Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Gunoi penal pe autostrada


Pentru că banii de la bugetul de stat nu au miros sau gust, în calea Autostrăzii Bechtel a apărut un depozit de deşeuri peste care americanii nu pot pune asfalt. Aşa că, pentru ca lucrurile să meargă înainte, este nevoie de o mână de afacerişti români care să primească circa 16 milioane de euro pentru a muta deşeurile dintr-o parte în alta. Printre aceştia se numără Constantin Călugăr, un afacerist turdean, dar care a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firmă din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari. Firma SC Euroconstruct este o “abonată” a lucrărilor de anvergură pentru construcţia şi reparaţia de drumuri, iar asociaţii firmei deţin şi localul Golden Blitz, unde o serie de personalităţi mai mult sau mai puţin politice aleg să-şi petreacă timpul liber.


Pentru ca lucrurile să treneze în continuare la Autostrada Transilvania, „băieţii deştepţi” au mai dat de un hop care va costa circa 16 milioane de euro pentru ca celebra autostradă Bechtel să mai poată înainta câţiva metri
. În cazul de faţă este vorba de un depozit de contaminat de deşeuri de lindan, o substanţă toxică care era folosită în trecut ca pesticid.
Un astfel de depozit se găseşte în zona comunei clujene Mihai Viteazu şi a fost stocat acolo de pe urma fostelor Uzine Chimice din Turda. Traseul autostrăzii trece chiar peste acest depozit, iar compania care face consultanţă pentru autostradă a spus că zăcământul format artificial trebuie decontaminat, altfel lucrările nu pot contamina. Interesant este faptul că firma care a fixat acest preţ de mutare a celor circa 150.000 de tone de deşeuri aparţine persoanei care controlează una dintre societăţile comerciale care vor muta depozitul de lindan pentru ca turcii angajaţi de americani să poată asfalta în continuare.
În fapt, preţul de 16 milioane de dolari pentru această lucrare a fost stabilit de SC I&C Invest, care aparţine omului de afaceri turdean Constantin Daniel Călugăr, persoana care controlează şi SC I&C Transilvania Autostrăzi, una dintre firmele care s-au asociat într-un consorţiu pentru a face această lucrare. Pentru că un contract de 16 milioane de euro este o afacere extrem de atractivă, Călugăr nu s-a putut “lipi” singur de acest business, ci a trebuit să se mulţumească doar cu o parte din sumă fiindcă această sumă i-a atras pe “peştii mari” care înoată în afacerile cu lucrări de drumuri.
Din asocierea pe care turdeanul nu a putut-o refuza fac parte nume grele cum ar fi SC Euroconstruct Trading 98 SRL, SC Minesa ICPM SA, SC Setcar SA, SC Uni-recycling SRL şi, bineînţeles, I&C Transilvania Construcţii SRL. Contractul este pe banii statului, întrucât este gestionat de Compania Naţională a Autostrăzilor şi Drumurilor Naţionale din România (CNADNR), iar procedura prin care acest contract a fost atribuit este negocierea.

Călugărul italian

Iniţial, omul de afaceri turdean Constantin Călugăr ar fi dorit să se ocupe singur de această afacere prin intermediul firmei sale, I&C Invest însă, conform unor informaţii, a fost “sfătuit” să accepte să se asocieze cu firma Euroconstruct pentru ca la toţi să le fie bine. Studiul pentru aceste deşeuri a fost făcut, mai întâi, în 2004 de către Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere din Cluj-Napoca şi a stat prin sertarele CNADNR până în momentul de faţă. Afacerile lui Călugăr din zona satului Mihai Viteazu sunt extrem de bizare, întrucât omul de afaceri a primit o serie de terenuri de la consiliul local al comunei fără vreo licitaţie, ci prin concesionare directă.
Conform unei hotărâri din 2003 a CL Mihai Viteazu, s-a aprobat concesionarea unui teren de 7 hectare către SC Italconsult din Cluj-Napoca, firmă care dorea să construiască acolo o fabrică de cărămidă şi produse ceramice. Societatea se obliga să plătească o redevenţă de 40.050 lei vechi/mp şi 30% din valoarea contractului trebuia plătit în 30 de zile de la semnare, iar restul de 70%, în rate egale, pe o perioadă de 10 ani, iar societatea susţinea la acea dată că va crea circa 200 locuri de muncă.
SC Italconsult era reprezentată de Camillo Torta, reprezentantul Asociaţiei Întreprinderilor Italiene Cluj. Interesant este că, la scurt timp după încheierea contractului de concesiune, destinaţia investiţiei s-a schimbat brusc din fabrică de cărămidă în depozit pentru utilaje folosite în construcţia de drumuri. Implicaţia lui Călugăr în această afacere apare abia în momentul în care omul de afaceri turdean cumpără firma de la italianul Torta şi îşi deschide pe terenul concesionat de primăria din comuna Mihai Viteazu o balastieră care era necesară în contextul construirii autostrăzii.

“Abonata” drumurilor curăţă şi deşeuri

SC Euroconstruct Trading 98 poate fi lesne asociată cu nume precum Traian Băsescu sau Gigi Becali, pentru că acţionarii acestei firme deţin localul bucureştean Golden Blitz, locul de întâlnire şi relaxare al preşedintelui Băsescu cu Gigi Becali sau alte persoane apropiate. SC Euroconstruct este deţinută de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu. Potrivit Grupului de Investigaţii Politice, în 2005, în primul an de guvernare al Alianţei DA, Euroconstruct Trading 98 SRL a primit de la Ministerul Transporturilor nouă contracte în valoare totală de peste 510 miliarde lei vechi (14 milioane euro).
Ariile de influenţă însă nu se sfârşesc aici. Dan Besciu este asociat cu Dorin Cocoş (soţul Elenei Udrea-Ministrul Turismului-n.red.) şi cu Ion Petre, ultimul, un intermediar al lui Alexandru Bittner, în firma “West Tour 98”. De asemenea, Besciu, Cocos şi Bittner au fost asociaţi la societatea “Casa de Pensii Private Concordia Română” şi la “Grupul Român de Investiţii” SA. Pe lângă contractele cu municipalitatea, de zeci de milioane de euro, după preluarea Ministerului Transporturilor de către reprezentanţii PD, “Euroconstruct” a devenit una dintre principalele beneficiare ale contractelor cu bani de la buget. Reabilitarea Autostrăzii Bucureşti-Piteşti, construirea Autostrăzii Bucureşti-Braşov, plus multiple contracte de deszăpezire sunt doar câteva exemple în acest sens.
Oferite fără licitaţie, prin încredinţare directă. Tot pe influenţă, “Euroconstruct” a obţinut de la Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat drepturile asupra Hotelului Muntenia din Snagov.

Chiar dacă deşeurile de lindan din Mihai Viteazu se întind pe o suprafaţă de peste 17.000 mp, CNADNR va plăti doar pentru decontaminarea unei zone de circa 12.000, atât cât le-ar trebui celor de Bechtel să-şi poată continua lucrările. Conform contractului, firmele vor trebui să finalizeze lucrarea în cel mult 21 de zile de la semnare, şi, conform unor informaţii, deşeurile de lindan vor ajunge pe nişte terenuri care îi aparţin lui Constantin Călugăr, în zona satului clujean Bădeni. Sătenii de aici au protestat vizavi de această decizie pentru că majoritatea îşi asigură existenţa cultivând zarzavaturi, dar autorităţile judeţene
le-au promis oamenilor că deşeurile chimice cu care se vor pricopsi nu le vor afecta culturile de legume.
Data: 19.05.2009 , Sursa: Gazeta de Cluj
Acest articol a fost vizualizat de : 289 ori.
Cuvinte cheie: autostrada transilvania,bechtel,cluj

 1-20din 400 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri