Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Dupa o teapa de 10 milioane de euro tot in Romania, pentru Ploiesti-Brasov, francezii de la Vinci cer garantii postalegeri


Firma franceză care a câştigat concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov vrea să îi fie plătite 60 de milioane de euro, contravaloarea proiectului făcut, în cazul în care guvernele viitoare vor rezilia contractul concesiunii.
 
Fripţi cu ciorbă în 2005, când guvernul de atunci a anulat înţelegerea cu ei pentru construirea unui tronson din autostrada Ploieşti-Braşov, francezii de la Vinci suflă acum în iaurt pentru concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov
. Aceasta a fost castigata la inceputul acestui an, concurentul direct al acestora fiind consortiul austriac Strabag. In 2005, firma franceza a pierdut aproximativ 10 milioane de euro, suma care a fost cheltuita cu intocmirea studiului de fezabilitate pentru un tronson al autostrazii. Executivul de atunci, cu Gheorghe Dobre, ministru al Transporturilor, si Calin Popescu Tariceanu, premier, a rupt intelegerea pe motiv ca fusese convenita de guvernarea PSD.

Negocierile de acum, incepute in primavara, s-au blocat deoarece firma franceza a cerut garantii de la stat in valoare de 60 de milioane de euro, reprezentand contravaloarea proiectului facut de ei pentru autostrada. “Proiectul le apartine si vor ca, in situatia in care acest contract se va rezilia in viitor, sa incaseze 60 de milioane de euro, adica valoarea acestuia, proiectul urmand sa intre in proprietatea statului roman. Ei spun: nu vedeti ca sunt atatea contracte in Romania care sunt reziliate dupa schimbarea guvernelor?”, ne-a declarat un oficial al Ministerului Transporturilor, sub protectia anonimatului.

In plus, francezii mai cer garantii pentru o eventuala nationalizare a proiectului pentru cauze de interes national sau impartirea riscurilor in caz de schimbari legislative. Totusi, uzual acestea sunt cuprinse intr-o asa-zisa matrice a riscurilor cuprinsa in oferta concesionarului. Multitudinea riscurilor asumate de concesionar este parte a ofertei acesteia, in functie de care se judeca cat de avantajoasa este aceasta. “Beneficiarul (statul roman - n.red.) doreste o superasigurare a riscurilor (de catre concesionar - n.red.) , iar Vinci nu e de acord. Aceasta deoarece s-a considerat ca proiectul e foarte profitabil pentru ei.” Potrivit oficialului, francezilor li s-a inmanat marti proiectul contractului, urmand ca pana vineri sa se decida daca il semneaza sau nu.Ministrul demis al Transporturilor Radu Berceanu le da termen pana la finele anului pentru a semna contractul. „Daca lucrurile se taraganeaza si nu vom semna pana la sfarsitul anului contractul pentru Comarnic-Brasov, probabil ca o sa le transmit ca intelegem ca nu ii mai intereseaza contractul“, a declarat Radu Berceanu la finalul unei zile intregi de discutii cu francezii.

Contractul de concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov a fost castigat de consortiul format din firmele Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions SA, Vinci Construction Grand Projets SA ///S si Aktor SA, valoarea totala a acestuia fiind de 1,507 miliarde de euro. Acestei valori, de construire, i se adauga costurile financiare ale proiectului, suportate de statul roman, precum si cele de intretinere a autostrazii pe durata concesiunii. Toate acestea ridica suma pe care Vinci o incaseaza pe perioada concesiunii de 26 de ani la peste patru miliarde de euro. Construirea autostrazii ar urma sa dureze 48 de luni, socotite de la data la care are loc inchiderea financiara a proiectului, adica de la momentul la care concesionarul, statul roman, si banca finantatoare a proiectului convin toate detaliile.
 
Data: 19.11.2009 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 369 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Ploiesti,Brasov,Vinci

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 177 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Bucuresti - Brasov ->Comarnic-Brasov
Utilizator:
Lutic
Cica in maxim 2 saptamani se semneaza contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov, care face parte din Autostrada Bucuresti-Brasov! Oare chiar o fi adevarat?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
cristi
Viteza de proiectare a autostrazilor, in diferite tari (km/h): Tara - Ses - Deal - Munte Anglia - 112 - 96 - 80 Austria - 140 - 120 - 100 Belgia - 120 - 100 - 80 Elvetia - 120 - 100 - 80 Franta - 140 - 120 - 100 Italia - 120 - 100 - 80 Japonia - 120 - 100 - 80 S.U.A. - 112 - 96 - 80 ------------------------------- Romania - 120 - 100 - 80 P.S. Tari rank-urile :))

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Intersectie pe o autostrada din Italia(Napoli). Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Oare om vedea vreodata asa ceva si la noi?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Ce ziceti de acest viaduct? Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Asa da!

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Autostrada de mica viteza
Utilizator:
infrastructura.haos
Stimați praticipanți la trafic. Compania națională de „autostrăzi” are plăcerea să vă aducă la cunoștință cea mai proastă veste din domeniul său de incompetență. A! Nu vă gândiți că ne-am adjudecat ultimul loc în lume la lipsa de șosele omenești. Cât timp vor mai exista triburile alea independente de la sud de Uganda, adică până n-o să moară toți în accidente de elefant, o să fim doar de râsul Albaniei. Deci: despre al’ceva e vorba în comunicat. E vorba despre datele tehnice ale autostrăzii de 1.500.000.000 de euroi înșirați pe 169 de kilometri, de la București la Brașov. Sărim peste amănuntele de interes turistic, gen „pe stânga - calea ferată, pe dreapta – localitatea Buda”. Doar e autostradă, ce dracu; din calea ăsteia trebuie să dispară toată bariera, gaborimea de circulație din colțul Sinăii și trecerea de pietoni (Comarnic, Bușteni, Predeal). Autostrada e făcută să te sui pe ea,


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri