Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Guvernul da inapoi o parte din taxa auto


taxa auto, taxa de mediu

Executivul se pregăteşte să dea înapoi cetăţenilor o parte din taxa de primă înmatriculare plătită în conformitate cu prevederile actuale. Dacă a treia variantă a ordonanţei de urgenţă privind taxa de poluare va fi aprobată în forma discutată ieri în şedinţa de guvern, statul va returna diferenţa dintre nivelul actual şi cel viitor

.

Condiţiile şi modul în care se va face restituirea diferenţei se regăsesc în textul Normelor metodologice de aplicare a ultimei variante a taxei auto, aflat încă în dezbateri. Proiectul actului prin care se reglementează modul de aplicare a viitoarei ordonanţe nu este public, motiv pentru care la ora actuală nu se ştie dacă statul va înapoia cetăţenilor diferenţa de bani condiţionat sau nu.

Încă nu se ştie cum vor fi daţi banii

„Normele metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă prin care se doreşte modificarea variantei actuale a taxei auto pot fi publicate numai în momentul în care actul normativ care stă la baza acestor norme va fi aprobat”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Finanţelor, unul dintre cei doi iniţiatori ai proiectului.

Autorităţile române sunt nevoite să schimbe forma actuală a taxei de poluare după ce Comisia Europeană a catalogat-o neconformă cu legislaţia comunitară. Ca urmare, Guvernul a trimis la Bruxelles o nouă variantă a taxei auto, aceasta din urmă primind girul forumului european săptămâna trecută.

Noxele, 70% din taxă

Conform ultimei variante a taxei de primă înmatriculare, calculul sumei care trebuie plătită de cumpărătorii de autovehicule se va face în funcţie emisiile de dioxid de carbon, în cazul maşinilor cu standarde de poluare euro 3 şi 4. Pentru autovehiculele mai vechi, în a căror carte tehnică nu sunt trecute emisiile de CO2, taxarea se va face numai în funcţie de emisiile de noxe, adică oxizii de azot sau bioxidul de sulf. „ Noua formulă a taxei îmbină principiile europene, (...) vom taxa noxele şi dioxidul de carbon în proporţie de 70%, respectiv 30%“, a precizat Korodi. Acest principiu de taxare se aplică pentru maşinile euro 3 şi euro 4. Pentru celelalte se aplică vechiul sistem“, a punctat Attila Korodi, ministrul Mediului, la finalul şedinţei de guvern.

Un al doilea criteriu de impozitare este vechimea autoturismului. Conform noii variante, valoarea taxei scade proporţional cu numărul de ani trecuţi în talon, după principiul că o maşina nouă va polua o perioadă mai lungă de acum încolo, comparativ cu una deja uzată. Chiar şi aşa, cei care îşi cumpără maşini mai poluante vor plăti mai mult. „Maşinile, cu cât au o tehnologie mai veche şi în acest fel emit mai multe noxe, au o taxare mai mare, deci cu cât poluează mai mult ca tehnologie, au o taxare mai mare“, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.

246 euro pentru un Logan nou de 1,4 litri

Pentru o Dacie Logan cu motor de 1.400 cmc Euro 4 se va plăti o taxă de 246 euro, iar pentru un Volkswagen Passat de 1.900 cmc din aceeaşi categorie se va plăti aproximativ 570 euro. O maşină nouă Renault Megane cu motor Euro 4 va fi taxată cu 385 de euro, iar o maşină de acelaşi tip, dar cu motor Euro 3, va fi taxată cu 756 de euro.


 1-20din 99 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri