Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Guvernul acuza FMI ca fura asfaltul din autostrazi


autostrazi finantate Romania Berceanu a explicat ieri de ce nu se fac investiţii în infrastructură: FMI nu lasă Guvernul să cheltuie bani pentru că nu are venituri şi impune în schimbul investiţiilor tăieri salariale. Inacceptabil, în opinia oficialului Istoria se repetă
. FMI este folosit din nou pe post de „lupul cel rău“. După ce au apelat la Fond explicând că în caz contrar România intră în zodia falimentului, acum guvernanţii îşi acoperă eşecul şi frica de a lua măsuri nepopulare într-un an electoral dând vina pe FMI. Portavocea Executivului a fost ministrul Tranporturilor, Radu Berceanu: „FMI nu ne dă voie să continuăm investiţiile în infrastructura rutieră, pentru că mărim deficitul bugetar", a declarat miercuri seară ministrul după ce s-a întâlnit cu reprezentanţii Fondului. „Au spus: «cheltuiţi cu 500 de milioane mai mult în investiţii în infrastructură şi mai puţin cu 500 de milioane la salarii. Aţi depăşit per total la salarii şi la cheltuieli cu bunurile şi serviciile»“. Surprinzător de sincer, el a explicat, apelând la o grimasă, că ceea ce vrea FMI de la Guvern este „corect şi bine“, dar nu se pupă cu „practica“. „Noi avem banii. Avem nişte împrumuturi care sunt în curs, dar nu putem să tragem pentru că va creşte deficitul bugetar, pentru că sunt nişte cheltuieli nesusţinute de venituri“, s-a plâns membrul Guvernului Boc, nemulţumit că i s-a cerut să nu cheltuiască bani pe care nu îi are.

Declaraţia ministrului a venit la câteva ore după ce şeful misiunii FMI prezente în România, Jeffrey Franks, a acceptat rugăminţile Bucureştiului de a putea avea un deficit bugetar (raportul dintre veniturile şi cheltuielile statului) de 7,2% din PIB în 2009, faţă de limita de 4,6% impusă iniţial de Fond la semnarea acordului de finanţare de 30 de miliarde de euro. Motivul oficial este că prognozele privind evoluţia economiei locale s-au înrăutăţit drastic, respectiv de la o scădere de 4% la o recesiune de 8-8,5% din PIB.

Oficialul FMI a avertizat însă, voalat, că acceptarea unui deficit bugetar mai mare, adică permisiunea acordată Guvernului de a cheltui mai mult, presupune însă ca Executivul să ia măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor proprii. „Soluţiile sunt variate. Mai puţine creşteri de salarii şi micşorarea unor cheltuieli, reprezintă o variantă simplă şi, e adevărat, dureroasă, pentru a reduce deficitul bugetar“, a spus Franks, citat într-un comunicat de presă al PSD.

FMI a cerut tăierea salariilor pentru a avea bani de investiţii

Berceanu a recunoscut, de altfel, că FMI a cerut Guvernului să taie din salarii şi din cheltuielile proprii pentru a avea bani de investiţii: „Au spus: «cheltuiţi cu 500 de milioane mai mult în investiţii în infrastructură şi mai puţin cu 500 de milioane la salarii. Aţi depăşit per total la salarii şi la cheltuieli cu bunurile şi serviciile»“, a spus şeful de la Transporturi. Însă, după cum explică el, deşi ceea ce spune FMI este, teoretic, “corect şi bine”, tăiarea salariilor bugetarilor şi a cheltuielilor pentru a avea bani de investiţii este mai greu de realizat în practică.

Berceanu a descris astfel principiul de guvernare, cel puţin cel care reiese din datele oficiale, al cabinetului Boc: nu tăiem nimic de la bugetari, deşi nu avem bani de investiţii şi, mai rău, ne împrumutăm zilnic pentru a avea bani de salarii şi pensii.

În cifre, măsurile anticriză ale Executivului în prima jumătate a acestui an au adus următorul rezultat: statul a cheltuit cu 3,5 miliarde de euro mai mult decât a încasat. În timp ce cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt cu 12% mai mari decât anul trecut iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile au scăzut cu doar 100 de milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă din 2008, investiţiile sunt la pământ, fiind cu cel puţin 16% mai mici. De fapt, din cele circa 3,5 miliarde de euro investite de stat în economie, numai 880 de milioane de euro au fost virate de la bugetul statului, diferenţa fiind asigurată de bugetele administraţiilor locale şi de fondurile europene. Pentru a susţine pensiile şi salariile mărite în campania electorală de anul trecut, Finanţele au trebuit să împrumute peste 12 miliarde de euro de la băncile din România în prima jumătate a acestui an, adică un ritm mediu de peste 55 de milioane de euro pe zi. Dobânda plătită băncilor este pe măsură: 714.000 de euro.

Berceanu: FMI nu mă lasă să cheltuiesc dacă nu am bani

Ministrul Transporturilor a declarat de asemenea că are bani pentru investiţii, bani care ar urma să fie primiţi în urma unor împrumuturi, însă FMI nu îl lasă să folosească aceste fonduri pentru că asta ar însemna depăşirea deficitului bugetar maxim impus. „Noi avem banii. Avem nişte împrumuturi care sunt în curs, dar nu putem să tragem pentru că va creşte deficitul bugetar, pentru că sunt nişte cheltuieli nesusţinute de venituri“, a conchis Berceanu.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, respectiv balanţa de venituri şi cheltuieli ale statului, FMI a atras atenţia că, în lipsa unor măsuri de reducere a cheltuielilor din partea Guvernului, deficitul ar putea atinge 8% din PIB la finele acestui an, cu 0,8% mai mult faţă de plafonul maxim admis de Fond, conform comunicatului PSD făcut public după întâlnirea dintre conducere partidului şi oficialii Fondului.

Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor - Au spus: «cheltuiţi cu 500 de milioane mai mult în investiţii în infrastructură şi mai puţin cu 500 de milioane la salarii

880 milioane de euro suma investită de Guvernul Boc, numai din bugetul central, în economia românească în prima jumătate a acestui an
Data: 07.08.2009 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 201 ori.
Cuvinte cheie: autostrazi Romania,FMI,finantare

 1-20din 251 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
Lutic
Au fost reluate lucrarile: http://andreichiliman.blogspot.com/2009/02/info-lucrari-de-largire-la-patru-benzi.html


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri