Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Exproprieri la doua capete pentru Autostrada Transilvania


Valoarea terenurilor expropriate pentru construcţia de autostrăzi sau drumuri naţionale este contrazisă chiar de experţii care au stabilit-o.

„Evenimentul zilei“ a prezentat, în ediţia de ieri, modul în care preţul terenurilor de pe traseul Autostrăzii Transilvania a ajuns să fie chiar de şase ori mai mare, după ce ajung în instanţă.
 
La Tribunalul Cluj au fost depuse 156 de dosare de către clujenii nemulţumiţi de preţurile acordate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România
.

Avocaţii de la autostradă, lipsă la apel
 
Petru Guş, prim-vicepreşedinte al Partidului România Mare, filiala Cluj, şi consilier judeţean, este unul dintre evaluatorii funciari care stabilesc, pe de-o parte, preţuri mici pentru terenurile aflate în această situaţie, după care, pe de altă parte, le „umflă“ de câteva ori pe hârtie, în calitate de membri ai comisiilor de experţi desemnate de magistraţi.

Asta pentru că, deşi legea spune că preţurile de expropriere trebuie calculate la momentul transferului dreptului de proprietate, mulţi experţi stabilesc un preţ la nivelul la care ar ajunge dacă investiţia ar fi deja finalizată.
 
Numele expertului Guş apare şi în cazul exproprierilor pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Avocata Cecilia Popa, de la casa de avocatură Cecilia Popa& Asociaţii, care se ocupă de exproprierea terenurilor, vorbeşte în termeni duri despre Petru Guş.
 
„S-a ajuns la un fel de organizaţie mafiotă. Hai să nu spun mafiotă, că e greu cuvântul. La fiecare din aceste evaluări catastrofice pe care le primim facem observaţii. Cerem contraexpertize, dar instanţele nu iau în considerare observaţiile noastre“, ne-a declarat avocata.

Petru Guş a fost ales să se ocupe de evaluările terenurilor pentru că este o personalitate pe plan local. „Dânsul a făcut acele evaluări care sunt trecute în hotărârile de expropriere într-un mod profesionist. L-am numit pe domnul Guş şi la comisiile de experţ i numite de instanţă, însă ne-am trezit că domnul Guş s-a trezit să subscrie la valorile mult evaluate a celorlalţi doi experţi“, a mai spus Popa.

Aceasta a adăugat că onorariile expertului sunt cele mai mari şi că acestea variază între 600 şi 1.000 de lei. „Noi nu îl vom mai numi în continuare. Când l-am întrebat de ce subscrie la aşa preţuri mari, dumnealui a răspuns că s-au făcut presiuni asupra lui, după care a întors-o şi a declarat că preţurile la imobiliare au crescut exploziv“, a completat Popa.
 
Pe tronsoanele 2 B şi 3 C ale Autostrăzii Transilvania trebuie expropriate 12.000 de proprietăţi.

Cazul „şoselei de centură“

Un alt caz în care este implicat Guş este cel al şoselei de centură Cluj-Est, Vâlcele Apahida, o investiţ ie estimată la 75 de milioane de euro. Expertul Petru Guş a fost desemnat de cabinetul de avocatură Mircea Costin, care a câştigat licitaţia pentru exproprierea terenurilor pe unde va trece şoseaua de centură.

Avocatul Mircea Costin a recunoscut că expertul Petru Guş, unul dintre cel mai bine cotaţi experţi clujeni, a efectuat expertizele care au stat la baza stabilirii costurilor de expropriere, dar a şi făcut parte din comisiile de experţ i evaluatori ai instanţelor de judecată, unde preţurile stabilite au fost altele. „Noi avem pe rol pentru şoseaua de centură 26 de dosare ale unor proprietari nemulţumiţi pentru sumele primite. Restul de peste 450 de proprietari au fost de acord cu sumele stabilite şi nu au atacat în instanţă“, a spus avocatul Costin.

Un astfel de exemplu este al unui clujean, L.V., care a primit pentru o suprafaţă de teren de 349 de metri pătraţi 11.855 de lei. Această sumă, a fost fixată de comisia din care a făcut parte şi Petru Guş. Ulterior, nemulţumit de sumă, clujeanul a dat în judecată comisia de exproprieri. Instanţa a decis formarea unei comisii de evaluatori unde din nou apare Petru Guş, care a stabilit că terenul valorează 18.080 de lei.

MĂRTURISIRE
 
Petru Guş: „Se lua în calcul valoarea de piaţă a terenurilor“

Petru Guş admite că sumele stabilite de experţi diferă de la momentul emiterii deciziei de expropriere şi cel al expertizei comandată de instanţă. „Eu am făcut parte din comisia care a evaluat terenul pentru expertiză. Şi am făcut parte şi din comisia de evaluatori din a doua etapă, când proprietarul nemulţumit a contestat preţul la instanţă. Au existat cazuri când s-au dat preţuri mai mari pentru că au fost alte elemente de piaţă. Dacă a trecut un an de la prima până la a doua evaluare, piaţa imobiliară a evoluat din cauza acestei investiţii. Este greu de spus cuantumul, dar îmi amintesc că iniţial a fost vorba despre 10 euro şi s-a ajuns la 16-18 euro pe metru pătrat, şi asta pentru că se lua în calcul valoarea de piaţă a terenurilor“, ne-a spus Petru Guş.
Data: 13.12.2008 , Sursa: Evenimentul Zilei
Acest articol a fost vizualizat de : 207 ori.
Cuvinte cheie: autostrada transilvania,bechtel

 1-20din 349 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri