Mures-Iasi, care face legatura intre coridoarele IV si IX Paneuropene, si pentru a gasi solutii comune pentru revizuirea TEN-T.

Stoparea lucrarilor inseamna 1.933 de someri

"Sindicatul «Transilvania» de la Bechtel a primit, miercuri, o notificare de la companie prin care se anunta ca a fost inceputa procedura de concediere colectiva a tuturor celor 1.933 de angajati, incepand cu 5 martie. Oamenii primesc preaviz de 20 de zile lucratoare, astfel incat in primele zile ale lunii aprilie concedierea intra in vigoare", a spus liderul sindicatului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop.

De altfel, compania americana a anuntat miercuri ca din cauza datoriilor CNADNR este obligata sa restranga activitatea si ca ia in calcul concedierile colective.

"Regretam ca trebuie sa luam in considerare o asemenea masura. Vom continua consultarile cu sindicatele si vom cauta solutii pentru a micsora pe cat posibil numarul pozitiilor care vor fi reduse", se preciza in comunicatul Bechtel.
Data: 04.02.2010 , Sursa: Adevarul
Acest articol a fost vizualizat de : 119 ori.

Cuvinte cheie: bechtel,concedieri,Autostrada transilvania,CNADNR

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 505 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Bechtel, negoț cu piatră
Utilizator:
bahntm
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/

Autostrada Transilvania ->Furturi la Autostrada Transilvania
Utilizator:
bahntm
Angajatii Bechtel „dau din casa”: Cum se lucreaza la Autostrada Transilvania (Hotnews.ro) Cititorul Hipolit.r a postat pe forum un email de la un angajat Bechtel in care povesteste cum se munceste in realitate la vestita autostrada: Stiu ca de cand a inceput constructia Autostrazii Bechtel, santierul a fost un „domeniu privat”, accesibil doar politicienilor aflati in cautare de cistiguri electorale. Rind pe rind, de la Adrian Nastase incoace, toti ministrii de resort si prim-ministrii Romaniei si-au lustruit pantofii pe autostrada, in vizite anuntate si organizate. In acest sens, conducerea Bechtel a raspuns de fiecare data comenzilor celor aflati la putere. In acest carusel al santierului electoral, de curind, Adrian Nastase, cel care inaugura cu ani in urma santierul, a fost oprit sa-si mai incerce sarmul electoral. Nici presa nu a avut acces liber pe santier, ci doar in escapade organizate din timp pentru oficialitati

Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri